23 Април 2024вторник13:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Путин предупреди Киев заради операцията в Славянск

Според руския президент използването на армията е сериозно престъпление срещу собствения народ

/ брой: 95

автор:Дума

visibility 14

Руският президент Владимир Путин заяви, че изпращането на военни в Източна Украйна от властите в Киев е престъпление срещу собствения им народ, което "ще има последствия".
"Ако Киев наистина започне да използва армията срещу народа на страната..., това е много сериозно престъпление срещу собствения й народ", заяви Путин и нарече прозападните власти в страната "хунта".
"Това е просто наказателна мярка, която без съмнение ще има последствия..., включително за нашите междуправителствени отношения", каза още руският президент, без да уточнява естеството на последствията.
Възможностите за обединение на Европа след края на "студената война" бяха пропуснати, заяви руският външен министър Сергей Лавров на Глобалната университетска среща в Москва. Според него въпреки многобройните документи, приети на най-високо ниво, страните не са успели да формират общо пространство на сигурност и стабилност на европейския континент.
Министърът отбеляза, че инициативите на Русия, насочена към изграждане на партньорски отношения в Европа, са се сблъскали със стена от неразбиране.
Лавров обвини САЩ и ЕС в смяна на режима в Украйна. САЩ и ЕС се опитаха да осъществят в Украйна поредната "цветна революция", противоконституционна смяна на режима, каза руският външен министър. Той подчерта, че "никой от сериозните анализатори не се съмнява, че става дума не само за съдбата на Украйна, а за това, че тя просто е използвана като пионка в геополитическата игра".
Информацията за американско оръжие на територията на Украйна трябва да бъде проверена, заяви външният министър на Русия, цитиран от ИТАР-ТАСС. Това бе реакцията на руския дипломат на видеокадрите, от които стана ясно наличието на складове за американско оръжие и боеприпаси в Украйна. Лавров припомни също, че на украинска територия действат неколкостотин служители на частната военна организация Greystone от САЩ. "Имаше няколко съобщения за това, че в някои инциденти са участвали чужденци. Ние бихме искали това да бъде разследвано", поясни руският външен министър.
Лавров заяви също, че Москва вече е повдигала този въпрос пред американските власти. "Те твърдят, че не знаят за това, и че са се свързвали със самата организация Greystone, където това е било опровергано. Но ние бихме искали да сме сигурни, кой и какво прави. Защото, казано на езика на дипломацията, имаше прекалено много изкривявания на информацията", подчерта още Лавров.
"Както вече казах, въпросът не е в Украйна. Украйна е само един случай, в който се проявява нежеланието от страна на САЩ да направи отстъпки в геополитическата борба, констатира главата на руската дипломация. Американците не са готови да признаят, че вече не могат да управляват еднолично от Вашингтон всички кътчета на планетата, не могат да налагат на всички готовите си решения. И те не могат да го разберат, макар че, аз мисля, че те вече започват да го разбират, но въпреки това инстинктивно продължават да се придържат към позицията си да не зачитат мненията и интересите на останалите".
Руският външен министър обвини САЩ и в разпространение на фалшиви фотографии, целящи да докажат руска намеса в събитията в Украйна.
"Единствената конкретика, с която говорят американците наред с фалшивите компютърни изображения, които разпространяват навсякъде, единствената конкретна препратка, която те направиха - това е фактът, че хората са използвали руско оръжие", отбеляза още Сергей Лавров.
"Знаете ли, че в отговор на исканията да бъдат освободени незаконно превзетите сгради в Киев, Виктория Нюланд каза, че "тези сгради са окупирани законно, тъй като правителството в Киев издаде лицензи на тези, които ги заемат, и сега те са законни собственици", обърна внимание външният министър на Русия. "Това е просто невероятно! Не мога да повярвам, че те сериозно могат да използват подобни аргументи".
Междувременно президентът на САЩ Барак Обама обвини Русия, че не спазва международното Женевско споразумение за успокояване на напрежението в Украйна и я заплаши с нови санкции, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.
"До момента не сме ги видели да спазват нито духа, нито буквата на Женевското споразумение", каза Обама по адрес на руснаците на пресконференция в Токио. Той добави, че ако Русия продължава в този дух, ще има последствия и нови американски санкции срещу нея, като припомни, че вече въведените наказателни мерки "оказват влияние на руската икономика".
В самата Украйна напрежението не спира да нараства. Престрелка между неизвестни въоръжени мъже и силите на Народното опълчение на Славянск избухна вчера на изхода на града откъм Святогорск, превзет от вътрешните войски на Украйна. По информация на сайта Slavgorod.com.ua двама мъже са загинали, има и ранени.
От централната градска болница потвърдиха пред РИА "Новости", че "сражението е сериозно, продължават да пристигат убити и ранени".
По-рано беше съобщено, че два хеликоптера на Националната гвардия на Украйна са били обстреляни от неизвестни нападатели в Славянск. Нападението е извършено, докато хеликоптерите патрулирали в района на селището Рай-Александровка.
Украинските войски си възвърнаха контрола над сградата на кметството в град Мариупол в югоизточната част на страната и отблъснаха атака срещу военна база в източния град Артемивск. Сепаратистки източници потвърдиха загубата на правителствената сграда в Мариупол. Миналата седмица активисти нападнаха армията, а при сблъсъка загинаха трима души. Правителствената сграда бе под контрола на сепаратистите от 13 април.
"Сградата на общината е освободена и може да функционира нормално", написа министърът на вътрешните работи Арсен Аваков в профила си във Фейсбук.
В Артемивск северно от Донецк около 100 сепаратисти са "открили огън с автоматични оръжия, картечници и гранати", използвани в нападението срещу военната база. Един войник е ранен без опасност за живота. "Нападателите бяха отблъснати и претърпяха значителни загуби", каза изпълняващият длъжността президент Турчинов. Вътрешният министър потвърди за нападението на екстремистите и заяви, че то е водено от "руски войник".
 

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 77

Молдовска "Победа" създадоха в Москва

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 96

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 90

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 101

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 117

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ