29 Март 2024петък10:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Гай Стендинг:

Лошо е, че половината българи са в икономическа несигурност

Хората, които имат базова стабилност, стават по-активни, а това пък стимулира икономиката, твърди професорът

/ брой: 70

автор:Кристиела Симеонова

visibility 2592

Гай Стендинг е професор по икономическа сигурност в университета "Бат", Великобритания. Автор е на над 25 книги, сред които бестселърът "Прекариатът - новата опасна класа", и още множество научни изследвания в областта на икономиката на труда. Работил е като експерт за много правителства в целия свят, както и за международни организации като Програмата на ООН за развитие (ПРООН), офиса на Върховния комисар по човешки права към ООН, ОИСР, Световната банка (СБ), Азиатската банка за развитие, Международната организация на труда (МОТ), Еврокомисията, Международната конфедерация на профсъюзите и други. Сред основателите е на неправителствената организация "Световна мрежа за основен доход". Миналата седмица при поредното си посещение у нас проф. Стендинг заедно с проф. Кръстьо Петков бяха отличени с "Доктор хонорис кауза" на Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив.

"Въвеждането на базов доход ще освободи хората, които живеят в несигурност"

- Прекариатът* е един от основните ви изследователски интереси. Какво представлява тази нова класа и кои са причините за появата й?
- С глобализацията и отварянето на икономиките ставаме свидетели на появяването на една нова класова структура. В социалната пирамида олигарсите са най-отгоре. Под тях е елитът. Следват хората, които имат известна трудова сигурност, получават заплата. Старата работническа класа обаче започва да намалява и най-долу се появява прекариатът, който пък расте. Той се състои от хора, които нямат пред себе си сигурна работа и доходи, гневни и недоволни са, защото не могат да излязат от положението на безперспективност. Тези хора нямат ясна представа накъде отива животът им, оттам идва и несигурността. В страни като България повече от половината от населението попада в прекариата. Това е много тревожна ситуация, тъй като обществото не им дава нужното чувство на подкрепа и опора. Те се чувстват изгубени, объркани и обезпокоени от положението, в което се намират.
- Наричате прекариата новата опасна класа. Защо?
- Страшна е, защото тя отрича старите познати политики и търси нещо ново. В същото време много хора от прекариата не са добре образовани и при тях нараства вероятността да се поддадат на популистки, неофашистки, ксенофобски тенденции. Това е притеснителното. Но образованата част от прекариата търси прогрес, реализация, търси различните политики.
- Какво е мястото на жените в прекариата? Не са ли те най-уязвими да попаднат в него?
- Жените съставляват повече от половината от прекариата. Днес жените са по-образовани, отколкото в миналото. Те си поставят цели. Всъщност ситуацията е много по-сериозна за младите мъже. Те нямат отредено място в обществото, нямат чувство на сигурност, докато младите жени, макар и разочаровани, имат усещане за посока и могат да бъдат по-активни. Ето защо е изключително важно, че жените играят съществена роля в прекариата.
- Какво трябва да се направи, за да спре нарастването на прекариата?
- Много важно е да преминем към въвеждането на безусловен базов доход (ББД). Ето защо инициативата миналата година беше толкова важна. Надявам се пилотен проект да се приложи и в България.
- Eвропейската гражданска инициатива за ББД обаче не успя да събере необходимите 1 млн. подписа...
- Въпреки това не се провали, защото мобилизира много хора в много страни. Така че днес можем да преминем към следващата фаза. Събрахме близо 40 хил. подписа. В 20 страни вече има мрежа от хора, работещи за идеята за базов доход. Това преди го нямаше. Сега има организации, ангажирани са хора, гражданите са по-информирани. Всичко това създаде нова енергия. Сега политиците идват при нас и ни питат какво означава ББД, как да се осъществи, какво трябва да се направи, за да се въведе. Този респект, смятам, е голям прогрес.
- Безусловният базов доход не е ли всъщност утопия? Как може да бъде постигнат на практика?
- Всеки прогрес в историята тръгва от идея, която първоначално е била отхвърлена като утопия. Няколко години по-късно обаче се осъществява. Сега сме на етап, в който хората в политиката и интелектуалците са наясно, че старите политики са се провалили. Търсим нещо ново. Когато отидохме в Бразилия и започнах да говоря за въвеждането на базов доход, всички ме мислеха за луд - невъзможно е държавата да дава пари на хората. После няколко смели жени приеха идеята и започнаха да експериментират. За 10 години стигнахме до ситуацията, при която повече от 60 млн. бразилци получават базов доход. Това вече е резултат. Същото е и в Индия, където се прилага пилотен проект за въвеждането на базов доход. Там по-старите жени-лидери харесаха идеята, но я отхвърлиха като невъзможна за реализация. Но някои от младите жени от селата си казаха: Защо пък да не пробваме в Индия? Стартирахме пилотен проект, при който хиляди хора - мъже, жени и деца, получават гарантиран доход. И той работи много добре. Сега хората посещават селата, правят филми за това. Френският вестник "Монд" също изпрати екип. Животът на тези хора се промени и изведнъж правителството каза: Защо да не го направим, след като работи? Въпросът е да завладееш въображението на хората, защото в началото идеята за базов доход звучи странно - даваш пари на хората, те ги харчат, няма да ги инвестират дори, ще станат мързеливи. Но това не се случва. Когато хората почувстват малко сигурност, имат усещането, че контролират повече живота си. Тогава започват да работят повече, да се образоват повече, да инвестират парите в знания и умения, а това води до цялостна промяна на начина на мислене, на светоусещането. Проектите в Африка, Индия и Бразилия показаха, че когато хората имат сигурност, стават по-динамични, по-активни, което от своя страна стимулира техния живот, води до по-добро обучение за децата им, стимулира и икономиката. И в икономически, и социален аспект промяната е позитивна. Всичко това обаче изисква различен начин на мислене и доверие в хората. Ако аз ви осигуря основна сигурност, ще станете ли мързеливи?
- Т.е. осигуряването на базов доход стимулира хората...
- Абсолютно. Точно това открихме, това показаха и експериментите на психолозите. Хората, имащи базисна сигурност в живота си, стават по-динамични, по-активни, по-иновативни. Ето защо въвеждането на базов доход ще освободи хората, които са в прекариата. Знаете, миналата година 8 души в България се самоубиха заради несигурност и стрес. Същото е и в други страни - хората, които се чувстват несигурни, губят капацитета си, възможността да работят. Трябва да изградим бъдеще, в което всеки човек има достатъчно комфорт, за да работи.
- През 90-те години в МОТ сте отговаряли за Централна и Източна Европа. Какви са впечатленията ви за България тогава и днес?
- Когато дойдох през 1991 г., страната беше в реален политически хаос. Най-голямата грешка в периода 1991-1994 г. бе вслушването в Световната банка и изпълняването на съветите й по отношение на икономическата стратегия. Написахме книга - "Българското предизвикателство", в която подчертахме колко е важно да се фокусираме върху институционалните промени преди пристъпването към приватизация, към либерализирането на пазарната система, защото ако няма ефективна публична администрация, тогава се създава неравенство. Същото беше и в Украйна, и в Москва. Навсякъде настоявахме, че най-важната реформа е да се осигури капацитетът на държавата, да се регулира и осигури равенство при разпределението на доходите. Днес виждаме последствията от преминаването към пазарна икономика без регулации, без система за социална защита. Затова повече от половината население попада в прекариата. Думите и действията ми тогава много ядосваха СБ и МВФ. Дори шефът на МВФ се оплака от мен на шефа на МОТ. Искам да ги срещна днес тези хора, защото настоящата ситуация е по тяхна вина.
Сега сме 2014 г. и е важно в България младите, образованите, особено жените, да бъдат политически ефективни. Не трябва да абдикират от политическите си отговорности. Нуждаем се от ново политическо движение, ръководено от млади образовани хора от прекариата, от нова енергия, вместо уморените стари политици и хората, обслужващи олигархията. Не може да се примириш и да гледаш безучастно отстрани. Ако сме индивидуалисти, също може да успеем, но колективно няма да сме едно добро общество.
- Разкажете малко повече за новата си книга!
- Тя се нарича "Хартата на прекариата". Основната идея на книгата е, че всяка голяма трансформация в обществото е съпровождана от появяваща се класа, която има своите искания за държавата и обществото. Връщам се назад в историята и най-важния документ за британеца - Магна харта, подписана през 1215 г., която гарантира защита правата на хората от действията на кралската власт. Моят въпрос е какви изисквания има днес прекариатът? Книгата ми предлага 29 промени. Базовият доход, разбира се, е тук, но това, което изникна в процеса на писането, е, че нито една политическа промяна от страна на държавата към нас не бива да става без законен процес на всяко ниво. Ти имаш правото и способността да се изправиш срещу такива решения. Да речем, срещу бюрократите или когато хората плащат високи лихви по заемите си, отнемат им имуществото дори - това е лудост. Нуждаем се и от стратегия за опазване на обществените места - музеи, паркове, библиотеки. Навсякъде те намаляват, а за прекариата са важни, той живее в тези места. Това пък върви заедно с екологичната ориентация - да бъдем зелени. Но трябва да прочетете книгата (усмихва се)!
- Какво ви мотивира да се занимавате с всичко това?
- През целия си живот съм вярвал, че всички ние трябва да сме ангажирани социално и да сме политически активни. Защото имаме отговорност към себе си, към семействата си, приятелите, общността. Ако имаме дори и малък шанс да повлияем на начина, по който мислят и действат, трябва да го направим. Кой знае, може следващата година вече никой да не ме слуша. Ако имаш възможността обаче, но не я използваш, след време ще се ядосваш. Силно вярвам, че трябва обществото ни да е по-честно, по-равно, хората да могат да се развиват, да учат, да бъдат стимулирани. Ако дойдете с мен по селата в Индия и видите промените - децата, жените с по-добро облекло, възрастните, получаващи по-добра медицинска грижа, просто е удивително.

* прекариат - от англ. precarious (несигурен) и proletariat (пролетариат)

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 544

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 548

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ