29 Март 2024петък15:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пролетни фестивали на изкуствата в Пловдив

Изложби, музикални, танцови и театрални прояви събират ценителите в емблематични пространства в града под тепетата

/ брой: 114

автор:Пенка Калинкова

visibility 3344

Май и юни са пролетното фестивално време в Пловдив - Пети международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" (18 май-30 юни), Осми международен фестивал за театър и съвременен танц "Черната кутия" (31 май-10 юни), Международен фестивал на камерната музика (10-22 юни), при това 50-и юбилеен... През юни е и "One Design Week" (20-29 юни). Освен това в Пловдив всяка седмица се откриват нови и нови изложби.

Преждевременната и изненадваща кончина на Кольо Карамфилов отключи бездна от тъга и творческо съпричастие у свои и чужди. Изложбата на Румен Жеков, един от приятелите и съратниците по творческите групи "Ръб" и "Диско 95", се превърна в изключителен акт на заедност, на приятелство, продължило 30 години. "За Него" - така бе нарекъл изложбата си в галерия "Л'юнион" художникът. Замисълът се родил някак спонтанно от факта, че собственикът на галерията Емил Пунгеров бил осигурил рамките, поръчани от Карамфилов приживе за негови си картини, които той не успял да нарисува. Румен Жеков нарисувал портрет по памет и няколко работи, които са реплики на Колюви картини. Ангелът с прибрани криле, който се изкачва по стълбите нагоре, е една от тях. Общо 22 картини с рамки за Кольо, поръчани от него приживе. Без съмнение изложбата носеше неговия дух, неговата виталност и артистичност. Но липсваше присъствието му, гласът му, пеенето му. През март в пловдивската галерия "U.P.A.R.K", в която се чувства осезаемо духът на Кольо Карамфилов, се състоя изложба на младата и много талантлива художничка Калина Мавродиева, възпитаничка на Националната художествена гимназия в Пловдив "Цанко Лавренов". Тя получи Голямата специална награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев" именно за самостоятелната си изложба "Отчуждение" в галерия "U.P.A.R.K." и за участието си в цели 12 групови изложби само за последните 2 години. Тя е едно от личните открития на Кольо Карамфилов и за него казва, че е един много специален човек, който й е подал ръка. Първата й изложба там беше преди две години. Тогава Кольо Карамфилов й предрече голямо бъдеще. Какво е изкуството за нея? Споделяне.
В началото на май в галерията на улица "Гладстон" 32 се откри интересна изложба "Наградите Д.П.Х." Какво е написал като провокация към почитателите на изкуството кураторът на изложбата, известният художник Румен Нечев: "Възход или падение, чест или безсмислица..., но така или иначе част от биографията ни, която повечето от нас старателно споменават в CV-то си. Дружество на пловдивските художници - мястото, където бродят сенки на десетки художници - нашето място!"
Пловдивските галеристи и музейни работници участваха в Европейската нощ на музеите и галериите на 17 май, когато вратите им бяха отворени безплатно от 19 ч. до 1 ч. на следващия ден. Изненади поднесоха както Историческият музей, така и галерия "Дяков".

Дните на музиката в Балабановата къща

в пролетното си издание започват този път в Градския дом на културата "Борис Христов" с хоров концерт, посветен на големия артист и световноизвестен бас. Освен това те включват концерти в Балабановата къща на цигуларя Марио Хосен и пианистката проф. Милена Моллова под мотото "Магията на виртуозитета", "Пътуване във времето (Към първоизворите на звука)" с участието на Едуард Дескур - натурална валдхорна, солист-оркестрант в операта в Цюрих, "Любовни дуети" на двойката от САЩ Деница и Михаел ван Пелт, тя - пианистка, той - саксофонист, голям детски концерт на 1 юни на Римския стадион с оркестри от град Златица и от Музикалното училище в Пловдив, перкусионен ансамбъл "Акцент" от Плевен и филхармония "Пионер" от София. Йордан Камджалов, главен диригент на операта и филхармонията в Хайделберг, ще дирижира на 6 юни Симфоничния оркестър на Пловдивската опера със солисти - лауреатите на фондация "Йордан Камджалов", Василена Серафимова - перкусии, носителка на наградата "Млад музикант на годината", пианистката Елица Десева и Пенка Петкова - виолончело. В зала "Съединение" на 8 юни ще бъде представена номинираната за "Грами" българска композиторка Добринка Табакова с нейното специално участие и с участието на квартет "Пилекадоне". На 9 юни в Концертната зала ще свири Мила Георгиева, концертмайстор на радиооркестъра в Щутгарт, Германия, на пианото - Евгени Генчев. Мотото на концерта е "Нежност и страст". Закриването е на 21 юни в Балабановата къща с концерт на Вангел Тангъров (САЩ) - кларинет, Екатерина Тангърова - пиано, Румен Цветков - виола. Проф. Тангъров е солист на Austin Lyric opera, Mid Texas Symphony и Victoria Symphony - Тексас, САЩ, а Румен Цветков е солист на Кралската опера във Валенсия, Испания.
В съпътстваща програма "МузикАртисимо" се предвиждат майсторски класове на проф. Вангел Тангъров (18-25 юни) и на Румен Цветков (21-23 юни). В Балабановата къща, основно седалище на феста, на 20 май, рождения ден на художника Димитър Киров, бе открита изложбата "Димитър Киров и музиката".
В същото време

Международният фестивал на камерната музика

най-старият и опазен фестивал на Пловдив, навършва 50 години. Свидетелство за международния му авторитет е участието през годините на изпълнители като Ифра Нийман, Святослав Рихтер, Данаил Шафран, Алексис Вайсенберг, Милчо Левиев, Минчо Минчев, Юри Буков, Михаел Фришеншлагер, сонатното дуо Емил Камиларов и Дина Шнайдерман, състави като Парижкия камерен оркестър, оркестър "Ерфрут", "Инглиш симфони", "Лондонска серенада", "Шидлоф квартет" и други.
Юбилейната фестивална програма с мото "Традиция и приемственост" включва 15 звездни концерта с участието на повече от 80 музиканти, съобщават организаторите.
Ценителите на стойностната музика ще могат да се насладят на изкуството на 4 камерни ансамбъла, 4 клавирни и сонатни дуа, 3 триа, 1 квартет и над 12 солови изпълнители, представя феста мениджърът Димитър Малашинов. Той откроява няколко акцента: концертът на Камерния ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров и солистка пианистката Лилия Бояджиева, Франция, с който се открива знаменателното събитие, концертът на камерния ансамбъл "Киев", реализиращ се с материалната подкрепа на почетния консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев, и финалният концерт на музикалната легенда Милчо Левиев с участието на братя Владигерови. Не бива да се пропуска и галаконцертът на младите лауреати на международни и национални конкурси, който се патронира от зам.-министъра на образованието и науката доц. Атанаска Тенева.
Община Пловдив заслужава адмирации, казва Димитър Малашинов, защото съхрани и разви през годините на прехода този уникален фестивал и сега - вече 50-годишен, той се кичи със славата на един от най-дълголетните музикални форуми в Европа. Това, разбира се, не би се случило, ако я нямаше подкрепата на Министерството на културата, на спонсорите, на експертния музикален съвет и на всеотдайната публика под тепетата, убеден е мениджърът.
Учреден през 1964 г. от група музикални ентусиасти, с подкрепата на община Пловдив и Министерството на културата, фестивалът е един от малкото музикални форуми, които се провеждат на открито - в неповторимата атмосфера на Етнографския музей в Стария Пловдив. Още със своето първо издание фестивалът на камерната музика в Пловдив бързо прераства в международно събитие и става трамплин за световни изяви на най-изявените изпълнители на класическата музика и професионална школа за младите музикални дарования на България.
И тази година пролетните фестивали подкрепят и придават стойност на реализацията на проекта "Пловдив - кандидат за Европейска столица на културата 2019".


Етнографският музей, където се провежда Международният фестивал на камерната музика в Пловдив
 
Картина от изложбата на Румен Жеков, озаглавена "За Него" и посветена на Кольо Карамфилов

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ