26 Април 2024петък22:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Стартират честванията за 145 години БАН

Правителството дава 200 хил. лв. за юбилейните изяви на академията

/ брой: 42

автор:Велиана Христова

visibility 19

През 1870 г. Апостола Левски внася сумата 22 франги и 70 бама за Българското книжовно дружество, създадено в Браила година преди това (БКД става БАН през 2012 г. със закон). Затова ръководството на БАН избра вчерашния ден - деня на Левски, да обяви старта на честванията за 145-ия рожден ден на академията - първата българска научна институция, която е родена преди Освобождението от видни наши възрожденци и революционери.
БАН днес е не само безспорният лидер на науката в България, основа за развитие на иновативна икономика, но има и задачата да е център на духовността, да възроди духовното начало у българите, обяви председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. В изминалите години БАН винаги е била лоно на най-напредничави научни идеи, някои от които са световни открития, посочи Воденичаров. Учените са замислили да отбележат годината на юбилея с широка палитра от изяви, които да покажат пред обществото богатите научни резултати на институтите на БАН и всекидневната полза от тях за икономиката, за живота на хората и страната. Воденичаров посочи, че академичните учени постигат 34% успеваемост в конкурсите на ЕС за наука при 23% средно за Европа и 17% при другите български участници. В академията е подготвена книга "Възгледите за основните национални цели на България", която посочва какви перспективи може да има страната ни в близките 20-30 години.
Правителството отпуска 200 хил. лв. за изявите на БАН, съобщиха организаторите. Оглавява организационния комитет зам.-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов. В предстоящите месеци в кампанията ще има над 145 прояви - множество изложби, научни конференции, докторантски сесии, дни на отворените врати в институтите. Замислена е кръгла маса "БАН в полза на обществото и държавата", дни на БАН в създадените миналата година регионални академични центрове, ще има две големи изложби на БАН - в градинката пред "Кристал" и в градинката пред Народния театър. Ще се състои конкурс за високи научни постижения на учени от БАН. Академията планира и социологическо проучване за обществените нагласи към науката и БАн, както и за това, доколко бизнесмените я приемат като свой партньор. В графика на честванията са също срещи с видни наши учени и с наши сънародници, които са успели в науката по света и продължават да работят с БАН. Искаме да съберем база данни за диаспората на нашата наука по света, връзките с която са занемарени, каза акад. Воденичаров. Създаден е и Национален обществен съвет от политици, ректори, представители на НПО, творчески съюзи, който ще подкрепя академията в изявите. Ще бъде издадена "История на БАН", каквато не е излизала от 1969 г. В академията създават и постоянно действаща общност на приятелите и съмишлениците на БАН, в която ще се включат и дарители, журналсти и пр. Кулминацията в изявите ще е тържественото събрание за деня на основаването на академията - 12 октомври.
   

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ