25 Април 2024четвъртък17:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пловдив отново е четящият град

Кой щe бъде новият носител на наградата "Христо Г. Данов" - става ясно на 20 юни

/ брой: 136

автор:Пенка Калинкова

visibility 336

За 12-и път в рамките на 5 дни Пловдив пак е четящ град с удивителна. Тази година домакин на празника "Пловдив чете" (17-22 юни) е  издателство "Летера", учредител на проявата, заедно с "Жанет 45" и "Хермес". Преди откриването днес на Алеята на книгата на площад "Централен", снощи в Балабановата къща се състоя четене, обявено като "Човешката участ в творчеството на Атанас Далчев, Александър Вутимски и Александър Геров".
Официалното откриване е в Новотел Пловдив - там ще се връчи и Орфеевият венец за поезия. И още един празник в празника - на 20 юни в къщата-музей "Христо Г. Данов" по традиция ще бъдат оповестени и връчени едноименните национални награди за принос в българската книжовна култура. Същата вечер от 19 ч. е и срещата разговор с писателя Стефан Цанев в камерната зала на театъра. Ще бъдат представени събраните в 12 тома негови съчинения, издадени от ИК "Жанет 45". Избрала съм няколко заглавия на прояви от "Пловдив чете". Театроведката Венета Дойчева и поетесата Валентина Радинска ще представят в двора на театъра "Алхимия на играта" - книга за режисьора Крикор Азарян. Следващия ден в къщата-музей на Златю Бояджиев ще бъдат представени поетичните книги на Валя Радинска "Времена" и "Употреба на свободата", както ДУМА писа. Пак в първия ден на феста и пак по същото време, но в Балабановата къща ще се състои поетичен трубадурски двубой между Катя Стоилова и Катя Белчева. Техни книги излязоха миналата година, подкрепени по програмата на община Пловдив.
На 18 юни ще бъде обявено шестото издание на Програмата за финансиране на пловдивски автори - ще се състои голямо литературно четене на автори, чиито книги са били подкрепени в миналогодишната сесия на конкурса. Гостенка на фестивала "Пловдив чете" ще бъде популярната турска писателка Ойя Байдар - тя и нейните романи "Портата на греха", "Изгубеното дар-слово" и "Остана топлата им пепел" ще бъдат представени от издателство "Летера" и проф. Клео Протохристова в Културния център "Тракарт". На 19 юни в залата на НБ "Иван Вазов" ще бъде връчена наградата "Читател на годината от 5 до 105 години". Същия ден пак там, но в по-късен час, ще бъде представен и в. "Литературен Пловдив", издание на Дружеството на пловдивските писатели. На Летни сцени "Конюшните на царя", където ще бъдат представени в различни дни списанието за нова литература "GRANTA България" от издателя Манол Пейков и главен редактор Светлозар Желев, сп. "Страница" и младата българска проза, "Образцов дом" на Ваня Щерева и "Отвътре" от Радослав Парушев. Валя Радинска има още едно участие във фестивала - в къщата-музей на Златю Бояджиев ще бъдат представени нейните поетични книги "Времена" и "Употреба на свободата". Презентация с мултимедия ще направи Светлана Янчева на тайните послания, скрити в творбите на Микеланджело Буонароти. Премиерата на книгата "Копие, захвърлено с любов - едно себеразкриване на ренесансовия гений" ще бъде в Балабановата къща. Голяма интрига се заформя около интерактивната книжка-игра "Малката Божана и подводния свят". Представянето с участието на Божана Апостолова ще бъде на 19 юни в НБ "Иван Вазов" с деца от частните занимални "Мечта" и "Magic center". Поканата е следната: "Ела и ти в библиотеката! Участвай в конкурса "Деца дописват Малката Божана!" Напиши своята история с главен герой Малката Божана и я предай лично!" И още нещо любопитно - в камерната зала на пловдивския театър по идея на читалище "Алеко Константинов" ще се състои среща разговор с писателя Петър Краевски "Хуморът не е културен спам".
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 364

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 294

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ