24 Април 2024сряда13:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Европа

От евроизборите зависи бъдещето на ЕС

Радвам се, че отново мога да посрещна в Брюксел активни и ангажирани представители на местната власт от България

/ брой: 86

visibility 29

Евгени Кирилов, евродепутат от Групата на социалистите и демократите

На 9 и 10 април евродепутатът Евгени Кирилов бе за втори път домакин в Брюксел на група от представители на местната власт в различни общини, които са участвали в Академията за общинска политика на Института за социална интеграция в България. По негова покана предишната подобна група бе в столицата на Европа през ноември 2012 г.
Посещението тази година отново добави европейски щрих към обучението на представителите на местната власт от Академията за общинска политика. То се проведе във важен момент на подготовка на европейските институции и политически партии за предстоящите избори за Европейски парламент (ЕП). За по-задълбоченото запознаване с ролята и работата на институциите на Европейския съюз (ЕС) допринесоха интересните срещи и дискусии, които българските представители имаха в Европейския парламент, Комитета на регионите, Постоянното представителство на България към ЕС и в централата на Партията на европейските социалисти (ПЕС).
В Европейския парламент българските гости присъстваха на последното заседание в Брюксел на Групата на социалистите и демократите (СиД) за настоящия парламентарен мандат. Те бяха приветствани от председателстващия заседанието вицепрезидент на Групата на СиД Енрике Гереро Салом, евродепутат социалист от Испания.
По време на срещата със своя домакин участниците в групата от България разговаряха за важността на предстоящия европейски вот и започналата вече предизборна битка и на европейско ниво, в която десницата прибягва до груби средства. Евгени Кирилов подчерта, че европейските избори придобиват ново значение след Договора от Лисабон, което се изразява във възможността гражданите на ЕС чрез своя глас да допринесат за избора на председател на Европейската комисия (ЕК). За първи път тази година борбата между големите европейски политически семейства няма да е единствено за повече места в бъдещия парламент, а ще бъде надпревара и между кандидатите на тези политически семейства кой да оглави Еврокомисията. Европейските социалисти, според Кирилов, имат блестяща кандидатура за председател на ЕК в лицето на германския евродепутат Мартин Шулц, който е настоящ председател на ЕП. Мартин Шулц, по думите на Кирилов, е изключителна личност, доказал е през годините своите качества на умел политик и не на последно място - е голям приятел на България. Евгени Кирилов изтъкна, че ако социалистите спечелят евроизборите, това ще позволи да се промени моделът на управление на Съюза. Строгите мерки на икономически ограничения ще бъдат заменени с повече солидарност, ангажираност със социалните проблеми и защита на социалните права на европейските граждани. За постигането на победа обаче е необходимо на национално и на европейско ниво социалистите да консолидират своите позиции и да работят за спечелване на повече гласове в тяхна подкрепа.
Темата за европейските избори и предстоящата кампания бе продължена по време на срещата на българските гости, която проведоха в централата на ПЕС. Там те имаха възможност да получат повече информация от координатора на кампаниите на ПЕС Тери Конъли за метода от "врата на врата", на който европейските социалисти ще наблегнат през предстоящата кампания за привличане на колебаещите се избиратели. Председателят на ПЕС Сергей Станишев, който бе в Брюксел за заседание на президиума на ПЕС, дойде на срещата да поздрави българските гости, поканени от Евгени Кирилов. Той изрази надежда, че посещението в Брюксел ще ги зареди с полезни идеи за кампанията. В дискусията с тях председателят Станишев също изтъкна ключовото значение на предстоящите евроизбори за бъдещето на Европейския съюз и нуждата от промяна на модела, наложен от десните политически сили през последните 10 години. Тази промяна може да дойде с победата на ПЕС на изборите и тя неминуемо ще даде положително отражение в държавите членки, включително и в България. Европейските социалисти застават твърдо зад принципа на солидарност и България може да разчита на тяхната подкрепа по важни въпроси, какъвто например е въпросът за присъединяването на страната към Шенген. ПЕС, по думите на Станишев, не само има отличен кандидат за председател на Еврокомисията, но има ясни и конкретни приоритети за развитието на Европейския съюз, които са обобщени в 10 точки на Манифеста на ПЕС. Подготовката на европейско ниво за кампанията е направена, но сега предстои много работа по места, така че социалистите да постигнат победа и на вътрешно, и на общоевропейско ниво.
Интересни и информативни за българските представители бяха презентациите в Европейския парламент и Комитета на регионите, които ги запознаха с ролята и функциите на тези институции. В Постоянното представителство на България към ЕС лично посланик Димитър Цанчев се срещна с гостите от България и им представи подробно механизма на работа на другите две важни европейски институции - Съвета на министрите и Европейския съвет. Той обясни ключовата роля, която играе Постоянното представителство за взаимодействието на българските институции с европейските и очерта редица основни въпроси, които са в дневния ред на национално и европейско ниво.  
Гостите от България си тръгнаха обогатени с нови знания за Европейския съюз и мотивирани да приложат наученото на практика.

Отиваме на избори като доказана алтернатива

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 78

Всеки десети родител отказва задължителна ваксина

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 78

Партия "Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 78

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 163

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 150

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 175

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ