16 Април 2024вторник18:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ДУМА осъди РВД на последна инстанция

/ брой: 148

автор:Светла Василева

visibility 121

С определение на 5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС) в полза на ДУМА окончателно приключи спорът около отказа на ръководството на Държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение" да предостави на вестника достъп до информация.
Спорът започна през февруари 2013 г. Тогава медията поиска от генералния директор на предприятието да предостави информация за задграничните командировки на ръководния състав за 2012 г., средствата, изразходвани за тях, както и за размера на заплатите на ген. директор, зам. ген. директори, директорите на дирекции и на други ръководни лица. Поради липсата на отговор в законоустановения срок със съдействието на юристите на Програма "Достъп до информация" ДУМА подаде жалба до Софийския административен съд срещу мълчаливия отказ. Решение на магистратите от октомври 2013 г. го отмени и върна преписката на РВД за произнасяне съобразно закона. В мотивите си съдът посочи, че предприятието е юридическо лице, задължено по смисъла на Закона за достъп до информация. Що се отнася до възможното засягане на личната сфера на ръководния състав на компанията заради предоставянето на данни за размера на заплатите на мениджърите, този въпрос според съда следва да бъде разрешен в полза на удовлетворяването на правото на достъп, което би довело до повишаване на прозрачността и отчетността.
Недоволно от решението на Административния съд в София, РВД подаде касационна жалба и поиска отмяната му. Последователно 3-членен и 5-членен състави на ВАС потвърдиха решението за предоставяне на достъп до информация на ДУМА.
 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ