19 Април 2024петък23:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пламен Тотев изследва литературната класика

Авторът разглежда в новата си книга основните епохи и направления от Античността и Ренесанса до модернизма

/ брой: 91

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 83

Кои са основните характеристики на класическите епохи и литературни направления от древността до днес? Кои са знаковите автори и произведения, задължителни за всеки четящ човек? Кои са доминиращите теми и проблеми? Какви са различията в развитието на българската литература и на европейската?
Отговорите на тези въпроси търси в книгата си "Животът на класиката" литературният критик и изследовател Пламен Тотев. Изследването хвърля светлина върху историческото развитие на античната, европейската и българската литература, като дава ориентири - кой кой е и къде е в литературноисторическия процес, кои са закономерностите в развитието на големите световни литератури и с какво е по-различен пътят на българската литература през вековете.
Освен информация за основните литературни епохи и направления от Античността и Ренесанса до модернизма, книгата включва и анализи на класически произведения като "Илиада" на Омир, "Едип цар" на Софокъл, "Подвизите на Александър" на Калистен, "Робинзон Крузо" на Д. Дефо, "Граф Монте Кристо" на Ал. Дюма, "Шагренова кожа", "Дядо Горио", "Изгубени илюзии" и "Величие и падение на куртизанките" на О. дьо Балзак, "Червено и черно" на Стендал, "Ругон-Макарови" на Е. Зола, "Бел ами" на Ги дьо Мопасан, "Големите надежди" на Дикенс, "Панаир на суетата" на У. М. Текери, "Престъпление и наказание" на Достоевски, фолклорните юнашки песни за Момчил и Крали Марко, българската възрожденска поема и лирика, повестите на Каравелов, поезията на Ботев, лириката и прозата на Вазов ("Епопея на забравените", "Немили-недраги", "Под игото", "Чичовци"...), творчеството на Алеко Константинов, поезията на Пенчо Славейков, Кирил Христов и Емануил Попдимитров...
Написана достъпно и увлекателно, книгата допринася за популяризирането на достиженията на световната литературна класика сред широк кръг читатели. Изданието е спечелило конкурс на Министерството на културата.
Пламен Тотев е литературен критик и изследовател. Завършил е българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Специализирал e историческа поетика на българската литература. Публикува множество литературнокритически и литературноисторически статии, рецензии за книги, статии по проблемите на литературата, книгоиздаването и културата в десетки издания като "Литературна мисъл", "Език и литература", "Пламък", "Септември", "Пулс", "Литературен фронт", "Литературен форум", "Литературен вестник", "Родна реч", "АБВ", "Словото днес", "24 часа", "Новинар", "Стандарт", "Труд", "Монитор", "Седмичен труд", "168 часа" и др. Автор е на книгите с литературни изследвания "За място на върха" ("Петекстон" и "Обектив", 1994) и "Българският блян по епопея" ("Хермес", 1995), както и на 20 учебни помагала по български език и литература. Автор е на стиховете на популярни песни в изпълнение на дует "Шик", Петя Буюклиева и др. Носител е на наградите "Боян Пенев" за литературна критика и на вестник "АБВ". "Животът на класиката" е най-новата му книга.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ