25 Април 2024четвъртък13:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Светът е малък

Сърбия с кабинет на надеждата

/ брой: 98

автор:Николай Коев

visibility 3304

Не си спомням вече колко програмни речи съм изслушал за 12-годишната ми кореспондентска работа в Белград, но откровено казано, тази на новия премиер Александър Вучич ме впечатли. И ако е вярно (поне така се твърди), че сам си я писал до 5 часа сутринта, то той направо става за коментатор в очевидно недолюбваната от неговата Сръбска прогресивна партия държавна телевизия. Тричасовото му слово бе доста стилно издържано, изпъстрено с образи и цветущи сравнения, достъпно за обикновения слушател и зрител и в същото време простиращо се конкретно върху всички проблеми на обществото и бъдещите намерения на правителството. Някои ще кажат, че на младия лидер сега му е широко около врата след съкрушителната победа на СПП на мартенските парламентарни избори, осигуряваща на водещата формация безпроблемно мнозинство в парламента. Факт е обаче, че "напредняците", както наричат Прогресивната партия в Сърбия, именно сега ще трябва да се доказват като управленци, и то в доста деликатната обстановка за съседната държава. Независимо от запазването на досегашния премиер Ивица Дачич и отпращането му на възловия подпредседателски пост в съчетание с външнополитическото ведомство, а и одобрението за министри на двама негови съпартийци - социалисти в кабинета, то за изнервеното от чакане на положителната промяна сръбско общество сегашната власт си е изцяло отговорност на Прогресивната партия. Така че тандемът на министър-председателя Вучич и съпартиеца му президент Томислав Николич неизбежно ще бъде във фокуса на вниманието на хората, които от доста време мечтаят за преодоляване на кризата.
Естествено в тези 180 минути новият сръбски премиер каза много - и за миналото, близко и по-далечно, и за болната икономика, необходимостта от приватизация, но и не съвсем, на големи държавни системи, за възраждане на духа и оптимизма, за необходимостта от съзнателен труд и продължаване на непримиримата борба с незаконно забогателите и престъпността на всички равнища. Имаше и похвали за досегашното пак "свое" управление, имаше и критика, но и силна доза надежда, че този път Сърбия разполага със своя шанс за напредък, и то в доста по-благоприятна международна среда, включително и по пътя към Евросъюза. Вучич стигна дори до забележка за хигиената в Белград, а на мен това ми се стори странно, знаейки с какво усърдие и редовно там се мият улиците (почти забравихме какво е това!) с вода от Дунав и Сава. Но вероятно става дума за критерий, който, не ми се сърдете, в случая с нашата метрополия отиде към по-ниски равнища.
Но да не бягам от темата за програмното слово на премиера. Няма да ви занимавам с цифри за растеж, брутен вътрешен продукт, висока безработица и външна презадлъжнялост. Ще си позволя да цитирам само три характерни момента от наистина неимоверно дългото слово, над които бихме могли да се замислим и у нас, и най-вече хората, облечени с власт. Та Вучич много образно представи обстановката през изминалите наистина драматични за страната години, но и необходимостта от съсредоточаване към перспективата и напредъка. Ето думите: "Живеехме за сметка на бъдещите поколения. Крадяхме от себе си. Вместо да гледаме в огледалото за обратно виждане, да вземем в ръка бинокъл. Трябва да се взрем в бъдещето и там да открием най-доброто място за нашите граждани". И още, но с елемент на предупреждение към министрите преди полагането на клетвата: "Да служиш на отечеството си на такава висока длъжност е привилегия, която получават малко хора в своя живот". А какво да кажем за тъжната констатация, че в обществения сектор в Сърбия дневно се работи ефективно едва два часа и половина, а в производството - пет часа и нещо. Интересно е какви ли биха били резултатите у нас?
В деня на публикуването на този текст вероятно върховният представител по външната политика на Евросъюза Катрин Аштън ще е приключила своята визита в Белград. Впрочем баронесата е първият високопоставен международен чиновник, който посещава сръбската столица след съставянето и одобряването на новото правителство. Безспорно тя има какво да си каже с Вучич, който вече се ангажира лично да води от сръбска страна деликатните преговори по косовската проблематика в Брюксел, но и с активното съдействие и помощ на прескочилия от шефския пост в предишното правителство в този на външното министерство опитен политик от Социалистическата партия Ивица Дачич. Все пак заслужава си да припомним думите на сегашния премиер в навечерието на европейската визита, които неизбежно ще бъдат обект на внимание по време на разговорите в Белград. А те гласят, че Сърбия няма да признае Косово (този път не се споменава традиционното "никога"!), но трябва да живее "заедно в мир с албанците". Интересна е и трактовката на шефа на кабинета за ЕС. Според нея: "...Европейският съюз не е идеална общност - без недостатъци и проблеми. Но той е най-доброто междудържавно сдружение в света и нашето място е там".
С една дума - Сърбия отново се носи на крилата на надеждата за по-добър живот. Този път с по-млад и много амбициозен премиер, който, като бивш радикал, наред с всичко друго очевидно разчита и на сръбския дух, инат и патриотизъм. Последното качество, уверявам ви, при съседите на Запад е в изобилие. Доказали са го!

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ