19 Април 2024петък20:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Монументът на мястото си, а Вежди - на прокурора

/ брой: 80

автор:Борис Данков

visibility 111

Както стана ясно от последното заседание на Комисията по културата и медиите на Народното събрание, културният министър Петър Стоянович е уверил, че до края на април т.г. паметникът на Никола Вапцаров, "арестуван" от Вежди Рашидов в така наречения Музей на социалистическото изкуство, ще бъде върнат на неговото първоначално място при Националната художествена галерия. Дано министърът на културата да удържи на дадената дума. Длъжен е да направи това не само заради самото решение, а и поради необходимостта най-после да се сложи точка на разпалваната с години политическа омраза и истерия срещу тъй наречените "тоталитарни символи", да се обуздае разрушителният нагон на всички вандали и класово надъхани преоценители на "комунистическото" минало, лишени от елементарно чувство на историчност.
Но дори и да се върне паметникът на Никола Вапцаров на мястото си, остава другият въпрос - за съдбата на останалите скулптури и произведения на изкуството от големи български майстори и... маргинални работи на случайни автори, подведени под един и същ знаменател и напъхани от Вежди Рашидов в т.нар. Музей на социалистическото изкуство. Защо и по чие политическо внушение е сътворен този "склад на изкуството"? И още -  колко струва на държавата ни неговото изграждане, поддържане и... издръжка? Чии фирми и по какъв принцип са били наети за въпросното изграждане? Рашидов следва да отговори още колко и какви държавни средства са налети в реставрацията и строежа на печално известния хамам на Сюлейман I в Аква Калиде? Колко средства на Столичната община са били загробени за стърчащия и до ден-днешен на бул. "Цариградско шосе" като паметник на немарливостта и безвкусицата, сътворен от него "Ключ на София"? Във всеки от тези "заплетени въпроси" от дейността на екскултурния министър има доста "работа" за Сметната палата. Пък и не само за нея...
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ