24 Април 2024сряда00:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Започва фестивалът "One Design Week"

Съвременни номади ще населят Пловдив за десет дни

/ брой: 139

автор:Пенка Калинкова

visibility 430

За първи път в Пловдив ще се състои международно събитие, свързано с дизайна и визуалната култура, и това е фестивалът на платформата "ЕДНО - One Design Wееk". В десетте дни от днес градът под тепетата ще бъде трибуна на високи постижения в областта на дизайна. Досега този фестивал се провеждаше в София, а за пръв път ще се състои в Пловдив. Партньори на платформата за културни събития "ЕДНО" са община Пловдив и фондацията "Америка за България". Мотото на фестивала тази година е "Номад", темата е номадството на модерния човек. Всички сме номади, пише в манифеста на фестивала. Днес, въоръжени с безжични компютри и телефони, ние сме навсякъде и по всяко време. У дома сме, щом влезем в световната мрежа. Тази свобода ни дава импулси за непрекъснато движение, за живот в постоянна готовност за преместване - ново жилище, нов град, нова държава... нов континент. Този номадски живот се отразява на начина, по който изглеждат домовете и работните ни места, на храната, която консумираме, на социалните ни контакти и средствата за комуникация, на начина, по който почиваме. Номадството дава облик на целия ни живот, променя статуквото в бизнеса, политиката, медиите и въобще начина, по който функционира съвременното общество. Новите условия и потребности налагат нови концепции за предмети, услуги и пространства.
Основно събитие се очаква да бъде форумът на 28 юни в Дома на културата "Борис Христов" с участието на девет светила от съвременната дизайн среда. Джесика Уолш е арт директор и партньор в известното нюйоркско студио "Sagmeister & Walsh". Известна е като мултидисциплинарен дизайнер и проектира, и осъществява от мащабни рекламни кампании до илюстрации и постери в метрото. Ако съдим по имената на нейните клиенти, тя е безспорен авторитет, отличена е с редица награди. За участие във форума пристигат и Жулиет Кинчин, куратор от Департамента за дизайн и архитектура на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк, Азуса Мураками и Александър Гроувс от лондонското студио "Swine", които се занимават с дизайн, мода и архитектура. Българското участие във форума е графичният дизайнер, плакатист и аниматор Теодор Ушев, който от години живее в Канада. Освен с анимация, се занимава и с визуално изкуство. Миналата година филмът му "Глория Виктория" бе обявен за най-добър анимационен филм на годината в анкета с участието на 15 водещи критици и фестивални директори, той бе във финалната селекция на Американската филмова академия за "Оскар" за късометражен филм. Сред участниците са още няколко известни представители на световната дизайн култура. Кой още? Австрийско студио (Соня Щумерер и Мартин Хабслайтер) се занимава с дизайн на храна, ще пристигнат и основателите на студиото за шрифтове "TypeTogether" - чехкинята Вероникa Буриан и аржентинецът Хосе Скалионе.
Програмата е безплатна, с изключение на форума в Дома на културата. Основните места са в Капана, Стария град, Главната улица, кино "Космос". По време на феста шест видни дизайнери от Полша, Чехия и Словакия ще работят за преобразяването на Капана в Пловдив. Заедно в продължение на 4 дни те ще реализират идеи, вдъхновени от самото място, като използват единствено откритите в Капана предмети и материали, стари или нови - столове в изоставени къщи, изхвърлени плакати или книги, текстил и железарски изделия от малкото работещи местни магазинчета.
За проекта "Освети ме" на "One Design Week" вече работят шест дизайн студиа от Норвегия, Финландия, Исландия и Швеция. Тяхната работа започна 10 дни преди началото на фестивала. Проектът е творческо представяне на истории, свързани със светлината, които са обвързани лично с всеки един от участващите дизайнери и с професионалния им опит досега. Те ще използват материали на място и ще създадат изложба, която ще бъде показана от 21 до 29 юни в Пловдив.
От българска страна участват модният дизайнер Николай Божилов, дизайнерът на бижута Нева Балникова в съвместен проект с Христо Савов, продуктовият дизайнер Деница Бояджиева в сътрудничество с модния бранд "Гардероб" и студиото за комуникационен дизайн "Постстудио".
Централна детска локация е Етнографският музей в Пловдив. А в кино "Космос" на 21 юни деца ще могат сами да изработят играчка от дърво. Всъщност това е пловдивското участие във феста на студиото за продуктов дизайн Archabits, което заедно със Smart Fab Lab и KidsLab@DSL ще организира детска работилница за 3D принтиране. Ателие "Ръкоделница", което е за ръчно правени авторски предмети и аксесоари в Капана, ще се включи в програмата с три детски работилници. Местните производители на велосипеди Sprint/Спринт ще представят новата си колекция в своето временно пространство в Капана. Мобилна кухня, диалог дизайн, обиколка на велофабрика и дизайн базар са сред акцентите в афиша на отворена програма на "One Design Week". Екипът е спазил традицията да инвестира в любопитни, неконвенционални събития, лекции, работилници и автори, които изненадват с интерпретацията на мотото "Номад".
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ