26 Април 2024петък06:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Имитация

/ брой: 93

автор:Ина Михайлова

visibility 1111

Жандармерия и фадроми ще премахват незаконни постройки в кв. "Столипиново" в Пловдив. За пореден път. И сигурно пак, след два-три месеца, навесите и другите "временни" постройки ще цъфнат на същите или на близки места. А ромската тема ще е неудобна, непривлекателна и нежелана. Особено преди избори. Дали? Като нищо предизборна да се окаже цялата активност в "Столипиново" тези дни. Но това е друга тема.
Не, същата е. За политиката на държавата към това малцинство. Политика, която хем я има на хартия, хем не е такава, каквато трябва да е. Имитация. А ромите са един от сериозните проблеми на обществото ни, за които се говори клиширано, доста често наизуст или с политически оттенък, който гони дивиденти на гърба на малцинството.
"Акцията" в "Столипиново" повдига въпроси, които не бива да спестяваме. Ако това е държавната политика към ромите - добре. Нека тогава тя да е не просто кампанийна, а постоянна и повсеместна - и в Пловдив, и в София, и в ромския Кеймбридж (с. Долни Цибър). Последното е малко известно. Не е пиарско политиците да се отбиват там. По-лесно е отдалеч да се кахърим за фактите: всяко четвърто жилище в ромските зони е незаконно, 2/5 от ромите живеят в жилища без водопровод, 3/5 от ромските жилища не са свързани към централната канализационна система, а в 4/5 от тях няма тоалетна, всяко второ ромско домакинство не разполага с баня и пр.
Ромите са проблем на държавата, но и част от решението му. Гетоизацията им вече не е среда на живот, а манталитет. Този манталитет трябва да промени държавата. И преди да изхвърли ромите от гетата и да ги настани в нови жилища, е необходимо да навакса пропуснатото с отношението им към образованието, труда, законите и държавността. Ромите не трябва да се лишават от права, но и не бива да се очаква към тях да се постъпва по-снизходително. Държавната политика трябва да е ясна и от нея да не се отстъпва и на милиметър: ромите са равноправни, но и равнозадължени български граждани. Никой не може да бъде освободен от съзнанието за наказуемост и страх от закона. Всичко останало е имитация на политика.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ