26 Април 2024петък15:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мнение

Изтъркана плоча

Байрактарите на антикомунизма предизборно пак развяха знамената

/ брой: 68

visibility 145

Антон ГИЦОВ

"Няма по-лошо от бивш комунист - антикомунист"
Акад. Георги Марков


В България, мине не мине, особено преди избори, някой развява байрака на антикомунизма. Плочата се е изтъркала, но интересното и неизменното е, че много от байрактарите са все бивши комунисти, бивши агенти и сътрудници на ДС и свързани по един или друг начин с комунистическата номенклатура от времето на Тодор Живков.
Ето и сега - ГЕРБ и ДПС гласуваха в правната комисия

промени в Наказателния кодекс

съгласно които нямат давност престъпления, извършени по време на комунистическия режим от 9 септември 1944 г. до 1989 г., както и срещу пострадали от възродителния процес. Проектът е недомислен, защото до 20 януари 1950 г. комунистически режим в България още няма. Към тази дата в правителството участват, освен от БКП и БЗНС, представители на "Звено" и Българската социалдемократическа партия. Проектът е и безсмислен, защото лидерите на БКП до 1951 г., когато се извършват репресии, а и онези, взели решение за провеждането на възродителния процес, отдавна не са между живите. А основателят на ДПС Ахмед Доган навремето не само не потърси сметка от главния вдъхновител на този процес Тодор Живков, докато беше жив, а лично му отиде на гости за раздумка на чаша кафе.
ГЕРБ са последната от по-големите партии на българския политически небосклон, която се юрва да съди ненавистния комунистически режим. Но лидерите на тази партия - Бойко Борисов, Красимир Велчев и Цецка Цачева, са все бивши комунисти, клели се някога във вярност на комунистическата партия и нейните идеали. Герберският президент Росен Плевнелиев е от видно комунистическо потекло - баща му Асен Спасов Плевнелиев е работил като инструктор към ОК на БКП-Благоевград. Бившият външен министър в правителството на ГЕРБ Николай Младенов, чието сърце преливаше от гняв от разкритието, че много посланици били агенти на Държавна сигурност, е бивш комсомолски секретар и син на щатен служител на ДС. Цецка Цачева дори е била партиен секретар. А през 2009 г. ГЕРБ включиха в листите си за кандидат-депутати цели пет души, съпричастни към човеконенавистната Държавна сигурност. В това отношение ГЕРБ достойно вървят по стъпките на техни предшественици отпреди близо четвърт век.
След 1989 г. с

люта битка и разобличаване

на бившия комунистическия режим се зае СДС. Начело с първия син президент Желю Желев, бивш комунист и преподавател по марксизъм в СУ, който тези дни заяви, че комунизмът бил по-страшен от фашизма. Най-изявените антикомунисти сред лидерите на СДС по това време са свързани с Държавна сигурност. Такива са председателят на  Националния координационен съвет на СДС д-р Петър Беров с псевдоним "Бончев", говорителят на СДС и зам.-председател на МС в правителството на Филип Димитров - комсомолският активист и неуспешен кандидат за член на БКП Стоян Ганев ("Николай"), министърът на отбраната в правителството на Филип Димитров - Александър Сталийски ("Страшимиров"), измъкнат от концлагера в Бобов дол от Трайчо Костов и известен с изказването си "няма бивша курва, бивш негър и бивш комунист", председателят на Народното събрание от СДС Стефан Савов ("Чакъров"), видният депутат от СДС и бивш конституционен съдия Георги Марков ("Николай" и "Стефан"), три пъти депутатът от СДС и привърженик на лустрацията Венцeслав Димитров ("Попов") и ред други. Бившият зам.-председател на Великото Народно събрание от СДС Снежана Ботушарова е бивш партиен секретар, а министърът на отбраната в правителството на Иван Костов, бившият дипломат Бойко Ноев, е

син на активни борци

против капитализма и фашизма, какъвто е и синият посланик във Вашингтон Огнян Пишев (агент "Градев"). Като един от най-ярките душмани на комунизма обаче се изяви разцепилият СДС и основател на ДСБ Иван Костов - бивш преподавател по марксисткото учение за политическата икономия на капитализма във ВМЕИ "Ленин", където е бил планиран да стане член на БКП през 1988 г. - като съпругата му, която е била партиен секретар.
И сред видните фигури на НСДВ имаше изявени антикомунисти. Такава е Меглена Кунева - министър в правителството на Симеон Сакскобургготски и бивша съпруга на Андрей Пръмов, син на секретаря на ЦК на БКП Иван Пръмов. Днес Кунева е лидер на "България на гражданите", където неин заместник и изявен антикомунист е бившият зам.-председател на СДС и син на бивш партиен секретар Найден Зеленогорски. Кандидатът на НДСВ за кмет на София през 2011 г. Владимир Каролев е известен като агент "Камен". Външният министър в правителството на НДСВ и бивш депутат от СДС Соломон Паси е син на видния марксист и съветник на Тодор Живков, уважавания проф. Исак Паси, който в знак на протест срещу закона "Панев" за декомунизация си подава оставката и се пенсионира.
Редица видни журналисти, политолози и интелектуалци - антикомунисти са също свързани по един или друг начин с комунистическия режим, чиито престъпления заклеймяват.

Яростен враг на комунизма

е иначе талантливият поет и писател Стефан Цанев, изпратен от комунистическата власт да учи драматургия в Москва и съпруг на известната актриса Доротея Тончева, чийто баща е бил дипломат преди демокрацията, значи комунист, че по задължение и сътрудник на ДС. Писателят Георги Данаилов с псевдоним "Андрей", носител на ордена "Червено знаме на труда", е съавтор преди демокрацията с Анжел Вагенщайн на сценария на филма "В името на народа". През 1990 г. той вече е съсценарист на друг филм - "Лагерът", за лошите неща, случвали се при комунистическия режим. Литературният критик Михаил Неделчев, върл антикомунист и бивш син депутат, е бил съветник на члена на ЦК на БКП, поета Георги Джагаров. Бившият главен редактор на в. "Демокрация", литературният критик Атанас Свиленов, е сътрудник на ДС с псевдоним "Пламенов". Такива са и пламенните антикомунисти Иво Инджев - "Ивайло", и Георги Коритаров - "Алберт", както и журналистът-ветеран Петко Бочаров - "Найденов", "Иванов" и "Борисов". Измежду политолозите - антикомунисти се отличават Евгений Дайнов, учил по комунистическо време в Оксфорд със стипендия на фондация "Людмила Живкова", и бившият комунист и преподавател по научен комунизъм в Софийския университет Огнян Минчев. Върлият антикомунист и социолог проф. Георги Фотев, който поддържаше окупацията на Софийския университет, издал книгата "Дългата нощ на комунизма", е сътрудничел на мракобесната ДС като агент "Йолов".
Да се върнем към втория вносител на проекта за промени в НК - ДПС. Има нещо

некоректно по отношение на БСП

в постъпката на тази партия, повечето от чиито лидери са били сътрудници и доносници на ДС по времето на възродителния процес. Основателят на ДПС Ахмед Доган, агент "Сава", е вербуван през 1974 г. и в началото на възродителния процес е дал съвет пред ръководещия го офицер, че постепенното културно асимилиране на малцинствата е единственият правилен път. В докладна записка на ръководещия го оперативен работник от 23.04.1979 г. той пише: "Аз уча маркс-ленинска философия, защото още като юноша прозрях, че това е моето призвание. Единствено тази философия може да даде ясни и точни отговори за нещата и явленията. Аз се свързах на живот и смърт с маркс-ленинската философия и с комунистическата идеология." Неговият приближен и днешен депутат Ахмед Башев - агент "Манол" - е заявявал пред ръководещия го офицер, че възродителният процес е необходим и имал положително отношение към него. Казвал е, че  мюсюлманската религия е вредна и е посочвал с имената им хората от Рибново, които всеки петък ходят на джамия в София. Впрочем от момента на създаването на ДПС върхушката на партията е наситена от агенти и сътрудници на ДС: такива са Лютви Местан - "Павел", Юнал Лютфи - "Мурад" и "Сидер", Кадир Кадир - "Първанов", Кемал Еюп - "Емил", Гюнай Сефер - "Алиев", Осман Октай - "Огнян", и още много други.
Интересно дали Реформаторският блок и "България без цензура" ще подкрепят предложенията на ГЕРБ и ДПС за промени в Наказателния кодекс. Ако го направят, ще означава, че

"не са в час" с исканията на обществото

Защото вместо да се концентрират върху решаването на остри проблеми като кризата, безработицата, ширещата се престъпност, наркоманията, демографската криза, бежанския поток и други, те си губят времето с проблем, който отдавна е загубил своята актуалност.
А ако ГЕРБ и ДПС са искрени, ГЕРБ би трябвало да изключат от редиците си всички бивши комунисти, а ДПС - всички бивши агенти и сътрудници на Държавна сигурност от времето на възродителния процес. Нека не перефразираме думите на Александър Сталийски, че "бивши" няма.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 269

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 255

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 223

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 244

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ