25 Април 2024четвъртък15:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бляскави празници на Античния театър

Четири оперни, два танцови спектакъла и голям концерт предлага програмата на "Opera Оpen" в Пловдив

/ брой: 125

автор:Пенка Калинкова

visibility 1142

С "Кармина Бурана" от Карл Орф на 17 юни се открива продължението на Вердиевите празници на Античния театър. То е наречено "Opera Оpen" и артистичен директор е маестро Иван Ангелов. 31-вото издание на традиционния оперен фестивал през 2014 г. се "отваря" и към други музикални жанрове и произведения от различни композитори, освен Верди. Това не е пловдивската "Кармина Бурана", поставена за първи път в България и играна много години. Ще видим музикално-танцов спектакъл на балет "Арабеск" и Боряна Сечанова, диригент на оркестъра е Диан Чобанов, хорът се ръководи от Константин Добройков.
Няколко дни след това, на 21 юни, е шумно прогласеният концерт в чест на 100-годишнината на Борис Христов и с участието на световноизвестния бас Паата Бурчуладзе, солист на Болшой театър, Арена ди Верона, Метрополитен, Ла Скала. Той идва по покана на диригента Иван Ангелов, както ДУМА вече писа. Вторият танцов спектакъл е "Нощ в синьо" на Националната опера и балет в София с участието на пианистката от Армения Розана Ташчян. Оперните спектакли са четири и във всеки от тях, освен прекрасната музика на открито, освен постоянни величини като хора и оркестъра на Пловдивската опера и хора и оркестъра на операта в Стара Загора, има и по един или двама гост-солисти.
След "Травиата" от Верди на 28 юни, следват "Дон Карлос" с участието на баритона със световна кариера Владимир Стоянов, след него - "Полетът на валкюрите" от Рихард Вагнер. За първи път ще бъде изпълнен в Пловдив на 12 юли спектакъл-феерия с музика от "Пръстенът на нибелунгите" и с участието на шведското сопрано Елизабет Стрид, солистка на Вагнеровия оперен фестивал в Байройт. Диригентът Иван Ангелов е обединил мотиви от тетралогията на Вагнер "Пръстенът на нибелунгите" в една различна оперна вечер, която ще продължи час и 40 минути.
Финалът на "Opera Оpen" е на 20 юли с "Аида" от Джузепе Верди. Гостуващи солисти са китайското сопрано Хуи Хе, гастролирала на Арена ди Верона, Метрополитен и Ла Скала, в ролята на етиопската принцеса-робиня, и нашият Камен Чанев, тенор със световна кариера. Режисьор-постановчик, както и при "Дон Карлос", е Нина Найденова, диригент - Иван Ангелов.
Генералната ни концепция, казва директорката на Пловдивската опера Нина Найденова, е с този фестивал Пловдив да стане център на музикалната култура през лятото. Вече се работи с туроператори и агенции, които имат интерес към такъв туризъм. В различното продължение на Вердиевите вечери на една сцена в рамките на близо месец ще се качат някои от най-големите оперни имена, което не се е случвало в България, похвали се артистичният директор на "Оpera Open", диригентът Иван Ангелов.
Летният музикален празник на Античния театър в Пловдив е в подкрепа на кандидатурата на града за културна столица на Европа през 2019 г.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 296

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 250

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ