27 Април 2024събота04:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Върху страната ни се стовари американски конфликт на интереси

Вашингтон и фамилията Байдън извършват геополитическа контрабанда в Украйна

/ брой: 134

visibility 27

Юри Михалков

Нерядко геополитиката може да се разшифрова от най-простичката хронология. Точно така може да се проследи връзката между събития, които стават на хиляди километри едно от друго и дори на различни континенти.
На 21-22 април американският вицепрезидент Джо Байдън прави посещение в Киев. Той дава акъл на тогавашния и.д. президент Александър Турчинов и премиера Арсений Яценюк как да подредят украинския дом - като изкоренят корупцията и намалят зависимостта на страната от руския газ. За решаването на тези, а и на други проблеми, Байдън обеща да изпрати американски експерти. Източна Украйна вече гореше и посещението на Байдън не бе изненада заради американската подкрепа за властите в Киев и геостратегическия сблъсък на Вашингтон с Москва на украинска почва.
И все пак това

посещение донесе изненада

След него последва медиен взрив, който вдигна във въздуха някои носещи конструкции на американската ценностна система. На 13 май, няма и месец след тази визита, гръмна новината, че в Съвета на директорите на най-голямата частна украинска компания за добив на газ Burisma Holdings е влязъл по-малкият вицепрезидентски син Хънтър Байдън. Очевидно експертите здравата са поработили. Официално той ще се занимава с юридическите въпроси и ще представлява компанията пред международни организации. "Мисля, че моята помощ по въпросите на прозрачността, корпоративното управление и международното развитие може да донесе полза на икономиката и народа на Украйна", заяви тогава синът. Той наистина има сериозен опит в корпоративното право, инвестиционната и консултантска дейност, както гласят биографичните справки за него, публикувани в медиите.
Собственик на Burisma Holdings е украинският гражданин Николай Злочевский, който при сваления президент Виктор Янукович е бил министър на енергетиката и зам.-председател на Съвета по национална сигурност. Очевидно, за да спаси бизнеса си, той се обърнал накъдето духа вятърът и потърсил мощен ментор в лицето на онези, които свалиха доскорошния му началник и покровител.
Хънтър Байдън не е единственото назначение с "политическо потекло" в тази компания. В управата на компанията влезе и бившият полски президент Александър Квашневски. Той пък ръководеше наблюдателската мисия на Европарламента в Украйна през 2012-2013 г. (заедно с ирландеца Патрик Кокс, бивш председател на Европарламента). В Съвета на директорите влезе и Дейвън Арчър, приятел на доведения син на държавния секретар Джон Кери. Впрочем председател на съвета е също американец - Алън Аптър. Изобщо цял отбор бизнес юнаци от САЩ, които ще привеждат в ред украинския суверенитет.
Същия ден изскочиха и други подробности около фамилията на Джо Байдън. Оказва се, че бизнес в чужбина върти и вицепрезидентският брат Джеймс Байдън. През 2012 г. компанията Hill International, чийто партньор по това време бил Джеймс, получила поръчка за строителството на 100 000 жилищни домове в Ирак. Както съобщи телевизия Fox Business, президентът на компанията Дейвид Риктър не криел, че получил поръчката благодарение и на Джеймс Байдън.
Все пак логично бе

светкавиците на вниманието

и най-вече на критиките да се насочат към вицепрезидентския син. Това е проблем за авторитета на САЩ, писа по този повод медийният флагман на американския консерватизъм "Вашингтон пост". Назначаването на вицепрезидентския син само потвърждава убеждението сред американците, че външната политиката на САЩ е користна, продиктувана е от "алчността" за нефт и газ и противоречи на заявленията на Белия дом за важността на международното право, изтъква още изданието. "Така не се прави, защото вашият баща е вицепрезидент и вие нищо не можете да направите с този факт", изтъкна в косвено обръщение към сина Мелани Слоън, директорка на организация, която следи за етиката в американската политика.
Назначаването на Хънтър Байдън и Александър Квашневски създава сериозен конфликт на интереси и предизвиква много въпроси за политиката на Запада в Украйна, пише наблюдателят Макс Седън в американския сайт BuzzFeed.
Следващата важна дата е 21 май. Тогава РИА "Новости" разпространи новината, че Burisma Holdings е получила разрешение да разработва находища във... внимавайте къде - в Славянск и Краматорск. Точно огнищата на гражданската война в Източна Украйна.
На 30 май същата агенция публикува коментар, озаглавен "Вашингтон очаква газова възвръщаемост от инвестициите в Майдана" - тоест от свалянето на Янукович. В коментара се разкрива, че в Славянск, Краматорск, а също в Луганска област има залежи на любимия на Вашингтон шистов газ - при това никак немалки залежи, както твърдят специалистите. Припомня се и предупреждението на Игор Плотницки, военния министър на самопровъзгласилата се Луганска народна република, че причината за гражданската война в Югоизточна Украйна е именно шистовият газ. В коментара се добавя също, че американската компания "Шеврон" отново засилила апетитите си към шистовия газ в Украйна. Впрочем САЩ си имат достатъчно шистов газ и едва ли енергетиката им се нуждае от газ, който се намира през девет планини в десета. Освен това американската технология е екологично спорна, отхвърлена е в много страни и е направо опасна за гъсто населени райони или за почва, която природата е сътворила за земеделие. България е със същата характеристика и неслучайно шистовите мераци "Шеврон" у нас удариха на камък.
На 31 май Бен Родс, главният външнополитически съветник на президента Барак Обама, открито заяви на телеконференция с журналисти, че САЩ се стремят да ограничат вноса на руски газ, за да ограничат възможността на Москва да използва енергетиката като инструмент за политическо влияние. Това е

доста дебелашка манипулация

Наскоро за президент на Литва бе преизбрана Далия Грибаускайте, една от най-антируските настроени държавнички в Източна Европа. Да сме чули, че Русия е вдигнала цените на енергосуровините за Литва? Русия ли избра Бойко Борисов през 2009-а?
На 3 юни се случи събитие, което добави нов важен щрих към картината. "Призоваваме Европейския съюз да блокира "Южен поток". Украйна е надеждна транзитна държава, ние сме изпълнявали и ще изпълняваме своите задължения", изрече премиерът Арсений Яценюк в реч през Върховната Рада. И това е дебелашка манипулация. Всеизвестно е, че украинската газопреносна система плаче за ремонт, а и страната далеч не винаги е изпълнявала договорните си задължения и е крадяла руски газ от газопреносната си система, поради което възникнаха газови кризи миналото десетилетие, от които пък произтекоха всички настоящи главоболия.
На 7 юни Джоузеф Байдън отново е в Киев - този път за церемонията по встъпването в длъжност на избрания президент Петро Порошенко. Той разговаря и с Яценюк - четири дни след призива на последния за спиране на "Южен поток". Според официалните съобщения те са говорили за неотложни реформи, икономическо развитие, деескалация в Източна Украйна. В съобщенията не се казваше нищо за Burisma Holdings и шистовите й апетити, нито пък как тя може да погребе "Южен поток", съответно българския, а и европейския интерес ("Южен поток" все пак е и европейски проект). Смятате ли, че наистина събеседниците са подминали тези въпроси? В компанията на Байдън

са две знакови фигури

на американския геополитически екстремизъм - сенаторът Джон Маккейн и висшата дипломатка Виктория Нюланд. Макар и от съперничещи си партии, Байдън и Маккейн са стари колеги дружки от сенатския си период. Първият е в Сената от 1973 г. до избирането му за вицепрезидент през 2009 г. Вторият пък е бил в горната камара през 1987-1999 и 2001-2007 г. Смятате ли, че Маккейн не е бил в течение на разговорите на Байдън за Burisma Holdings и за "Южен поток"?
Всеки случай буквално на следващия ден Маккейн цъфва у нас с още двама сенатори и след среща с тях премиерът ни обяви спирането на "Южен поток".
Освен на американската газова експанзия, България става жертва и на американски конфликт на интереси - на мерака на вицепрезидентския син да печели от шистовия газ в Украйна, който ще ни лиши от всички ползи от "Южен поток". Върху страната ни се стоварва американски конфликт на интереси в доста високопоставена форма.
В случая на очи се набива и двойното дъно на американската политика. Изглежда Вашингтон и фамилията Байдън явно не се усещат, че извършват геополитическа контрабанда. За пред света политическият им багаж е пълен с ценности като ясни правила, откритост, върховенство на закона, ненамеса, самоопределение и прочие. Отдолу обаче, в тайника с двойното дъно, Америка контрабандира шуробаджанащина и благополучието на няколко лица с връзки във властта. Така легитимира едно компрометирано благополучие.

Назаем от БГНЕС


Джо Байдън (вляво), приветстван от украинския премиер Арсений Яценюк


В Славянск се води истинска война

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ