19 Април 2024петък08:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пловдив чества Борис Христов

100 гласа пеят за 100-годишнината на великия бас

/ брой: 109

автор:Пенка Калинкова

visibility 2716

Борис Христов е роден на 18 май 1914 г. в Пловдив. Къщата на ул. "Велико Търново" 47 с нищо друго не е забележителна, на тази улица има далеч по-стари и красиви къщи, в някои от тях са живели други известни хора, например "министърът на цветята" Люсиен Шевалас с неговата първа съпруга, рано отишлата си френска графиня Софи дьо Бросар, знаменитият стенограф словенецът Антон Безеншек, на тази улица имат жилища големите съвременни художници Енчо Пиронков и Вълчан Петров... Но на фасадата на тази къща има барелеф и плоча, изработени от скулптора Свилен Костадинов, които напомнят на поколенията къде е роден световноизвестният бас. Родът му е от Битоля, Македония. Неговият дядо Христо Совичанин е бил първия псалт в независимата българска църква в Битоля. Той е бил и касиер на Битолския революционен окръг в македонската организация. Бащата на Борис Христов - Кирил Христов Совичанов, е учител по литература в Солунската мъжка гимназия. Завършва литература във Франция и става гимназиален учител. Участва в Балканската война като офицер от Македоноодринското опълчение. Майка му Райна е софиянка, дъщеря на хаджи Тодор П. Иванов. В неговата къща на ул. "Цар Самуил" живее и семейството на учителя Кирил Христов. Съдбата обаче отрежда Борис Христов да се роди в Пловдив, където баща му за кратко е гимназиален учител. На 18 май 1914 г. има военен празник и тъкмо когато съобщават на гордия баща, че има момче, във въздуха ехтят топовни салюти, и военна музика. И това, ако не е знаменателно!
Роденият в Пловдив бас ще бъде почетен с десетки събития по целия свят. Вековният му юбилей е част от културния календар на ЮНЕСКО за 2014 г.
В Пловдив цялата седмица преди 18 май е доминирана от събития, посветени на 100-годишнината и те са в Дома на културата "Борис Христов". Пловдивската опера предвижда два концерта в два последователни дни - на 16 и 17 май. В концерта "Младите таланти с почит към Борис Христов" ще се представят най-напред солисти ученици от НУМТИ "Добрин Петков" в Пловдив. Петър Димов - пиано, Лютфи Исмаил - цигулка, Джорджия Николова - флейта, Димитър Дзанев - кларинет, Кристиан Костадинов - кларинет, Нанси Тошева - валдхорна, Димитър Панайотов - тромпет, Станимир Андреев - ударни инструменти, ще изпълнят произведения от Моцарт, Вебер, Прокофиев, Р. Щраус, П. Владигеров,  Розауро. От 19.30 ч. са изпълненията на студентите от АМТИИ-Пловдив: Никол Маринова - цигулка, Павлина Николова - флейта, Добромира Ваклинова - кларинет, Диди Божкова - пиано, Денислава Станева - сопран, Божана Юрганджиева - ударни инструменти, заедно с оркестъра на Държавна опера Пловдив, дирижиран от Диан Чобанов и Константин Добройков. В програмата са Бетовен, Вебер, Пучини, Лало, Хачатурян, Сежурне. Също на 16 май, но след 21 ч. се очертава цяла нощ с филми за Борис Христов.
На другия ден пак в Дома на културата е галаконцертът "100 години от рождението на Борис Христов" с участието на Таня Иванова (сопран), Елена Чавдарова-Иса (мецосопран), Пламен Кумпиков (бас), Александър Носиков (баритон), Стоян Даскалов (тенор) и оркестър и хор на Държавна опера - Пловдив, под диригентството на Лучано ди Мартино. В програмата - Верди, Гуно, Мусоргски, Рахманинов.
На самия 18 май - рождения ден на оперния певец, в Градския дом на културата в Пловдив с концерт "100 български гласа пеят за Борис Христов" ще бъде открит Петият международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща". Ще участват Хорът на пловдивските момчета и  Мъжки хор "Стефка Благоева", дирижирани съответно от Милка Толедова и от Пламен Първанов,  Софийският камерен хор "Васил Арнаудов" с диригент Теодора Павлович и Хорът на софийските момчета с диригент Адриана Благоева.
Концертът на 21 юни на Античния театър с участието на Паата Бурчуладзе се посвещава на юбилея на Борис Христов - Пловдивската опера, диригенти ще бъдат Иван Ангелов и Диан Чобанов.
Кой е Паата Бурчуладзе и защо той? Защото е световноизвестен бас, с когото е работил диригентът Иван Ангелов. Роден е в Тбилиси и е завършил там консерватория, имал е стаж в Ла Скала при Джулиета Семионато и Едуардо Мюлер. През 1981 г. става победител в Международния конкурс "Вердиевски гласове" в Бусето, на следващата година е лауреат с първа награда в Международния конкурс "Чайковски", а през 1985 г. - победител в Международния конкурс на Лучано Павароти. Гражданският клуб ще се включи с паметна вечер в галерия "Тракарт" и прожекция на филма "Реквием", с участието на Борис Христов. Вероятно до 18 май община Пловдив ще изпълни проекта, посветен на годишнината - в близост до  дома на културата ще бъде прокарана "възпоменателна алея в памет на Борис Христов", върху която ще се чете стих от Александър Секулов. Тя стига до пейка от дърво и чугун.  Проектът е на художника Атанас Хранов и е на стойност 14 000 лв. 


ПААТА БУРЧУЛАДЗЕ:
Той винаги е бил моя пътеводна звезда

Грузинският бас ПААТА БУРЧУЛАДЗЕ е познат в цял свят с многобройните си роли във водещите оперни театри в Москва, Париж, Лондон, Валенсия, Берлин и Ню Йорк. Репертоарът му включва великите руски басови роли в "Борис Годунов" и "Хованщина", както и роли в "Аида", "Набуко",  "Дон Карлос", "Силата на съдбата", "Ернани" и  "Риголето". Той е първият грузинец, който е провъзгласен за принц от Руската православна църква, а Държавна опера - Щутгарт (Германия), награждава неговата лоялност с титлата Kammersanger. Не по-малко престижни са званията на Паата като посланик на добра воля на Обединените нации, УНИЦЕФ и "Commendatore" в Италия.
Маестро Иван Ангелов: Благодарим, че се отзовавате на поканата да направите галаконцерт за честването на 100-годишнината на Борис Христов. Срещали ли сте се някъде по световните сцени?
П.Б.: За съжаление, не! Когато започнах да странствам по международните сцени, той вече не пееше. Но той за мен остава като един от най-големите в историята на операта и е бил винаги моя пътеводна звезда. Не е учудващо, че България има традиция в това отношение и е присъствала винаги по световните оперни сцени след Борис Христов със своите баси като Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Димитър Петков и други, както и с младия Орлин Анастасов. И не само баси, разбира се. Вие сте талантлива нация с толкова много добри оперни певци.
- Какво знаете за България и били ли сте вече тук преди?
- За България зная, че е православна държава, както Грузия. Зная, че българите се борят за страната си във всяко отношение и това е много похвално. Знам, че вашата страна е изключително красива и че кухнята ви е отлична. Също, че българите са много гостолюбиви домакини, както сме и ние, грузинците, затова винаги съм се чувствал добре сред български приятели. В България бях поканен преди много години, през 1984 г., веднага след победата ми на конкурса "Чайковски" в Москва, за участие в "Севилския бръснар" в Софийската опера. Оттогава не съм идвал и затова с удоволствие приех поканата на моя добър приятел - вашия именит диригент Иван Ангелов, с когото многократно съм работил, да почетем заедно 100-годишнината на Борис Христов. Пял съм многократно с Николай Гяуров, Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, Никола Гюзелев и много други.
- На коя оперна сцена се чувствате най-добре, къде предпочитате да пеете - в Ла Скала или в нюйоркската Метрополитън?
- За мен не е толкова важно КЪДЕ, а КАК съм пял. Ако съм доволен от себе си, се чувствам отлично, независимо в кой оперен театър е било представлението.

Къщата, в която е роден Борис Христов, се намира в Пловдив на ул. "Велико Търново"

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ