24 Април 2024сряда04:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Отварят за осми път "Черната кутия" в Пловдив

Девет спектакъла от девет държави в областта на физическия театър, пърформанса и съвременния танц, както и различни творчески ателиета и уъркшопи ще бъдат представени в рамките на седмица

/ брой: 121

автор:Пенка Калинкова

visibility 903

Официалното откриване/отваряне на Осмия международен фестивал за театър и съвременен танц "Черната кутия" е на 31 май с танцовия спектакъл "BOB'ART" на Opinion Public Company от Белгия.  Този път началото, финалният и още един от спектаклите ще се играят в Градския дом на културата "Борис Христов". Още в предишните дни (29-31 май) известната хореографка Мила Искренова води творческо ателие "Темите на съвременния танцов театър, или какво знаем за Пина Бауш" в Културния център "Тракарт".
Каквото и да се крие зад заглавието "Жената, която не искаше да слезе на земята", това е моноспектакъл на актрисата от Израел Габриел Ниухауз. Всяка отделна част от трилогията разглежда живота на жена, която отказва да се докоснe до земята. Tя не се подчинява нито на правилата, нито на гравитацията и достига до абсурдни и екстремни ситуации. Театрални творци от Израел с подкрепата на посолството на Израел у нас са постоянни участници в изданията на "Черната кутия". Прави впечатление, че изборът и тази година е паднал върху нестандартни, интересни творци.
Първи юни е избран за премиерата на "Брехт", пиеса от поета Тома Марков, поставена от Стоян Радев с участието в представлението на самия автор. Чрез ретроспекции, игри с времето, метафорични ключове и блестящ диалог той разсъждава за света, морала и любовта чрез историята на своите герои. Представлението ще се играе в клуб "Фабрик" от 21 ч. В обявената Вечер на съвременния танц участват дуетът "Алма" от Израел, "Призма", соло на танцьорка от Холандия и известната ни от предишно издание на фестивала Олга Костерина от Русия...
На фестивала ще гостуват и най-добрите танцови сола за 2013 г. от фестивал в Лайпциг, Германия. Единадесетото издание на "Най-доброто немскo танцовo соло" в рамките на фестивала euro-scene в Лайпциг представя танцови хореографии, играни върху кръгла 7-метрова сцена, заобиколена от публиката и журито. Конкурсът има за цел да открие най-креативното, харизматично и индивидуално изпълнение. Идеята и концепцията принадлежат на Ален Плател. В Пловдив ще се представят носителката на първа награда Юстина Калбарцик (Полша/Германия) с "Bim Bam Bum" и удостоената с трета награда Ира Демина (Русия/Германия) - "Dark Quark".
На 4 юни в камерната зала на театъра  италианците от Teatrincorso/Театър в прогрес ще покажат "Pass/Ages"/Успешни възрасти, спектакъл, който изследва възрастта от женската гледна точкa. Представлението отразява крехкостта и силата на днешните жени, които са в капанa на възрастовата дискриминация, съществуваща в обществото, и своята вътрешна мъдрост.
Тази година селекционерката на фестивала Слава Младенова е успяла да доведе и танцова компания от Съединените щати. На 5 юни Erica Essner Performance Co-Op от Ню Йорк ще представи  танцовия спектакъл "Weathered/Layers" отново в Градския дом на културата "Борис Христов". Отзивите от вестник "Ню Йорк таймс" описват: "Звуци от гръм, вятър и дъжд се въртят през музиката, колаж от променливи по настроение инструментални мелодии, костюмите на Ейми Глен, които напомнят на чувствени буреносни облаци... Танцьорите са сякаш хвърлени в буря."  "Weathered/Закален" е изследване върху загубата ни на контрол над силите на природата и как тези сили опровергават илюзията ни за нашето постоянно място на тази планета. Erica Essner Performance Co-Op е танцова компания с 20-годишен опит на сцената, създадена e през 1990 г. в Сан Франциско, от 2000 г. се премества в Ню Йорк.
Пловдивското участие във фествала е представянето на куклениците ни с прочутия спектакъл "Вграждане" на режисьорката Веселка Кунчева и сценографката Мариета Голомехова (3 юни). На следващия ден танцовото студио "Дуенде" ще изиграе "Монолог за двама", авторски спектакъл на хореографите Елена Здравкова и Ивайло Иванов. В миналогодишното издание на феста пловдивската формация се представи отлично. На 6 и 7 юни нюйоркчаните ще направят уъркшоп/пърформанс в АМТИИ и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Официалното закриване е на 6 юни в Градския дом на културата с "Дуел" на Les Gens du Quai Company (Франция). "Дуел" е пресъздаване на борбите през вековете, показани, разбира се, с чувство за хумор и насмешка. Дон Кихот не е далеч, театърът на Големия Гиньол - също... "Ан Лопес е вдъхновена от двубоите в киното и литературата: тя разказва за причините, които тласкат хората в тaзи смъртнa среща", пише Жан-Мари Гуро в critiphotodanse. Спектакълът предлага едно пътуване в иконографията на дуелите в литературата и киното. С ярост и бдителност пет танцьори създават разнообразни ситуации, основни или тривиални, но винаги весели и шумни. Танцът изобилства от чувство за хумор, но не се отказва нито от истинността, нито от експериментa с движението. Съвременният танц си играе с фикцията.
Девет спектакъла от девет държави в областта на физическия театър, пърформанса и съвременния танц, както и различни творчески ателиета и уъркшопи ще бъдат представени в рамките на седмица. Партньори на фестивала са Министерството на културата и община Пловдив, посолствата на Израел, САЩ, Белгия, Гьоте-институт, Градският дом на културата "Борис Христов", Драматичният театър - Пловдив, Държавният куклен театър - Пловдив, и Културният център "Тракарт".

Сцена от спектакъла "Жената, която не искаше да слезе на земята" (Израел)

Сцена от "Дуел" на Les Gens du Quai Company (Франция)

Нюйоркският спектакъл "Weathered/Layers"

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ