20 Април 2024събота00:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

След 55 години от нашия живот... 55 дубли не стигат!

Стотици имена оставиха свой почерк в над половинвековната ни национална телевизия

/ брой: 135

автор:Лозан Такев

visibility 2351

Първи дубъл... Втори дубъл... През 1959 година се появява първият сигнал на Българската национална телевизия. 1975 година идва и вторият дубъл. Тръгва Втора програма на българския малък екран. И както обяснява от архивите достолепният и млад тогава Иван Славков, първият дубъл е в чест на Великата октомврийска социалистическа революция, а вторият дубъл ще засвидетелства почитта и уважението към българската историческа памет, свързана с 9 септември 1944 година.

Такова време - такива поводи!

Но хайде да не зачеркваме излишно архивните кадри и исторически мигове от българското развитие! И сега 55 години от нашия живот се връщат в домовете ни - с носталгия, с лека неподправена наивност, с благодарност и поклон към онези, които бяха първите, които оставиха опит, нерви, здраве, творчество, инициатива, талант като телевизионни проходци, като пионери на телевизионното производство... Ето сега върви сравнително успешно едно телевизионно "Пеещи семейства". Главната редакция "Детски и младежки предавания" през миналия век също имаше подобна инициатива. Казваше се "Пее цялото семейство" - автентично, репортажно екипите ни влизаха в български домове и показваха добра пееща и музикална самодейност...
 И съвсем на прима виста от първи прочит могат да се изброят поне 55, даже и стотина телевизионни имена - в кадър, зад кадър, от онези, първите в миналия век, дали живот в предаванията на живо и останали в записаните и съхранени досега рулони, касети. Сред тях са и живите спомени за онези, които вече не са между живите. Някои от екипите ще ги споменат, но повечето, убеден съм, ще бъдат пропуснати поради характера на времето, поради забравата и поради липсата на телевизионна и човешка творческа памет. Макар да сме убедени, че нищо не започва с нас и нищо не свършва с нас...
Във времето, когато работех на "Сан Стефано" 29, където имам поне десетина години от трудовата си биография, бях започнал да пиша книга-албум "Големи имена от малкия екран", а лъчезарната фотографка Румяна Бояджиева, светла й памет, ми беше оставила куп черно-бели снимки, които днес са вече снимки на покойници и към тях посягам единствено с поклон и наистина светла памет... И добри чувства.
И затова сега реших да прибавя някои имена и спомени, за които по-малко от вас ще се сетят да ги почетат като хора, оставили свой почерк, свой творчески поглед, своя диря в общия градеж на българската култура, на тази първа българска електронна медия.
Началници, творци, телевизионери, писатели, композитори, художници, режисьори, оператори, директори на продукция, редактори, асистенти... А е сто процента оправдано и аз самият да пропусна някои от тях, независимо че старанието ми е силно да бъда по-изчерпателен. Но много от вас ще си ги спомнят и като ги прибавят, ще бъдем и по-точни в паметта си, а споменът ще стане и по-справедлив и по-пълен...
Помним Леда Милева. Тя ни напусна съвсем скоро. Но спомняме ли си за Тодор Стоянов, Васил Баев, Кирил Василев, Лалю Димитров, Стефан Тихчев, Стефан Енчев, Симеон Дървингов, Любомир Павлов?
В телевизията работеха писателите Иван Радоев, Антон Антонов-Тонич, Банчо Банов, Серафим Северняк, Марко Семов, Васил Цонев, Камен Русев, Димитър Михайлов, Димитър Светлин, Методи Христов, Калина Цанева, Петър Парижков, Петя Йорданова, Богомил Нонев, Тодор Велчев-Тато, Любен Попов, Неда Ралчева, Александър Лазаров, Любомир Янов, Стефан Зайцаров, Стефан Банков...
Освен Хачо Бояджиев, който безспорно остави приживе

дълбока следа на малкия екран

през телевизията минаха и много други режисьори - Младен Младенов, Нено Цонзоров, Ангел Вълчанов, Алберт Анжел, Татяна Шишкова, Неделчо Чернев, Благой Стратев, Васил Белов, Андрей Алтъпармаков, Васа Ганчева, Румен Григоров, Кремена Здравкова.
Да си спомним и композиторите Тоно Лазаров, Петър Лъджев, Найден Андреев, Петър Ступел, операторите Крум Георгиев, Васил Керанов, Александър Мутафчиев, Иван Шибилев, Алеко Кузов, художниците Методи Занов, Борис Ахчийски.
Да не пропуснем коментатори като Николай Колев-Мичмана, Людмил Неделчев, Димитър Джаров, Васил Манченко, Тянко Йорданов, Иван Делчев, говорителите Даниел Илиев, Георги Ламбрев, Мария Тролева, Антоанета Титянова.
Да си припомним за мястото и приноса на Димитър Езекиев, Бригита Чолакова, Надежда Дженева, Георги Стойчев, Христо Цачев, Людмила Филипова, Димитър Димитров, Цветан Алипиев, Александър Авджиев, Валентина Крушкина, Антон Карастоянов, Георги Милошев, Живка Гичева, Златина Билярска, Марина Росенова, Светла Негенцова, Мария Иванова, Алис Крайчева. Ще прибавим и светлата памет към Давид Соломонов, Динко Маджаров, Стамен Долапчиев, Трендафил Миндов, Тотю Вътев, Нина Ковачева, Йордан Минков, Петко Духнев, Иван Константинов...

Поради влошена комуникация

поради пропуски в протоколното поведение на днес заетите в Националната телевизия има и доста пропуснати в режим на памет. Дори имаше случаи, когато Националната телевизия трудно приемаше да оповести траурни съобщения за работили по-отдавна в кадър и зад кадър и напуснали я през годините. За някои даже не само че не могат да се сетят, но и за още живи пропускат да ги поканят по юбилейни поводи. Сега имат причина да поправят тези свои пропуски, когато искат да ни върнат към 55-те години от нашия живот... За да повярваме, че нищо не започва от тях и нищо не свършва с тях...

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ