26 Април 2024петък21:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Фернандо Ервас представи мащабен проект в Пловдив

LUX като светлина, а не като лукс, казва известният испански художник

/ брой: 130

автор:Пенка Калинкова

visibility 1349

Името на испанския художник Фернандо Ервас ще става все по-познато не само в артсредите на България. От няколко дни Градският дом на културата "Борис Христов" в Пловдив е подслонил резултатите от неговия мултижанров проект LUX. LUX като светлина, а не като лукс, не като разкош. Даже точно обратното - сред ощетените физически, умствено и всякак хора търси своите персонажи, съмишленици и съратници испанският художник. И ги намира сред възпитаниците на Дома за деца, лишени от родителски грижи "Княгиня Мария-Луиза", сред хора с ментални увреждания от дома "Свети Врач" и сред децата от Столипиново. Мнозина от тях присъстваха на откриването на изложбата и на прожекцията на филма "Антропология на забвението", за да се видят в картините на Фернандо Ервас и в кадри от филма. Проектът му включва мащабна изложба с близо 50 работи - фотография, живопис и скулптура, видеоинсталацията "Границата на мълчанието" и споменатия вече филм.
Освен картини и скулптури на Фернандо Ервас, са представени още фотографии на Нина Николова, икони на Боряна Илиева и Йордан Йорданов, картина на Христо Жеков, картини и скулптура на известния Янко Ненов. По стените във фоайето на Дома на културата "Борис Христов" има изписани текстове на стихотворения от художника, сътворени в процеса на работата му с децата и с хората с ментални увреждания. Искам да видя иконите и през техните очи, казва художникът, искам да разбера още как хората от различните християнски църкви се отнасят към образите на светците, иска ми се да изследвам границите между различните религии и тяхното сложно взаимодействие. Централна за експозицията е голямата картина "Свети Георги" - в нея са вградени рисунките на децата и болните. Как се е получило всичко това, как е протекъл процесът, видяхме във филма "Антропология на забвението". В него се проследява работата по целия проект и са заснети срещите на Фернандо с останалите участници. Много любопитно е участието на актьора Симеон Алексиев, заснет сред обгорената сцена на Пловдивския театър.
В поканата за изложбата са записани думите на художника: "Да отвориш сърцето си означава да приемеш, да одобриш, да споделиш, да бъдеш смел и да победиш страха си пред другия. Да отвориш сърцето си означава също да погледнеш в бездната и да се изправиш срещу нея. Да се потопиш в тъмнината й и да започнеш битка срещу пустотата, предизвикана от невежеството, срещу днешния егоизъм и тъжната и нелепа суета, която пречи на човек да постигне мечтаната свобода. Аз вярвам в тази битка и се моля на Бог да даде сила на хората, които срещнах по пътя си до LUX, за да продължат да се борят. Нека тяхната отдаденост и смирение, с които работят, бъдат пример за всички."
Фернандо Ервас е известен художник не само в своята родина, но и в Европа и Америка, известно време е живял и работил в Ню Йорк. В България и конкретно в Пловдив и Скутаре го довежда любовта. Негова спътница е известната фотографка Нина Николова, която също участва със своите работи в проекта - цикъла "Изгубените крале" и серия портрети на основни персонажи. Сред почитателите на художника е и испанският посланик у нас Хосе Луис Тапиа, който откри изложбата в Пловдив.
Проектът е в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ