28 Март 2024четвъртък11:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Градина

Дискретният и тайнствен чар на черните цветя

Интересен и търсен, този цвят е духовна връзка между възможното и невъзможното, между отиващото си и новото начало

/ брой: 86

visibility 5485

Мария Попова
ландшафт архитект

Природата изобилства от форми и цветове.  Привличайки вниманието ни, те въздействат по особен начин. Тъмните нюанси обаче се срещат изключително рядко и селектирането им е начин да се постигне ефект, който не се получава по естествен път. Черните цветя символизират особените взаимоотношения, както и по-наситените и страстни чувства, а това е от голямо значение в символиката при цветята, тъй като всяко растение носи различни послания, мисли и чувства.
Черният цвят по принцип е символ на тъгата. Свързва се със Сатурн - планетата на съдбата, и затова показва предопределеност на случващото се. Черното може да символизира жертвеност в името на ново добро начало, то е само етап от вечно обновяващия се живот. Черното е символ на недостъпност, на дистанциране от всекидневието и обръщане поглед към душевността.
Черният цвят е интересен и търсен сред цветята, той е духовна връзка между възможното и невъзможното, между отиващото си и новото начало.
Създадени са черни цветове и черна листна маса. Има различни начини за това, например ако бъде потопено цвете в съд с боя за известно време, през дръжката то ще поеме цвета на боята. За по-голяма наситеност цветът се държи повече или по-малко време.
Преди години нашият известен художник карикатурист Румен Драгостинов се занимаваше и с продажба на цветя. Оцветявайки ги с различни спрейове и бои, той създаваше по този начин изкуство, което тогава беше не само новаторско, но и много необичайно и интересно.
Черните цветя, както и черната листна маса, са много тъмновиолетови или много тъмночервени - до такава степен, че изглеждат направо черни. Тези растения преобразяват цветните лехи и цветните контейнери и им придават необичайно тайнствен вид. Присъствието на черните растения в лехата може да бъде необичаен акцент за градината.
Черните цветя са подходящи за букети по всякакви поводи. Може да бъдат комбинирани с всички цветове, а в комбинация с бели, носят посланието за противоречивата символика на живота и за вечно обновяващия се свят.
Поради големия интерес към необичайното любителите на цветята непрекъснато развиват тъмни сортове. Един от тях е черният зюмбюл, който напомня за легендата на своето създаване. Хиацинт - син на спартанския цар Амикъл, и музата на историята Клио, били любимци на Аполон. Богът на красотата ги учел на тайните на изкуствата и спорта. Веднъж двамата се забавлявали, хвърляйки диск. Аполон гледал с възхищение как Хиацинт хвърля диска и се радвал на неговите успехи. Но Зефир - крилатото божество на източния вятър, бил особено ревнив към обичта, която изпитвал Аполон към младежа. С мощния си дъх отклонил хвърления от Аполон диск и той ударил смъртоносно Хиацинт в главата. Аполон бил обзет от неутешима скръб и за да увековечи спомена за своя млад приятел, превърнал изтичащата от раната и багреща земята кръв, в прелестно пурпурнолилаво цвете с прекрасен аромат. Той се разпространявал надалече, а цветето било с чашка във формата на лилия, която напомняла от една страна буквата А - инициалът на Аполон, а от друга - Y буквата на Хиацинт. 
В древна Гърция зюмбюлът се смята за символ на умиращата и възраждащата се природа. Според легендата в основата на статуята на Аполон, където той е седнал на престола си, има олтар - в него е погребано мъртвото момче Хиацинт.
Тъмночервените, почти черни цветове               на черния кукуряк се запазват доста дълго. Цъфти от края на декември и на Запад е известен под името "Коледна роза".
Лалето "Кралица на нощта" е почти черно. Подходящо е в комбинация с лалета с по-бледи тонове. При по-приглушена светлина изглежда наистина черно и внася особено настроение през нощта с тайнствената си тъмнолилава окраска.
За акцент черната далия може да бъде много подходяща във всеки букет или при аранжиране на цветя.
Напоследък в булчинските букети присъства освен бялата и черна кала. Подходяща е за онези, които се стремят към нетрадиционното.
Черната метличина също е подходящ акцент в цветни лехи, а черният здравец, може да засаждате на сенчести места, както и под дървета. Цветовете са особено впечатляващи и необичайни.
Значението на цветовете на розата е известно от векове и всички влюбени отдават дължимото на символиката на това цвете, като се стремят да подарят подходящата роза за съответния случай.
Все още не са култивирани напълно черни рози, но някои тъмночервени рози се доближават повече до черната окраска. Тя обаче не се вписва в обичайния символизъм на цветята от този вид.
Според едни черната роза носи предупреждение за отмъщение, според други черният цвят носи значението на смъртта в смисъл, че започва  зараждането на нещо ново. Ако някога сте имали възможност да видите черна роза, може би сте забелязали, че тя всъщност не е черна, а е много тъмен нюанс на лилаво. Напълно черна роза не може да се намери, тя може да се създаде.
От ранните ирландски войни се смята, че черната роза е символ на бунта срещу британците. Това е така, защото по онова време червената роза се смята за британски символ. Това е един изключително почетен знак на бунта срещу Британската империя.
В някой култури черната роза е символ за края на едно дълго и трудно пътуване. Много войници си правят татуировка на черна роза, след като се върнат от война или след като ги размине смъртна опасност.
Черният карамфил носи послание за смелост, но също така може да означава и предателство. Това противоречие идва от различното тълкуване на наименованието на цвета в Шотландия. Карамфилът е символ на духовно израстване, той може да бъде посланик на възвишена любов. 
Съществуват и мистериозни черни орхидеи, селектирани от калифорнийски ботаници. С неговото изящество за някои това е най-красивото цвете, а ароматът му направо е вълшебен. За черната орхидея се знае и следната интересна история:
Преди години Патриша Аркет се пошегувала и поискала от Никълъс Кейдж черна орхидея, булчинска рокля от Тибет и автограф от световноизвестния американски писател Джеръм Селинджър. Роклята купили в Тибет, а след един аукцион успели да се сдобият и с автограф от писателя. Но въпросът с орхидеята останал. Тогава на актьора му хрумнало да боядиса една орхидея в черно.
Черната орхидея, като истинска кралица, придава недостъпна елегантност. 
Тъмно лилавият, почти черен храст смрадлика, контрастира много ефектно със зеления фон на листата си.    
Черната трева Мондо придава особен чар на китайския тип градини и е подходяща за бордюри и за алпинеуми.  
Създадени са и черни домати - сорт Cherry. Сервирани на масата, те са изключително атрактивни - придават екзотичност. 
Съществуват и черна фритилария, черна кандилка "Черният Барлоу", черна лилия "Езикът на Дявола", а черното съкъзче "Черна магия" е много интересно с необичайните си тъмновинени цветове.



Летният сезон тръгва с 10-15% по-високи цени

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 58

Цената на яйцата гони световен рекорд

автор:Дума

visibility 541

/ брой: 58

Париж готов на война с Русия за Одеса

автор:Дума

visibility 727

/ брой: 58

ВМРО-ДПМНЕ отлага промените в конституцията

автор:Дума

visibility 578

/ брой: 58

Евросъюзът отстъпва пред фермерите

автор:Дума

visibility 543

/ брой: 58

Накратко

автор:Дума

visibility 521

/ брой: 58

Десница по дьо Сад

автор:Александър Симов

visibility 625

/ брой: 58

Обирът на руските активи

автор:Юри Михалков

visibility 667

/ брой: 58

Особена порода

visibility 621

/ брой: 58

Престъпен интерес на ЕС

автор:Юри Михалков

visibility 786

/ брой: 58

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ