28 Март 2024четвъртък13:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Близо 1 млн. лв. глътнало възстановяването от дерайлиралия влак

За да се поправи разрушената след кражбата жп линия, прокарали път през ниви, които след това рекултивирали

/ брой: 52

автор:Мая Йовановска

visibility 95

Взстановителните работи след железопътния инцидент между гарите Яна и Мусачево, станал миналия месец, възлиза до този момент на над 950 хил. лв. Това съобщи пред ДУМА главният ревизор по безопасността в Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) инж. Бисер Минчев. 825 хил. лв. са отишли директно за възстановяването, а 129 хил. лв. са за покриване на щетите на "БДЖ Товарни превози" от повредата на товарния им влак.
Припомняме, че на 17 януари локомотивът и 7 от 18-те вагона на товарен влак излязоха от релсите. Причината - на мястото, където стана инцидентът, бяха откраднати скрепителните елементи, които държат релсите към дървените траверси. Двамата машинисти се отърваха само с уплаха. Кражбата, заради която се стигна до инцидента от 17 януари, беше много сериозно организирана, коментира Минчев. По неговите думи посегателството е извършено веднага след обхода, извършен от експлоатационния персонал на НКЖИ.
Заради печалба на крадците от 1000 лв., отидоха близо 1 млн. лв. на държавата. А най-страшното е опасността за човешкия живот, която беше създадена с това посегателство, заяви инж. Минчев. "Всяко парче кабел, което възстановяваме, купуваме на пазарни цени, и то след всички необходими процедури. Работата по възстановителните дейности, които извършват нашите хора, не им се плаща допълнително. Ако се начисли и трудът, цифрата ще излезе още по-голяма" каза той.
Повредените от кражбата 180 метра дървени траверси са заменени със стоманобетонни. Причината е проста - от тях по трудно се крадат скрепителните елементи, обясни инж. Минчев. В тези 825 хил. влиза и работата по аварийното възстановяване. Около мястото на инцидента са ниви и за да се стигне през тях до железната линия, се е наложило да бъде изграден път. По него са влезли автокрановете. Освен път е била изградена и площадка, на която с крана са поставени вагоните. Локомотивът е вдигнат със специален кран на железопътен ход. След това е започнало подновяването на железния път. След като свършихме с възстановяването трябваше да рекоултивираме района, разказа инж. Минчев.     Движението по линията бе възстановено за 4 дни - на 21 януари, припомни Минчев. Проблемът с кражбите е много сериозен, допълни той.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 174

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 194

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ