20 Април 2024събота12:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Опиянение по никое време

/ брой: 106

автор:Николай Коев

visibility 3342

    Тези дни една добре позната лицева конфигурация грейна до бутилка вино за износ на необятния китайски пазар. На подписа и името на президента Петър Стоянов очевидно ще се разчита за пробив в жестоката конкурентна среда на най-многолюдната държава, както вече бе сторено с парафа на южноафриканския президент Фредерик де Клерк. Зевзеците злобари естествено ще оспорят уреждането на любителя на Бийтълс и родопските напеви и поставят под силно съмнение твърденията, че политикът си е продал името без нито цент кяр. Затова пък стихоплетците подозират, че следва римувана кампания от типа на "Хайде майна, Пърфект чайна", което със сигурност ще хвърли китайците в дълбоко недоумение и размисъл.
    Всичко това естествено е шега и не оспорва декларираните благотворителни намерения на производителите и търговците, които са заложили на известни политически лица в своята кампания. На наша почва обаче през последните дни се лее обилно политическо вино, бъркано, да речем, в пластмасови бидони с машинно мачкано грозде от борсата в столичния архитектурен бисер "Дружба". Та на клетия потребител се предлагат изделия от типично родна суровина, но с преднамерено европейски привкус. Стари и нови кариеристи ни убеждават настойчиво как щели да бранят интересите ни в Европарламента, само и само да посегнем към бюлетината с техния номер. Тоест, ние да посегнем, а те да си пият хубавата бира на Grand Place в Брюксел.
    За да сме честни пред себе си и читателите, трябва да признаем, че изпадналият в дълбока немотия и депресия българин не възприема изцяло евроизборите като възможност за излизане от спиралата на посредственото съществуване. За него все пак парламентарният вот е истинското поле за "разплата" с политическия противник. Тази преобладаваща липса на по-глобално и общоевропейско мислене вероятно е резултат от отсъствието на реални евросоциални ефекти, още повече от дейността на ЕНП и присламчилата се към нея наша фирма, пардон, формация ГЕРБ. Да не говорим какво разочарование за хората е клеветенето ни пред европейските чиновници от изтъкнати емисари на същата тази партия, която просто не си представя съществуване извън прожекторите на властта и нейната... трапеза. Поради тази именно причина се пренебрегват общоприети етични норми и правила в политическата дейност, но и нещо друго, което в обърканото ни съзнание на набедени либералдемократи би трябвало да има неприкосновено място. Става въпрос за патриотизма и отдадеността на отечеството. Това точно трябва да ни сплотява, а не всякакви там конюнктурни интереси и вълчи стремежи към себеустройване. Ето защо поне инстинктът би трябвало да подскаже на обикновения човек, че промяна е необходима и във влиятелните структури на Евросъюза и неговия парламент. Че залагането на лявата опция все пак дава перспектива, а за държави като България травмиращият мониторинг и преднамерени санкции, за които лобират десните в Европа и у нас, водят само до циментиране на не особено благоприятното ни статукво.
В духа на една новооформяща се практика преляхме от опиянение по Деня на Европа. Не че е грешно да честваме празника на нашия си континент, където ни е запратила съдбата, а при това сме и членки на най-голямото междудържавно обединение. Напротив, там ни е шансът и мястото като държава, дала на Стария континент много история, култура и дух. Но защо, питам се, същата тази България позабрави (предимно медийно и лидерски от десния сектор) един голям ден не само с континентално, но и със световно измерение. Естествено става дума за Девети май и победата над хитлерофашизма от многонационалния тогава Съветски съюз и неговите съюзници. Та нима същата тази Европа не ликуваше тогава от опиянението на великата победа, та нима не въздигна тя паметници на победителите и милионите жертви в своите градове, та нима в основата на сегашната европейска политическа конструкция не е вградена извоюваната тогава свобода.
    В същото време президентът се самовъздигна до ранга на Европейския съюз и за пореден път заяви, че е загубил доверие в правителството, което пък оприличи на Путин. Тоест, между г-н Плевнелиев и кабинета на Орешарски отношенията били както между ЕС и руския президент. Странна образност е тази, като се има предвид, че Европа е малко пообъркана в подхода си към Кремъл и не е склонна, изглежда, да жертва големи икономически интереси в полза на геополитически игри. По-правилно май щеше да бъде сравнението с нарастващото напрежение между САЩ и Русия, макар че и там все още съществува ресурс за компромис. Така че да не се набутваме в трудно разбираеми аналогии с големите, а се приземим към нашите си примери, които в изобилие ни предлага политическата практика на антагонизма.
    Какво да се прави - опиянение по никое време!

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ