23 Април 2024вторник23:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

От какъв зор на баир лозе

/ брой: 44

автор:Борис Данков

visibility 10010

Изглежда ще да сме били прави, когато преди няколко години писахме, че днес в Българско си имаме всичко - имаме си мекерета, че даже и фанариоти, по повод на завихрилото се в Светия Синод прение какъв език да се изучава в духовните ни семинарии: гръцки или руски. Тогава се разбра, че в Синода ни имало две лобита. Едното било "по-интелигентно" и искало да се учи "на елиники". Другото било за руския език, понеже на него имало повече богословска литература. Ние не знаем  кое "крило" тогава е надделяло, но ето че днес църковното ни паство е изправено пред друга дилема. Негово светейшество Вселенският патриарх Вартоломей бил поискал в българските храмове по южното ни Черноморие поне веднъж месечно да се служи на гръцки. Още - тъй като светиня му не харесвал екзарх Антим I (понеже той канонически бил разделил двете "братски" църкви?!), да махнем неговия паметник от двора на църквата "Св. Константин и Елена" в Одрин. И още: да върнем на Вселенската патриаршия реликвите от нашите български черкви в Одринска Тракия, които сме си прибрали по време на войните.
По този повод в медиите вече се разчу, че Синодът ни се е огънал пред Вартоломей и е склонил да отвори дверите на нашите църкви за гръцкия клир, че има готовност да измести паметника на екзарх Антим I и да върне въпросните реликви, като в замяна на това ще получи гаранции да бъде запазена йерархията на родната ни църква сред останалите православни църкви. 
И от какъв зор ни трябва на баир лозе - само за да запазим йерархията на църквата ни или от някакъв друг, по-голям "зор"? Да не би висшето ни духовенство да е забравило колко усилия и жертви е коствала на народа ни църковната независимост от Вартоломеевата патриаршия? Първо, за да върнем в черквите си българското богослужение. Второ, за да изринем от тях "непоринатата византийска воня" и да си създадем наша Българска екзархия. Защо трябва да подадем днес кутре, а утре да си изгубим ръката? Ваше светейшество, вие сте Неофит. Бозвели също е бил Неофит. И българин - до мозъка на костите си. А вие какъв сте?
       

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ