24 Април 2024сряда02:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Сюжети за малки разкази

/ брой: 114

автор:Лозан Такев

visibility 915


Само пеещи семейства ли?

Поредна шоуновина са пеещите семейства. Е, някога, когато работех в телевизията - тя беше само една и младежката редакция водеше рубриката "Пее цялото семейство", нямаше големи награди, въобще награди нямаше, но пееше цялото семейство. Наш екип отиваше в различни градове и села и заснемаше наистина цели семейства, които пееха.
Сега е друго. Таткото е в Перник, дъщеря му по някакви причини живее с майка си в Радомир, но в "пеещи семейства" баща и дъщеря идват за слава и награда. Кастингът води всякакви роднински връзки, за да влязат в предавенето като "пеещи семейства".
Нищо лошо. Шоуто трябва да продължи.
Ала веднага си помислих колко подобни семейства има днес на малкия екран в разни телевизии! Например колко са случаите като "говорещи и водещи семейства"!
Гледах Димитър Цонев и Анахид Тачева, гледахме Андрей Райчев и Виза Недялкова. Постоянно гледаме и слушаме Катето Евро и Александър Кадиев, Сашо Диков и Петя Дикова, че и Аня Пенчева даже! Ами Илияна Раева и Наско Сираков, Марин Марковски и синът Марковски, Капка Сидерова и Димитър Стоянов, Денис Ризов и Наталия Симеонова. Към говорещи и играещи семейства са също Андрей Слабаков и Ернестина Шинова. Те са и рекламиращи семейства. Ами Краси Радков и Станислава Ганчева, доскоро Зуека и Нина Димитрова, Кръстьо Лафазанов и Елена Лафазанова, Александра Сърдчеджиева и Иван Ласкин. И прочие и прочие. Няма да съм изчерпателен.
Няма как да не припомним, че семейството наистина е основна клетка на обществото, особено на гражданското ни общество. Така че, който пее, зло не мисли....

Къде сме ние? Кои сме ние?

Депутат нарече помияри колегите си от ГЕРБ. Може би е имал основание. Друг народен представител нарече президента на България карикатура...По-рано един актьор нарече карикатура министъра на културата. И стана директор на театър...
Бивш премиер нарече бъдещ вицепремиер и негов колега по партия, повече известен като Лъчо Мозъка, циркаджии. "Здравейте, циркаджии!" стана култов поздрав в правителството и обществото.
Но къде сме ние? Ние, европейците на Балканския полуостров! В цирка, в театъра, при бездомните кучета...?
Кои сме ние все пак? Смешници, клоуни на свободна практика? Или нещо друго!?

Жокерите

Нещата от живота покрай евроизбори 2014 били на кантар!? Социолози, партийни лидери именно така смятат...По-смелите само категорично предвиждат категорична победа...
И при големите партийни листи, и при новите, току-що събрани "от кол и въже", има интелигенти, агенти и прочие. Общо взето, 50:50. Така говорят проценти, прогнози. Най-сигурният жокер е петдесет на петдесет.
Това е така, защото другият "обади се на приятел", е много по-несигурен. Обади се на приятел! Приятел в нужда се познава и му се позвънява, някак не играе именно сега. Нали си представяте как би изглеждал жокерът, ако Сидеров се обади на Валери Симеонов. Или Миглена Кунева позвъни на Надежда Неински, а Ахмед Доган потърси Касим Дал или Лютви Местан позвъни на Корман Исмаилов и на Осман Октай. Както и Бойко Борисов да потърси Мирослав Найденов от БАСТА. Баста, би казал и социологът вероятно.
Такова  е положението. Такова е и селфито към днешна дата с жокерите в българската политика.
И ни остава само последният жокер: "Попитай публиката". На 25 май. Нищо, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Ще видим.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ