19 Април 2024петък17:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Страшна логика

/ брой: 139

автор:Светлана Михова

visibility 4798

Не минаха и две седмици, откакто президент и  правителство се провикнаха, че ни трябва повече НАТО. Не че всичко останало ни е наред - и пътищата, и болниците, и училищата. Само НАТО-то ни било малко. Предците отдавна са го казали: "На гол тумбак, чифте пищови".
Вопълът на държавните началници отекна в правилната посока и в София тутакси прилетя по-голям натовски началник, пред който с гордост се отчетохме: "България ще увеличи участието си в съвместни международни учения със съюзниците си. Не само като брой на ученията, но и като численост на личния състав. Финансовите средства са осигурени". Отчетът на военния министър прозвуча тази седмица на конференция пред командващия по трансформацията на НАТО генерал Жан-Пол Паломерос. Веднага бе направена уговорката, че елитната военна сбирка нямала нищо общо със събитията в Украйна. Същата уговорка прозвуча и когато в края на март бившата съветска република се присъедини към двуседмичните военни учения на наша територия, с които Алиансът искал да покаже "че сътрудничеството му с Киев продължава". Доста странна логика.
Българинът обаче е човек земен и обича яснота и конкретност. Той непрекъснато търси логика в невнятния и словесен порой, с който политиците го обливат. Задава разни въпроси, но отговори не получава. Така например той се пита откога нечленуваща в НАТО страна може да се смята съюзник. Само до март Украйна не беше сред избраните. Тъкмо обратното. Достатъчен бе един фашистки метеж и тя - хоп, вече на практика е в редиците на пакта, към който България дълго се подготвяше, докато я приемат. Следователно имало по-кратък и лесен път.
Ние усърдно търсим средства за модернизиране на армията, но преданите ни съюзници не проявяват особена щедрост. Киевската хунта изпрати срещу мирното население в Донбас редовни войски, национална гвардия, събрана от амнистирани престъпници и бандеровци, и САЩ веднага им изпрати модерно въоръжение. Последната "гениална" идея на превратаджиите е да издигнат 2000-километрова "Велика украинска стена" по границата с Русия. Съоръжението трябва да е от двойни железобетонни блокове, между които да тече ток, а над него да минават няколко реда бодлива тел. За това изобретение НАТО трябва да помогне. Молба към Меркел вече отправи лично вождът на разпадащата се държава Порошенко. А ние, редовните законни членове на пакта, се мъчим като грешни дяволи с една проста ограда по турската граница. Странно партньорство.
Над главите на българите като дамоклев меч непрекъснато висят заплахи от спиране на един или друг еврофонд. Малка страна сме, не искаме много. Пряко сили си плащаме сметките. Устискваме финансовата дисциплина, както иска Брюксел. Пазим етническия си мир, протестиращите ни са интелигентни, красиви и кротки. Не превземат обществени сгради, не горят живи хора, не стрелят, не отвличат... В Украйна революционерите стриктно повтарят похватите на Хитлер, изграждат "филтрационни лагери" за инакомислещите и получават хвалби.
С една дума, правят всичко, което противоречи на т.нар. европейски ценности, а помощите към тях хвърчат с милиарди. "Разходите на ЕС в подкрепа на Киев ще достигнат много милиарди евро. За това ще е нужно участието на много страни: на данъкоплатците, на Еврокомисията, на САЩ и Канада, на МВФ. На този фон средствата за Гърция ще ни се видят мизерни", без изчервяване заяви комисарят Йотингер. Значи, не е нужно да се пънеш да подреждаш държавата си. Трябва като украинците да я разсипеш и хвърлиш в гражданска война и тогава цял свят ще развърже кесията си да те спасява. Странна щедрост.
Всички знаем колко доклади се изписаха в Брюксел за недъзите в законодателството ни за опазване на човешките права и свободата на словото и медиите. В Украйна няма опозиционни медии. Ликвидираха ги без закон. Просто извършиха погроми в редакциите. С укази забраниха руските телевизии. Депутат от обявената в Европа за неприемлива ултранационалистическа партия "Свобода" насред Радата напсува и изгони руски журналист с редовна акредитация, издадена от администрацията на самата тази Рада. Похитиха и пребиха няколко руски тв екипа. Убиха петима чужди репортери, между които и един италиански. И какво? Нищо. Изглежда абсурдно и дори - чудовищно, но по логиката и поведението на европейския и американския политически елит излиза, че час по-скоро трябва да последваме украинския челен опит. Странен? Не, страшен опит.
Всъщност по-голямата част от българските и европейските медии вече плахо го следва. Мълчат. Сякаш хуманитарната катастрофа в Източна Украйна я няма. Броят на загиналите дори не се следи. Само по официални данни те са вече над 500, а по-неофициални - двойно повече. Бежанската вълна надхвърля 20 000 души. Градове се заличават от картата със забранени касетъчни и фосфорни снаряди. Но това го няма, защото нашите и европейските медии не го съобщават. Странно разбиране за права и свободи. Не, престъпно. А ние нека търсим логика и си задаваме въпроси.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ