29 Март 2024петък01:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Европейски и неевропейски неща

Принципите на справедливост и солидарност следва да се установят не на думи, а като всекидневна практика

/ брой: 163

автор:Чавдар Николов

visibility 2393

Даже рокендролът като че ли с времето поиздребня. Оттук-оттам взе да се изтърква. Заповтаря се. Почти доскуча. Като цяло омекна въпреки етикетите. Омеша се с поп, джаз, опера, симфонична музика, напоследък даже и с рап. (Не дай си Боже, да намери допирни точки с чалгата!) Понесе се по мътното комерсиално течение. Изглупя много като обществено присъствие.
И може би заради това някак си с годините не бе осигурена адекватна приемственост, а полето си остана предимно за

изява на "рокдинозаврите"

Не че последните великолепно не си владеят занаята, но това съвсем не отменя големия въпрос за състоятелното бъдеще.
Тук първоначално исках да прокарам паралел към съдбата на българската държавност през прехода, но откровено няма да ми се получи. Защото в случая излиза, че би трябвало да се аргументира повече посредством многобройните разлики, отколкото посредством евентуалните отделни прилики. И защото не е логически издържано да се съпоставя един естествен, еволюционен процес с друг идеологизиран, целенасочено и злоумишлено деконструктивен, пагубен във всяко едно мислимо отношение.
Исторически погледнато, като по понятни причини изключим периодите на пребиваване под чужда власт, основната организация и "носеща конструкция" на българското общество, когато то е имало характеристиките на общество, винаги е била държавната. Сегашното "минимализиране" и разграждане на държавата е

в разрез с вековните ни традиции

и затова обективно повсеместно се възприема като чуждо, изкуствено привнесено и предварително е ясно, че няма измислен начин да проработи в полза на нацията. Нещо повече, в писанията за недалечен край на държавното битие и на историята на България днес липсва каквото и да е било преувеличение. Наложеният понастоящем на българина начин на живот го подтиква към недоволство и последваща емиграция. На националната територия гъстотата на населението последователно намалява, събираме се да живеем фактически в пет-шест-седем по-големи града.
Дирижираният в полза на групови интереси преход не допусна в политическата класа даже за момент широко да навлезат хора извън обичайния кръг на байганьовците и андрешковците, при това, забележете, последните напълно лишени от каквито и да е било положителни черти, присъщи за оригиналите, особено що се касае за мотивацията на героя на Елин Пелин.

Сценаристите на политическия театър

се вживяха във функциите си дотам да смятат, че е достатъчно да свалят някого от дървото или от пожарникарската стълба или да го докарат от коя да е "реномирана" западна школа и той вече директно може да се заеме с управлението на нашата страна.
При описаните в най-едри щрихи наложени ни рамкови условия негативното развитие се оказва предварително програмирано. Въвеждането на плоския данък, така погледнато, не е изненада, не е също никаква случайна простъпка или заблуда. Системното недофинансиране на базовата инфраструктура е, от своя страна, слагаема от ниското преразпределение. Перманентните проблеми в социалната област - здравеопазване, образование, пенсионна система, са иманентно фундирани в действащия тук модел. А този модел е същностно неевропейски, в много голяма степен реакционно експериментален.

Той е изконно асоциален

рушащ в дългосрочен план и държавата, и структурата на обществото.
Сегашната безперспективност, за съжаление, трудно намира реалистичен изход в коя да е партийна програма. А въпросният изход може да бъде само в посока на това, че е най-нормално обществото да започне да се грижи за възпроизводството си. За тази цел принципите на справедливост и солидарност следва да се установят не на думи, а като всекидневна практика. Всички обществени слоеве би трябвало да поемат своята отговорност във и за държавата и във и за обществото. Българинът би следвало да бъде напълно наясно какво и защо предоставя на държавата си и какво точно и в каква форма може да очаква "обратно". По този начин взирането ще е не само в паницата на другия, но и в своята собствена. Собственият интерес така по необходимост се разширява в посока публичните и смесените блага и се засилва разбирането за взаимността при функционирането на обществото и държавата, за взаимността в живота на хората,

свързани помежду си като част от нацията

Да си припомним, че даже "Александър Невски" е бил построен предимно с държавна пара. Българите просто не са англосаксонци, даже филантропията по нашите земи минава обичайно много по-често през държавата, отколкото покрай нея. Евроконтинентален тип общество сме и няма никакви изгледи да станем друго. А в такъв тип общество става въпрос повече за етатизъм, за "държавата баща", за обуздан, регулиран пазар, отколкото за господства на свободните пазарни сили и за прословутата държава "нощен пазач".
Европейски едни специфични, разни такива работи, значи. Но на кого да ги обясниш и кой да ги разбере? Не въобще и приблизително, а в строга последователна конкретност.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ