19 Април 2024петък02:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Танцова работилница "Dance It!"

Деветото издание на международния форум ще се състои от 31 март до 6 април

/ брой: 68

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1061

Танцова работилница "Dance It!" e уникален шанс за професионални танцьори и напреднали аматьори в танцовото изкуство от България и съседните държави да усъвършенстват уменията си и да усвоят специфични техники от световноизвестни хореографи от САЩ. Ежегодната проява е инициатива на фондация "Танцово изкуство-Илиев" с подкрепата на фондация "Америка за България".
В основната програма на Танцова работилница "Dance It!" младите танцьори ще имат възможност да усвоят техники в 5 различни стила: балет - стил "Баланчин", бродуейски джаз, модерен танц, хип-хоп и характерен танц. Всеки участник може да се включи във всички класове. По време на учебния процес, паралелно на класовете по техника, участниците, заедно с преподавателите, ще разработват и специален репертоар, който ще бъде показан под формата на заключителен спектакъл.
Както участниците в Танцовата работилница, така и онези, които няма да успеят да се включат по време на цялата интензивна седмица, ще имат възможност да посетят два майсторски класа в съботния ден. Майсторските класове са по балет и съвременен танц и ще бъдат с педагози от европейската сцена - Сергей Сергеев-Арендар и Давид Русо, които работят в Германия.
Резултатът от интензивната едноседмична работа може да се види на 6 април от 17 ч. в театър "Сълза и смях". Той представлява това, което в САЩ се нарича Sneak Peek или "тайно надничане в кухнята" на творческия процес. Спектакълът ще представи пъзела от създадените хореографии в петте различни стила на работилницата, които са един "продукт в развитие" от кратък, но динамичен творчески процес, съобщават организаторите.
И тази година няколко от най-добрите участници ще получат стипендии за летни интензивни обучения в престижните американски танцови училища и компании, които обучават танцьори за американската и световната сцена.
В предишните осем издания "Dance It!" фондация "Танцово изкуство-Илиев" е дала възможност на над 700 млади танцьори да получат допълнителни култура и умения по отношение на 5 танцови стила, изключително популярни по света. Вече 30 стипендианти са получавали възможност да се развиват в знакови за танцовия свят организации в САЩ.
От няколко години фондация "Илиев" развива и паралелен проект "Танцуващи хлапета". Четири столични училища имат класове по танц с основателя и артистичен директор на фондацията Петър Илиев и с други млади хореографи, преминали през обучение в Танцовата работилница.
За първи път тази година хореографът Петър Илиев ще подготви и свой авторски спектакъл, в партньорство с други изявени хореографи и музиканти. Това съвременно произведение със специфичен почерк ще изненада и провокира по множество различни начини любителите на танцовото и музикалното изкуство. Премиерата му ще бъде на 24 май в София, научи ДУМА от Михаела Петрова.  
Преподавателите в Танцовата работилница "Dance It!" 2014 са Тереза Рут Хауърд - класически балет, Никълъс Аде - класически балет, Крисчън вон Хауърд - модерен танц, Маркъс Галанте - Бродуей джаз, Ендрия Бър - хип хоп, Петър Илиев - характерен танц. Подробна информация за всеки от тях може да се намери на сайта ilievdance.org.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ