26 Април 2024петък01:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Защо не плачат богатите британци?

/ брой: 111

автор:Алберт Аврамов

visibility 1044

Може би по-сериозно би звучал въпросът "А защо плачат бедните?", но отговор на подобно питане едва ли някой би се наел да даде смислено. Фъфленето по подобна тема само би доусложнило нещата, особено ако то идва (а това няма как да не е така) от сложността този някой, или някои, да обяснят грамотно и понятно за аудиторията каква все пак е разликата между богати и бедни.
И така - май вторият въпрос става ненужен, защото Бог така е решил... и точка.
Богатите британци продължавали да богатеят. Евалла и ашколсун. Халал да им е. Първо - защото са умни, защото знаят как да трупат пари, и второ - защото са си умни по причина на исторически предпоставки. А умните и находчивите, както вече отдавна е известно, успяват, което е факт неоспорим.
Ако направим паралел между богатите британци и богатите българи, ще открием много, ама много прилики. Но и не по-малко разлики. Богатият британец, откакто свят светува, си е извоювал първо правото да бъде приближен на кралския двор. Плащал си е данъците за кралската хазна, къде повече, къде по-малко, но така или иначе - доброзорно, и се е закрепил на клона. Започнал е стародавният му род да трупа - титли и жълтици от столетия, които ревностно и хитро е съхранявал. Купувал е земи, гори, ратаи, купувал е или грабил всичко, което простолюдието е нямало как да се научи да спастря за черни дни, и приказката се е дообогатявала със сентенции и поуки за следващите поколения. Като мизансцен - чисто, честно и ясно. А за справедливост кой ти мисли?
По нашите земи също са протичали подобни процеси, съпроводени от съответните там процедури и тенденции. Било боляри, било чорбаджии, било то съвременни капиталисти - сценарият, по който са натрупвали кое-що и са го уедрявали, е почти същият. Може би до неотдавна само мащабите са били различни, но пък хъсът не е оставал по-назад. И не остава, за радост на малцина!
Защо употребявам думата малцина? Да скочим за миг във Великобритания. Хилядата най-богати притежават богатства за близо една трета от брутния вътрешен продукт (БВП) на кралството. Връщаме се обратно на родна земя и виждаме същата картинка, но с вялата уговорка, че за нашите "малцина" едва ли някой е в състояние да посочи каква част от родното БВП притежават. Не че не може - явно просто не му стиска да го подскаже дори в някакви хипотетични рамки.
А сега да погледнем към бедните. Първо у нас. Много са, страшно много бедните и обедняващите хора и продължава да се множи броят им в обществото - както се види - в безкрайно, поне засега, продължаващ процес, облъхван с приказки и пламенни речи за светъл и близък край в перспектива, която май никой не може да умосъзре. Сигурно по тази тривиална причина младите тръгват към Терминал 2. Да речем към Великобритания, модната напоследък дестинация за сървайвърите. В същото време британските бедняци, очевидно изпитвайки подобни страхове, притеснения и чувства, все пак оцеляват, най-малкото защото живеят във високо индустриализирана държава, чиято социална политика все пак почива на базата на мощна икономика, селско стопанство и наука. Паралелите са излишни. От какво тогава да плачат, поне засега, британските богаташи, от които ни делят май няколко основополагащи века.
  
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ