25 Април 2024четвъртък14:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лов и риболов

Почит и справедливост

В габровското село Кметовци излъчиха най-добрите гоначи за сезона 2013 - 2014 г.

/ брой: 86

автор:Дума

visibility 27

В дружинката в с. Кметовци, Габровско се проведе "Вечер на гонача". "Най-добрите гоначи за сезон 2013 г. - 2014 г. са Георги Болтаджиев, Иван Косев и Манол Методиев" - обяви председателят Димитър Екимов. Отличените бяха наградени с медал, грамота и книга на Любо Николов. Художникът Валери Александров-Валекс им направи дружески шарж.

    Справедливостта и почитта са двете качества, които издигат ловното братство над останалите сдружения.
Справедливостта се изразява в еднаквите грижи, които всички полагаме за майчицата природа и поравното взимане на нейните дарове.
В ловджийския строй няма редници и генерали, богати и бедни - всички сме равни.
Почитта има повече измерения.
Почитта към историята - най-голямото доказателство са ловните събори, в които участват десетки хиляди ловци и риболовци.
Почитта към традициите и ритуалите, към по-възрастните е на всеки излет.
Почитта между нас - преди 130 години в устава е залегнало обръщението в ловните среди да е "другарю".
Почитта към слуката най-добре се вижда на националните трофейни изложби.
Почитаме най-точните стрелци, почитаме най-упоритите ловци, които всяка година освобождават природата от десетки хиляди хищници.
Не на последно място почитаме си трапезата. Тук ще цитирам моя приятел - класика Доньо Донев: "Ей, Любе, разстелат на полянката под някоя сенчица вестник и всеки вади от раницата каквото носи: един чушчици, друг лучец, трети сланинка, четвърти направил суджуче... Започват заедно да се хранят, тръгват ония ми ти лакърдии... Така сладко не съм ял през живота си!"
През есента бях на лов в Странджа - в стопанство "Дубралийца" край Средец. Гледах филм, в който награждаваха местните гоначи. Плеснах се по челото. 130 години ние допускаме голяма несправедливост. Не отдаваме почит на най-важния човек в лова - Негово Величество Гоначът.
Радвам се, че председателят на дружинката в с. Кметовци Митко Екимов прегърна тази идея и направихме едно мило тържество - "Вечер на гонача".
Ще бъда щастлив да се популяризира, да се хареса и да стане част от ритуалите в съюзния ни живот.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ