24 Април 2024сряда02:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Международен екип поставя "Бохеми" в Пловдивската опера

След двете премиерни представления днес и утре съставът заминава на турне в Белгия, Холандия и Люксембург

/ брой: 67

автор:Пенка Калинкова

visibility 193

Шестата за сезона премиера на Държавната опера Пловдив ще бъде представена днес. От месец международен постановъчен екип репетира в Града под тепетата "Бохеми" от Джакомо Пучини. След  "Мадам Бътерфлай", "Турандот", "Тоска" с премиерата на "Бохеми" ще завърши тематичният цикъл "Пучини - портрети на жени в музика". Постановката с участието на български, испански и италиански творци е продуцирана от холандската фондация "STIOP". След двете премиерни представления днес и утре съставът заминава на турне в Белгия, Холандия и Люксембург. В рамките на месец ще бъдат изиграни 20 представления и две концертни програми с увертюри, арии и хорове от опери. На пловдивска сцена "Бохеми" ще се играе отново през следващия сезен.
Диригент е италианецът Марко Мореско, режисьорка - испанката Мария Елена Мексиа, универсална личност с международна кариера в Европа, Азия и Южна Америка, изявяваща се и като сценографка и дизайнерка, създала е музикални произведения за операта, сценаристка и режисьорка е на документални филми, авторка е на нов метод за психично-емоционално равновесие на артиста, основан на рейки театрални техники... В "Бохеми", познавайки добре драматургията, тя се фокусира върху образа на Мими и идеята за крехкостта на живота. Операта на Пучини за нея е като пътешествие за себеоткриване, което пречиства младите хора - главни герои в спектакъла. Във второ действие режисьорката изгражда с помощта на шестима балетисти и един професионален актьор контрастната атмосфера на площада - върви цирково представление. Красивото, но илюзорно шоу, което забавлява другите, всъщност изразява трудностите в живота на участващите артисти. Като изпълнители на основните партии в "Бохеми" ще видим съвсем млади италиански певци, някои от които са дебютанти. Българските участници са Мариана Панова - като една от изпълнителките на Мюзета, Крум Гълъбов - като Марсел, и Александър Носиков - Колин.
Според постановчиците - диригент и режисьор, хорът, оркестърът и балетът на Пловдивската опера се справят на много добро професионално равнище. Доволни са и от техническите служби, сценични работници и ателиета. Не без значение е фактът, че когато самото съществуване на Пловдивската опера беше под въпрос, бяха съкратени именно работещи в ателиетата и техническите служби. Сега се е наложило да бъдат изработени 120 костюма. С грандиозни усилия се справят сведените до 1 железар, 1 дърводелец и двама в шивашко ателие. Сценографията е на Кармен Кастаньон, носителка на награда от Кралската академия в Испания, костюми - Стив Алмериги, който е имал привилегията да облича оперни величия като Лучано Павароти, Мирела Френи, Райна Кабаиванска, Пласидо Доминго, Катя Ричарели...
Директорката на Пловдивската опера - доц. Нина Найденова, съобщи, че институцията вече няма дългове. За януари, който е труден месец с плащането на данъци, са имали над 3000 души публика, увеличили са се приходите от билети на концертните програми. Поетичен финал на срещата с медиите направи диригентът Мореско, който, позовавайки се на заглавието от филма на Паоло Сорентино - "Великата красота", италианския носител на "Оскар", заяви, че именно красотата, великата красота е смисълът на изкуството.
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ