16 Април 2024вторник21:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Полетът на валкюрите" в Пловдивската опера на открито

/ брой: 156

автор:Пенка Калинкова

visibility 1486

Голямото лятно преживяване на пловдивчани "Opera Open" на Античния театър върви успешно към своя финал. Афишът е преполовен. Зад гърба ни са откриването на празника по традиция с "Кармина Бурана", макар че този път видяхме непозната танцова версия на Боряна Сечанова и балет "Арабеск". Античният театър беше пълен до козирката, предвкусвайки удоволствието от срещата с прочутото "Колело на съдбата" на Мария Трендафилова и хореографията на Маргарита Арнаудова. Беше различно и все пак надделя очарованието от прекрасната музика на Карл Орф. Срещата с прочутия бас Паата Бурчуладзе с посвещение на 100-годишнината на знаменития Борис Христов, "Нощта в синьо" на Софийската опера, "Травиата" на старозагорци и една наистина отлична постановка на "Дон Карлос" направиха вечерите на Античния театър очаквано събитие. Спектакълът с право е игран на "Фест шпиле" в театъра на Караян в Залцбург, в зала "Аудиториум" в Испания и в редица други престижни оперни театри. "Дон Карлос" от Джузепе Верди с участието на хора и оркестъра на Пловдивската и на Старозагорската опера под диригентството на Лучано ди Мартино бе "перла в короната" на "Opera Open". Отлична постановка на Нина Найденова с добри мизансцени, втори план и обиграване на скенето. Рядко напасване на сценографията към естествения декор на Античния театър, пищни и неочаквано цветни (при дамите) костюми. Силни солисти с изравнени възможности, което направи квартетите особено интересни за слушане. Отлични оценки за Ивайло Джуров (Филип), Елена Чавдарова-Иса (Еболи), за дебютанта в ролята на Дон Карлос Ивайло Михайлов, за Крум Гълъбов (Маркиз Поза), за Радостина Николаева (Елизабет де Валоа), за Пламен Кумпиков (Великият инквизитор).
Остават още две представления. Вълшебният свят на Вагнер ще оживее на Античния театър с шведската красавица - сопраното Елизабет Стрид, звезда на Вагнеровия фестивал в Байройт. Продължителността от близо 16 часа на колосалната тетралогия "Пръстенът на нибелунгите" респектира почитателите по цял свят. Самият Рихард Вагнер нарича своя оперен епос "празнично сценично представление в три дни и една встъпителна вечер".
За първи път в Пловдив ще бъде представен спектакъл с най-доброто от него. Най-популярни фрагменти от четирите опери - "Рейнско злато", "Валкюра", "Зигфрид" и "Залезът на боговете", са специално компилирани в час и половина от маестро Иван Ангелов, артистичен директор на фестивала. 
На 12 юли Античният театър ще се превърне във вълшебно място от германо-скандинавската митология. Фееричният спектакъл е замислен като концертно изпълнение с модерни визуални елементи. С помощта на мултимедия, светлинно шоу и хореографията на Боряна Сечанова зрителите ще се потопят в свят на нибелунги от подземното царство, девици-войни, златно съкровище, великани и безсмъртни богове. В центъра на фееричния спектакъл е Елизабет Стрид, която е сред най-известните съвременни певици с немски репертоар. Бурно е аплодирана в престижни оперни театри в Европа, а ангажиментите й за участие в постановки на Вагнерови опери са до 2017 г., когато ще изиграе ролята на Зиглинде на сцената на Чикагската опера.
Последното представление, което отново ще дирижира Иван Ангелов, е на 20 юли - "Аида" с участието на Хуи Хе, солистка на Арена ди Верона, Метрополитен и Ла Скала, и Камен Чанев, тенор, който е предпочитан навсякъде по световните сцени.
 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ