24 Април 2024сряда06:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Стойнев ще сезира прокуратурата за своеволия на ЕРП-тата

Ако до утре електроразпределителните дружества не се разплатят с НЕК, ДКЕВР може да започне процедура по отнемане на лицензите им

/ брой: 63

автор:Юлия Кулинска

visibility 58

Ако до вторник електроразпределителните дружества не се разплатят към НЕК, ще сезирам главния прокурор за евентуално престъпление от тяхна страна, а ДКЕВР може да започне процедура по отнемане на лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про". Това обяви вчера министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Изключително сме притеснени от своеволията на електроразпределителните дружества в България. Те нарушават закона и не спазват ангажиментите по договорите си, заяви министърът. Длъжен съм и да сезирам прокуратурата, защото смятам, че това е неправомерно и неоснователно действие от страна на ЕРП-тата и, разбира се, ако са виновни, те трябва да понесат своята отговорност, добави Стойнев. Министърът уточни, че електроразпределителните компании дължат на Националната електрическа компания (НЕК) 318 млн. лв. Енергийната система е част от националната сигурност и когато чуждестранни инвеститори си позволяват да не спазват българското законодателство, е нормално България да предприеме действия в защита на потребителите, поясни Стойнев.
"Изключително сме притеснени от своеволията на ЕРП-тата, тъй като те нарушават закона и не спазват своите задължения по договорите. Става въпрос за методика за компенсирането и изкупуването на електроенергията от възобновяеми източници, която е действала през 2012 и 2013 г. по време на управлението на ГЕРБ и която пада с решение на 5-членен състав на ВАС. На базата на това решение ЕРП-тата своеволно започват да компенсират своите разходи, като не заплащат фактурите на НЕК.
Например през февруари т.г ЕВН е получила фактура от 67 млн. лева, но не е дала нито една стотинка. ЕВН е най-големият длъжник, уточни Стойнев. Другите две електроразпределителни дружества, ако получават фактура от НЕК, заплащат много по-малки суми от получените. Например при фактура от 67 милиона те плащат 42 милиона лева. Данните са примерни, посочи енергийният министър. На въпрос защо го правите, те отговориха, че трябвало да си компенсират разходите. Никъде ВАС не е казвал, че те трябва да компенсират своите разходи, като прихващат от НЕК, подчерта той. Според мен действията на трите ЕРП дружества, които изглеждат координирани, имат за цел да дестабилизират системата. Енергийната система е част от националната сигурност, категоричен е министър Стойнев.
Плащаме равномерно на всички производители на електроенергия и затова всеки лев, който влиза в НЕК, е важен. Проблемът е, че вече ще се затрудни работата на всички ТЕЦ-ове, на всички производители на електроенергия, ще се затрудни работата и на българските миньори. Мисля, че тези електроразпределителни дружества си дават сметка какво правят с предприетите от тях действия спрямо нашата енергийна система, посочи министърът.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ