26 Април 2024петък15:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Екуиталия" - страшилището за задлъжнелите италианци

426 000 имоти са иззети за три години заради дългове към държавата

/ брой: 114

visibility 78

Ася Гардели
Специално за ДУМА

426 000 апартамента, вили и къщи са иззети в Италия само за три години - от 2009 до 2011 г. Бумът на отнетите жилища е бил през 2009 година, когато държавата прибира над 181 000 имота, сочат мрачните статистически данни. Само за първото тримесечие на миналата година са били иззети 733 недвижими имота на задлъжнели към държавата италианци. Зад законите и бюрокрацията стои една-единствена организация - страшилището за италианците "Екуиталия". Това е държавна фирма, създадена от правителството на Берлускони през 2005 година, но началото си води още от 90-те години, когато е била ръководена от множество частни организации. По-късно тя се превръща изцяло в държавна, като в структурата й влизат двете най-важни ведомства в Италия - Агенцията по приходите с 51 на сто от акциите и националният Институт за социално осигуряване с 49%. "Екуиталия" следи за всички неиздължени към държавата плащания като данъци, такси, сметки и глоби, и има задължението да конфискува движимо и недвижимо имущество на некоректните платци. А такива на Ботуша не липсват предвид тежката икономическа криза, която връхлетя страната през последните години. В повечето случаи процедурата по изземването е доста бавна, но пък е сигурна. В началото на дебиторите биват изпращани многократно писма, в които държавата им напомня и ги приканва да платят задълженията си. Ако нямат ответен отговор и в зависимост от стойността на задължението, "Екуиталия" пристъпва към конфискация на имуществото. "Късметлиите", неплатили тока си например, могат да се разделят само с някои ценни вещи от покъщнината си като телевизори, перални и др. За запор върху автомобил, който се спира от движение с борч от над 500 евро, законът не предвижда дори напомнящи писма. В такива случаи собственикът бива уведомяван за извършен административен запор и ако не плати задължението си в рамките на няколко месеца, наказателната мярка става ефективна и автомобилът се конфискува, а след това се продава на публичен търг. Чести са случаите, в които собственик решава да продаде колата си и едва при изповядването на сделката в съответното ведомство разбира, че върху нея е наложен административен запор и продажбата става невъзможна. За всяка конфискация на вещи и имущество е необходимо решение от съда, а предвид точещите се с години съдебни дела в повечето случаи предметите се обезценяват, а продажната им цена не може да покрие дълговете. Така гражданите се озовават в омагьосания кръг на повторно и следващо нашествие на съдия-изпълнител. Според статистически данни за миналата година "Екуиталия" е завела 120 000 дела към некоректни платци, от които 80 на сто са в южната част на страната. За защитата на интересите на държавното предприятие са наети 900 адвокати.
Много от италианците, решили да "надхитрят" държавата, продават запорираните си автомобили на черния пазар за износ. Продажбата естествено е незаконна, а собственикът получава половината от реалната стойност на колата. След това тези коли се товарят на автовози и поемат към България, Сърбия и Румъния. В България се регистрират в КАТ. Има обаче голям риск от конфискация на автомобила, независимо че е с български номера и нов собственик, ако колата бъде спряна за проверка в Италия.
Когато става въпрос за недвижимо имущество, процедурата по запора и изземането на имота е по-тромава и сложна. При всички случаи изходът е един и в полза на държавата, но преди да се стигне до крайната мярка, обикновено минават години. Изключение правят многомоторните италиански длъжници, които са по-уязвими от собствениците на единствено жилище. През август миналата година правителството на Енрико Лета прие декрет, според който единствен дом не може да бъде иззет в полза на държавата, ако собственикът му дължи пари за данъци и такси. Условието обаче е жилището да е единствено, вписано в регистрите като такова (не като склад, цех и др.), а дебиторът да е адресно регистриран там. Не са пожалени обаче собствениците на единствен недвижим имот, ако се отнася за луксозна къща или замък. Тези критерии се взимат под внимание само когато става въпрос за дълг към държавните институции. Когато задължението е към частни фирми, каквито са банките например, то тогава влиза в сила Гражданският кодекс на Италия. Според него дебиторите отговарят с всички свои настоящи и бъдещи имоти, пък било то и единствено жилище. Ако е невъзможно да се изплащат месечните вноски за погасяване на кредита, италианците се възползват от възможността за замразяване на кредита в рамките на една година. За целта те трябва да докажат пред институцията, че не са в състояние да погасяват дълга си поради затруднено финансово състояние, например при безработица. Обикновено банките в Италия проявяват разбиране и ако изплащането по кредита е към края си, не предприемат мерки по отнемането на имота. В такива случаи се прави запор върху заплатата или имуществото на длъжника.
Сред заможните италианци напоследък е много модерно да прехвърлят имотите си на тръстови посредници, за да избегнат запорирането и отнемането им. Това са трети лица, които се ангажират нотариално да обслужват интересите по имотите на собственика. Реално обаче жилищата остават собственост на техния притежател. Идеята се заражда още по времето на кръстоносците, които, отивайки на поход и несигурни в завръщането си, са поверявали имотите си на трети лица, които са се грижили за тях. Съвременните тръстови договори са с максимален период от 40 години и са с перфектна легална защита както за собствениците, така и за тръст-посредника. Единствен недостатък е, че изготвянето на посредническите договори, както и нотариалното им оформяне в Италия струва доста скъпо и повечето не могат да си позволят услугата.


Сграда на "Екуиталия" във Флоренция


Публичните търгове за продажба на конфискувани от държавата коли, бусове и камиони обикновено се организират в петък и е пълно с албанци, румънци, молдовци и сърби, които наддават. Тъй като при изземането често собствениците не дават ключовете и документите на колите, те се продават като "котка в торба" - купувачите не знаят дори дали колите ще запалят

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 269

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 255

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 223

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 244

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ