29 Март 2024петък16:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Общата престъпност в Австрия е намаляла

/ брой: 87

visibility 54

Маргарита Самсарова, специално за ДУМА, Виена

Престъпността в Австрия е продължила да намалява и през 2013 г., а разкриваемостта се е увеличила в сравнение с предходната 2012 г., но същевременно са нараснали кражбите на леки автомобили с 15,7 на сто, обирите с взлом със 7,1 на сто и интернет престъпността с 8,6 на сто, сочат най-новите статистически данни на Австрийската криминална служба. На всеки половин час на територията на страната се извършва кражба с взлом или дневно стават около 45 обира.
Никой не е застрахован срещу набезите на престъпниците, а и австрийците, без да искат, ги улесняват. Само 20 на сто от виенчани например имат в жилищата си алармени инсталации срещу крадци. Жертви на обир са не една и две известни личности от различни сфери на обществената дейност.
През 2013 г. кражбите с взлом са се увеличили на 16 548 от 15 454 през 2012 г. Повече от половината от този вид престъпления се извършват в източната част на страната. Виена и намиращата се в съседство провинция Долна Австрия, граничеща с Чехия и Словакия, са особено любими райони на крадците поради възможността бързо да напуснат територията на Австрия и да не бъдат заловени. На запад броят им в отделните провинции спада, като най-нисък е в провинция Форалберг на границата с Швейцария. Данните сочат, че над 70 на сто от престъпниците са предимно от Румъния, Сърбия и Албания.
Нарасналият брой на кражби с взлом предизвика бърза реакция от страна на политиците. След среща на вътрешния министър Йохана Микл-Лайтнер с правосъдния й колега Волфганг Брандщетер стана ясно, че наказанията срещу извършителите на този вид престъпление ще станат по-строги. Сега наказателната мярка за обир с взлом е от шест месеца до пет години затвор. Микл-Лайтнер иска минималното наказание да се увеличи двойно и да стане една година. Новият закон се очаква да влезе в сила от 1 януари 2015 г.
По-строгите мерки срещу крадците са част от по-обширна реформа в Наказателния кодекс, по която в момента работи специална група експерти.
Освен обирите в жилища, през 2013 г. са се увеличили и кражбите на леки коли. За първи път след 2010-а броят на кражбите на автомобили е нараснал. 5141 леки коли са обявени от собствениците им за откраднати. Две трети от разкритите кражби сочат, че те са дело на чуждестранни групи, предимно от Полша.
Въпреки увеличаването на кражбите в жилища и на автомобили експертите са единодушни, че относително ниското ниво на тези престъпления след 2010 г. се дължи на Специалния план за справяне с обирите с взлом, дейността на специалното звено Soko-Ost (Специална комисия Изток), създадено през 2009 г., за да се бори с престъпници от граничещите с Австрия нови членки на Европейския съюз от Източна Европа, и спецгрупата за борба срещу кражби на леки коли Soko Kfz, действаща от 2010 г. Благоприятно върху борбата с престъпността в тези две сфери се отразява и международният обмен на анализи и участието на Австрийската криминална служба в международни проекти като този на Европол "Мобилни организирани престъпни групи".
През миналата година увеличение бележи и интернет престъпността, но то не е в такива размери като предходната година. Експертите смятат, че задържането на рязкото увеличаване на този вид престъпност се дължи на изработената стратегия за киберсигурност и създаването на Кибер центъра по компетентност (C4) в Министерството на вътрешните работи.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ