20 Април 2024събота05:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Датата

/ брой: 95

автор:Дума

visibility 1611

1744 - УМИРА АНДЕРС ЦЕЛЗИЙ, ШВЕДСКИ ФИЗИК И АСТРОНОМ (Р. 1701 Г.). Предлага скалата за измерване на температурата спрямо тройната точка на водата, която впоследствие получава неговото име - градус Целзий. Професор, участва в експедиция за измерване формата на Земята, пръв изследва светлината на звездите. На деветата генерална конференция по мерки и теглилки през 1948 г. температурната скала e преименувана в негова памет на скала по Целзий.

1874 - РАЖДА СЕ ГУЛИЕЛМО МАРКОНИ, ИТАЛИАНСКИ ФИЗИК, БАЩА НА РАДИОТО (УМИРА 1937 Г.). Носител на Нобелова награда за физика. Изобретател с голям принос в областта на радиотехниката, основател на Радио Ватикана. Регистрира безжична телеграфна и сигнална компания, патентова радиоантената, открива първата трансатлантическа радиосвързочна служба. Когато умира на 20 юли 1937 г., в негова чест всички радиостанции в света преустановяват предаванията си за 2 минути.

1883 - РАЖДА СЕ СЕМЬОН БУДЬОНИ, СЪВЕТСКИ МАРШАЛ (УМИРА 1973 Г.). Командир на Първа конна армия, участник в много битки и войни. По време на Втората световна война е член на Върховното главно командване и участва в отбраната на Москва. Удостоен е с много ордени и военни отличия. Умира на 91 г., погребан е на Червения площад в Москва. В негова чест гр. Прикумск, Ставрополски край, е наречен Будьоновск.

1917 - РАЖДА СЕ ЕЛА ФИЦДЖЕРАЛД, АМЕРИКАНСКА ПЕВИЦА (УМИРА 1996 Г.). Наричат я първата дама на джаза. Притежава уникален глас с диапазон от три октави, който превръща в съвършен музикален инструмент. Работи с велики джазови музиканти като Оскар Питърсън, Франк Синатра, Бени Картър, Дюк Елингтън, Нат Кинг Коул и др. Особено плодотворно е сътрудничеството й с "краля на джаза" Луис Армстронг - Сачмо, който е и неин музикален учител. Дискографията й включва над 1500 заглавия.

1962 - В БУРГАС СЕ РАЖДА ПЕТЯ ДУБАРОВА, ПОЕТЕСА (УМИРА 1979 Г.). Публикува за първи път в сп. "Родна реч", когато е на 14 години. Творчеството й включва стихотворения, импресии, есета, кратки разкази. Самоубива се на 17-годишна възраст, в началото на един твърде обещаващ творчески път.

1974 - РЕВОЛЮЦИЯ НА КАРАМФИЛИТЕ В ПОРТУГАЛИЯ. Група офицери, организирани в Движение на въоръжените сили, се изправят срещу наследника на диктатора Антонио Салазар - Марсело Каетано, и фашисткия характер на управлението. Названието на революцията произхожда от нейния символ - карамфила, тъй като в дулата на оръжията на участващите войници са били поставени карамфили и революцията приключва без жертви. Премиер на страната става Вашко дос Гонсалес. Испания не реагира, тъй като в страната вече се подготвя смяна на властта на генерал Франко с демократично управление.

2005 - БЪЛГАРИЯ ПОДПИСВА ДОГОВОР ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ЕС. От българска страна документът е подписан от премиера Симеон Сакскобургготски, президента Георги Първанов, министъра на външните работи Соломон Паси и министъра по европейските въпроси Меглена Кунева. Церемонията е в Ноймюнстерското абатство и е открита със слово на премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер. "Мистерията на българските гласове" изпълнява химна на Европа - Одата на радостта. След като и Румъния подписва на този ден договора, датата, определена за присъединяване на двете страни, е 1 януари 2007 г.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ