29 Март 2024петък16:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Накъде крачи армията

Генералите определиха нови задачи в отбраната на страната

/ брой: 59

автор:Дума

visibility 53

Юрий Гаврилов

Нови ориентири в отбранителната стратегия бяха изработени наскоро на голямо генералско заседание в Академията на военните науки. Важни изказвания направи началникът на Генщаба Валерий Герасимов.
Тази структура, негласно наричана мозъкът на армията, получи допълнителни пълномощия. Те залегнаха в обновената редакция на Положението за Генералния щаб. Неговите нови функции преследват важна цел - да координира дейността на всички федерални органи на изпълнителната власт за осигуряване на отбранителната способност на държавата. Според оценката на първия зам.-министър на отбраната Валерий Герасимов, новите задачи на Генщаба отразяват промените в характера на съвременните войни и въоръжени конфликти. Те бързо преминават, но при това се съпровождат от активна употреба не само на военни, но и на невоенни средства.
Освен това към задачите на отбраната привличат и потенциала на други силови ведомства. Затова е толкова важно да се осигури ясно взаимодействие между различните структури.
Експертите обръщат внимание на нова световна тенденция. Особена тежест при постигането на глобални и регионални цели сега имат политическите, дипломатическите, икономическите и други мерки, в това число и със скрит характер. С тази цел често се използват неправителствени международни организации и частни военни компании. Най-доброто потвърждение за това са събитията в Сирия, Украйна, а също така дейността на организацията "Грийнпийс" в Арктика.
- Времето за реагиране при преминаването от политико-дипломатически мерки към използването на военна сила се е съкратило максимално. При това военните действия се преместват в информационното и космическото пространство - твърди началникът на Генщаба.
За да се постави страната в случай на необходимост на живот във военни условия, в Министерството на отбраната са разработили съответни планове, включително за стратегическо възпиране. Ето в какво виждат смисъла на цялата тази дейност във военното министерство: важно е потенциалните противници на Русия да имат твърдото убеждение - всякакви форми на натиск срещу държавата ни и съюзниците ни са безперспективни.
Естествено с въпросите на стратегическото възпиране се занимава не само командването на армията. А какво, как и кой да прави, подробно е написано в Плана за отбрана на страната, който утвърди държавният глава. В Генщаба редактираха и Положението за военното планиране в Руската федерация. Сега там се казва как трябва да се подготвя Планът за отбрана на Русия, изброяват се документите, които влизат в него, посочени са органите на държавното и военното управление, отговарящи за разработването на съответните нормативно-юридически актове в случай на война.
Определени са основите за използване на междувидовите и коалиционните групировки войни. Сега Генщабът заедно с ФСБ, МВР и МЧС на Русия подготвя регламента за използването на такава сила.
Съвместните действия на различните силови ведомства по време на учения и при ликвидирането на последствията от извънредни ситуации потвърдиха - сегашните системи за управление на тези сили, задействани за отбраната на страната, си взаимодействат недостатъчно. Това принуди Генералния щаб да преразгледа организацията и реда на управление на войските и силите на различни ведомства. Трябва предварително да се интегрира системата за управление на Въоръжените сили и ведомствата, участващи в отбраната, в единна система на държавното и военното управление.
Ще припомним, че през януари по инициатива на министъра на отбраната Сергей Шойгу на "Фрунзенская набережная" в Москва започнаха да строят Национален център на управлението на отбраната на Русия. Военните казват, че с него Русия ще има единна система на управление на цялата военна организация на държавата, а това на свой ред ще позволи в реално време да се получава, анализира информация и в кризисни ситуации да се подготвят предложения към ръководството на страната за това как най-добре да се реагира на извънредни ситуации вътре в страната и извън пределите й.
Своите стратегически планове генералите, разбира се, съпровождат с оръжейно-технически сметки. Без съвременен арсенал армията не може да мисли за победа във война. Осигуряването на войските с нови бойни системи и комплекси е планирано за седем години напред. Ето данните по конкретни модели за тази година. Например до края на март военното министерство планира да подпише договор за доставка на ВВС на 16 изтребителя МиГ-29СМТ. Този самолет е качествено нова версия на лек фронтови изтребител. В сравнение с базовия МиГ-29 ефективността му е увеличена средно три пъти, а стойността на експлоатацията е намалена едва ли не наполовина. Освен това в авиочастите вече постъпват най-новите многофункционални изтребители Су-35.
Разбира се, такъв арсенал изисква съответната инфраструктура. Изграждането й сега се опитват да синхронизират със сроковете за доставка в армията на нови танкове, ракетни комплекси, кораби и т.н. В Министерството на отбраната сериозно са се заели с тези задачи. През тази година в Северния и в Тихоокеанския флот трябва да приключат строителството на бази за нови подводници. Очаква се предаването и на два големи обекта на Военно-космическата отбрана. Освен това за експлоатация ще бъдат предадени шест военни летища. По план върви и графикът за изграждане на четири бази за ракетните комплекси "Искандер".

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ