28 Март 2024четвъртък11:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

100 предизвикателства за сърцето и ума предлага новата книга на Стоянка Митева-Балева

Зрелостниците бъркат пунктуацията, не могат да изразяват мислите си, най-много двойки - по история

/ брой: 131

автор:Иван Вълов

visibility 3013

Стоянка Митева-Балева е авторка на 11 книги, от които 9 са стихосбирки. Току-що излязлата единадесета книга "Хоро за самодива: лирика - избрано", е юбилейна. Неин редактор е известният поет и публицист Драгомир Шопов, а издателството е "Световит". Издаването на книгата съвпадна с получената от поетесата национална годишна награда на Съюза на българските писатели "Георги Братанов".
Едва 19-годишна, застанала като ентусиаст пред тъкачните станове в ДИП "Юта" - Русе, според повика на времето, Стоянка Митева за публикувания от нея цикъл стихотворения в сп. "Родна реч" става известна в литературните среди с отвореното писмо на Георги Джагаров. "...във вашите стихове - пише известният поет - има нещо, което в другите няма и което ви прави по-близка до сърцето на съвременния младеж, живот има в тях, земни сокове има, съвременност." Годината е 1958-а!
Завършила българска филология в СУ "Св. Кл. Охридски", омъжила се за своя състудент Борис Балев, изявил се като талантлив журналист, публицист и издател, защитила дисертация по педагогика, родила две дъщери - Виктория и Анна, работила като учителка и журналистка в Радио София (БНР), днес Стоянка Митева-Балева е между признатите талантливи поети. Твърде сложна, изпълнена с поредица от драматични обстоятелства е както жизнената, така и творческата й съдба. В продължение на десетина години смъртта й отнема родители, съпруг, а през 2012 г. и голямата й дъщеря. След първата си стихосбирка "Момичета", издадена през 1974 г., "отлежавала" 6 години в издателство "Народна младеж", Ст. Митева престава да пише стихотворения цели 30 години. Отговорът за изживяното от нея потресение се съдържа в стихотворението "Орисия", публикувано в излязлата през 2004 г. втора книга с лирика "Благодаря на белите звезди". То не се нуждае от коментар:
"Предлагаха ми да си купя слава
по старата изпитана цена.
И вече четвърт век ме унижава
дилемата: поет или жена.
Творби не носих никога на чаша,
в среднощни часове не ги четях.
Поет не станах.
    Но до днес се плаша,
че няма женски стихове
    без грях."
Разпределени по тематичен признак, стотината стихотворения в новия сборник "Хоро за самодива" засилват впечатлението у читателя, че му се предлага среща със зряло поетично майсторство, в което липсват съчинителство и наивност. За поетесата няма забранени теми - еднакво силно въздействат стихотворенията й в памет на скъпите й покойници: родители, брат, съпруг и дъщеря, с тези срещу фалшивите добродетели, скрити под маската на човещина, против жестокостта. Много са тематичните творби в новата книга на Стоянка Митева, за да бъдат посочени по заглавия, но така подбрани, засилват впечатлението за енциклопедичност. В същото време те разкриват и неповторимата индивидуалност на авторката: нейното себеразкриване като гражданин, съпруга, майка, баба. Рядко в съвременната женска поезия могат да се срещнат такива искрени стихотворения, посветени на любовта, като тези в поезията на Стоянка Митева-Балева. В тях има и болка от самотата, и копнеж по така желаната среща с "рицаря на мечтите й", и страх от поредното разочарование. Отговора ни дава поетесата (той може да бъде открит и в десетина още други стихотворения - б.а.) възможно най-искрено в двустишието:
"Който мен ме обичаше -
    вече умря,
който в мене е влюбен -
    го няма."
               "Свети Валентин"
За финал си избрах цитати от две стихотворения, характерни за себеразкриването на лиричната героиня в "Хоро за самодива":
"Затуй, че не мога да казвам лъжи,
че нямам ключе на устата,
безликата подлост над мен не кръжи,
но станах "персона нон грата".
             "Персона нон грата"

"Не съм била покорна за пари,
не съм била покорна и за слава
...
Щом възкресявам в истина страстта,
и в трудно време мога да живея."
                     "Откровение"
--------
Днес от 17 ч. в салона на Съюза на българските журналисти ще се състои премиерата на книгата. Тя ще бъде представена от нейния редактор, поета и публициста Драгомир Шопов, и от Иван Вълов. Ще има и авторски рецитал.
 

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 0

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 0

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ