19 Април 2024петък22:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

5000 българи в опит за рекорд с мартеници

/ брой: 49

автор:Дума

visibility 29

Над 5000 българи са заявили участие в опита за поставяне на рекорд за "Най-много хора, правещи заедно мартеници за 5 минути в цял свят". Нашенците от всички краища на планетата ще подкрепят с благотворителната инициатива каузата за изграждане на Център за възстановяване на онкоболни деца.
Събитието ще стане факт днес и утре - 28 февруари и 1 март, в Централното фоайе на Националния дворец на културата. Всеки желаещ да прави мартеници по стара българска традиция може да участва като рекордьор в събота от 11 ч. българско време в София или от мястото, където се намира по света. Организаторите приканват училища, семейства, общности и фирми да се включат в Балканския рекорд.
Необходимо е да се изпрати имейл на national.trust.bg@gmail.com, като се посочи мястото, където ще се организира включването в рекорда, телефон, скайп, сайт и брой очаквани участници. Ще бъдат осигурени работилници и ателиета за изработка на традиционни мартеници, за детски рисунки и за изработка и оцветяване на поздравителни картички. Организатор на събитието е фондацията "Национален тръст за съхранение на културно-историческото наследство на България".
Във Видин пък 500 малчугани, облечени с бели и червени тениски, осигурени от общината на града, заедно с кмета Герго Гергов в 11 ч. ще се подредят на най-голямата жива мартеница като част от Балканския рекорд. В Благоевград участниците в инициативата се събират на площад "Македония". С директни включвания по скайп, снимки и видеоматериал към каузата се присъединяват Валядолид, Паленсиана, Чикаго, Флорида, Жеравна, Копривщица, Измаил в Украйна, Пловдив, Варна, Пазарджик, Саарбрюкен в Германия и над 40 училища и читалища. В София освен в НДК, мартеници за Балканския рекорд ще се правят и в Дневния център за онкоболни деца в ИСУЛ и Общинския културен институт-Красно село.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ