18 Април 2024четвъртък15:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Щраусов синдром

/ брой: 152

автор:Борис Данков

visibility 11010

Добре, че премиерът на Гърция Андонис Самарас  има смелостта да назове в Брюксел публично истината за тъй наречения македонски език: да каже, че се съмнява в неговото съществуване и че това е измислица на комунистите... По-точно на коминтерновските доктринери и титовистите, които през 1945 година трябваше на бърза ръка да скроят въпросния език, за да обслужат конюнктурните идеи на сталинисткия "интернационализъм" и великосръбския шовинизъм. Израз на техните домогвания да се изкорени българското самосъзнание на населението от Вардарска Македония и постепенно да бъде подменено с шумно разгласената... "македонска идентичност".
Що за език е това днес знаят и децата от детската градина. Скопско-велешкият диалект в продължение на години е "обогатяван" със сърбизми и "интернационализми", само и само за да бъде отдалечен от българския език. Вече за писмеността да не говорим. Тя си е чисто и просто копие на сръбската "вуковица". Върху този измислен език македонистите от Скопие творят някаква си уж своя литература и култура, само и само за да затрият всичко българско в паметта на хората от Вардарския край.
А какво вършим през това време ние, що чини българската държава? Ние се правим на разсеяни. Завираме си главата в пясъка, като да няма и никога да не е имало подобна "измислица", за която говори Андонис Самарас. Затваряме си очите и си запушваме ушите за лъжите и спекулациите, за историческите мистификации и пладнешките обири на културното ни наследство, за присвояването на наши владетели и възрожденски дейци от Скопие; за скандалните писания и псевдороманите, в които българите са представени като по-кръвождани и по-зли от османлиите; за филмовите пасквили  от типа на "Трето полувреме"... А както се разбра тези дни - наши държавни бюрократи (още по времето на Иван Костов) отдавна са легитимирали тъй наречения "македонски язик" с подписите си върху официални документи на "двата езика". И всичко това - в името на митичното "добросъседство" и мекушавото "разбирателството" с македонистите от Скопие. В името на какво, на каква цена и... докога?

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 261

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 248

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ