29 Март 2024петък09:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Македонски илюзии

/ брой: 70

автор:Николай Коев

visibility 1543

    Чета вестите от Скопие за подготвян филм за цар Самуил. И изобщо не се учудвам на поредния опит за подмяна на безспорни исторически факти с откровени лъжи. Дори не си заслужава да влизам в лабиринтите от измислици на сценаристите, обслужващи процъфтяващия и след залеза на югофедерацията македонизъм. Прави ми впечатление обаче едно. Както и при злополучното кинотворение "Трето полувреме", вменяващо ни основната вина за депортирането на македонските евреи по времето на мракобесието на хитлерофашизма, така и сега новата лента явно се ползва с протекцията и финансовата помощ на бившата република на СФРЮ. Това обаче очевидно е недостатъчно за постигането на целите. Затова се търсят копродуценти от чужбина, за да се придаде на "творбите" мащабност и някакво международно звучене.
В сегашния случай сценаристите правят опит да се измъкнат с твърдения, че ставало въпрос за художествена измислица. Интересно е защо все с безспорно доказаните български исторически личности се правят тези "творчески" упражнения? И намирам за кой ли път отговор, естествено неприятен. Развитите тези в намеренията за многосериен при това епос са освен дълбоко неверни, но и наситени с открит антибългаризъм. Как да се обясни например само факта с фантазията за някакво антибългарско въстание на цар Самуил и "македонското царство" срещу българското царство, което, представете си, било унищожено.
Очевидно добре платената поръчка е да се обслужи предизборно екстремният македонизъм, който от доста десетилетия се превръща в хранителна среда за поколения местни политици, кълнящи се до не толкова отдавна във вярност на югофедерацията и доктрината за "братство и единство на югославските народи". А техните наследници сега търсят европейско бъдеще, но най-вече за себе си, облъчвайки клетото население край Вардар с присвояване на български владетели, личности от историята ни и внушения за антична македонска принадлежност.
    Питам се струва ли си изобщо да се занимаваме с поредното скопско творение. Жалко е обаче, че след над две десетилетия самостоятелност близките до сърцата ни братя по кръв остават в плен на сътворената в Белград система за отродяване. Дори изглежда днес плодовете на безпаметността са по-сочни и се предлагат с нескрито въодушевление. По силата на житейската логика те са дело на предимно по- млади хора, които не са имали възможността дори да се докоснат до истината за своя достоен род, до възхода, страданията му, терзанията и, разбира се, до победите и неудачите по многовековния му път. И ако прошката е достойна за младостта, то с какво са я заслужили тези, които непрекъснато възпроизвеждаха един модел на изкуствено провокирано отдалечаване на хората от двете страни на границата. Много се имената, свързани с тази политика на отчуждението. За тяхното място историята ще отсъди, надявам се справедливо.
    И още нещо за край, макар че тази българо-македонска сага се оказа безконечна и отне много енергия на ангажираните с проблема учени и политици. В моите спомени от зората на македонскта самостоятелност Скопие бе град с по-провинциално и приятно патриархално излъчване на фона на европейчещата се западна част на югофедерацията. Големият стар площад бе свободен от сегашната монументална античност и по правило се оживяваше по време на митинги на политическите партии. От високоговорителите на това градско средище тогава се лееха слова за заплаха от всички съседи и се популяризираше картата с държавите около Македония, изобразени като вълци, готови едва ли не за нападение срещу новата република. Но дори и в тази обстановка някои от "вълците" успяха сполучливо да намерят своя интерес - къде със закупуването на имоти или с откриването на фирми. България от своя страна чакаше поне благодарност за това, че бе признала първа Македония. Е, не дочака, поради липса на прагматичност и ангажираност с вътрешните си проблеми.
А имахме възможности за създаване на най-близки и всестранни отношения, които да бъдат пример за добросъседство и братско общуване. За сметка на това останахме в спиралата на словесните и политическите схватки, от които имат полза най-вече комшийските политици. Затова вместо да наливаме вода в македонската мелница за идентичност, по-добре е да насочим усилия към изграждането на паметници на българските великани в историята ни. Те за разлика от онези на скопския централен площад ще са на точното си място. И нека Аспарух да бъде първият!    
      

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 526

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 532

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ