26 Април 2024петък20:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мамка й и държава!

/ брой: 162

автор:Дума

visibility 82

Вече цяла година сме свидетели на всевъзможни напъни да се срутят държавата и институциите й. Кой ли не се упражняваше в това. То не бяха "умни протестиращи", тинк-танкове, паши и мутри, лустросани политолози и коментатори, луди фенки на Б. Борисов и кой ли още не. Спечелилата парламентарните избори през 2013 г. ГЕРБ, останала в опозиция, се постара да катурне държавата с всички възможни средства. За да се върне после отново във властта и да каже - ето, без нас разсипаха всичко. В един момент държавата ни дотрябва. Пороите издавиха доста хора. Разклатиха се 2 банки. И всички поискаха държавата да ни спасява.
Крайно време ни е като народ да осъзнаем, че държавата е такава, каквато сме и ние. Ако само 30-40% от нас излизат да гласуват на избори - ясно е, че бъдещото ни правителство ще има реално подкрепата на едва около 1/5 или 1/6 от българите. Респективно - с толкова от потенциалния си капацитет ще работи. Как да искаш от едно такова правителство да направи сериозни реформи? Нали при първия опит да се орежат някакви пари отнякъде - веднага ще го напътят тия с тъпаните и дудуците?
Защо се цупим, че ни управляват българските турци вече повече от 15 г., след като, дойдат ли избори, ние, българите, се правим на велики и се назландисваме, защото всички били маскари? То защото ние сме големи цветя, нали? Купените цигански гласове били решавали кой да е на власт - ами че излез и гласувай безплатно бе, за да не става така?!
Национален манталитет на българина е да не си обича държавата и да се бори срещу нея. Когато видим някакво нарушение например, ние не сигнализираме на органите, които трябва да го санкционират. Напротив - едни от нас го подминават мълчаливо, други най-много да изпсуват в интернет, а трети - просто прилагат този "челен опит" в своя полза. Дали така постъпва един германец или швейцарец, как мислите? Или един американец, дето все се пънем да ги догонваме? Не, те съвсем чинно вдигат телефона и подават сигнал на когото трябва. Защото знаят, че  държавата им е нужна и важна.
Тъй че, уважаеми сънародници, време е да спрем да викаме "Мамка й и държава!". И да осъзнаем, че държавата сме ние. И че тя ни е адски потребна. И да си я пазим и развиваме - за да ни служи. Не всеки може да стане законодател, разбира се. Но всеки може да спазва законите и правилата, нали? Не всеки може да създава нещо значимо. Но всеки може поне да не руши създаденото?

Александър Неделчев, Русе

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ