24 Април 2024сряда20:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Времена и нрави

Пътешествие в Къщата на спомените

Домът на богатия търговец Алтън Дечко, на учителя и дарителя, живял преди век в Габрово, възкръсва за нов живот

/ брой: 164

автор:Надежда Ушева

visibility 102

Събрала спомените от дните на индустриалния подем на Габрово, в центъра на града, сред ритъма на забързаното всекидневие, Дечковата къща пренася гостите си в атмосферата на зараждащата се градска култура в България от края на XIX и началото на XX в. Илюстрация на бурното развитие на страната, хвърлила оковите на чуждото владичество, с поглед към благополучие в бъдеще, сградата неслучайно е наричана "Къща на спомените".
Нейната история е повече от колоритна. Започва през далечната 1835 г. като история на частен дом, после минава през много перипетии...   Днес Дечковата къща съхранява духа на Българското възраждане, спомените за житието на градоначалници, индустриалци и техните фамилии, за габровеца, който с предприемчивост, воля и смелост става символ на успеха на един освободен народ.

В миналото

историята на забележителната къща е тясно свързана с личността на прочутия габровски търговец и общественик Алтън Дечко, който я построява за свой дом през първата четвърт на XIX в.
Богатството си Алтън Дечко е натрупал от износа на копринени буби и бубено семе, от които се произвежда луксозната тъкан. Капризни за отглеждане, пашкулите били много скъпа стока. Високото качество, което предлагали габровските търговци, допълнително повишавало стойността на продукцията им.
Легендите разказват, че Алтън Дечко изнасял каруца с бубени пашкули и се връщал с каруца злато. Габровският търговец е описан в разказите на своите съвременници доста противоречиво - някои го споменават като патриот и радетел за Освобождението на България, а за други той е един от най-големите габровски лихвари и откупчик на държавни данъци - човек, който не е харесван от своите съграждани.
След смъртта на чорбаджията голямата къща от жилищно-търговска се превръща в обществена сграда. В нея се  помещава Главното мъжко училище, в което са поставени основите на класното образование в Габрово.

Първият министър-председател на България

Тодор Бурмов също преподава в училището до 1860 г. През 1873 г. Дечковата къща приема под покрива си Девическото главно училище. По време на Руско-турската освободителна война априловският стипендиант д-р Алекси Христов прави в къщата болница за бежанци от Южна България.
На 1 ноември 1883 г. там е основан габровският клон на Българското дружество Червен кръст. Поредната промяна в историята на къщата настъпва през 90-те г. на XIX в., когато в нея се настанява администрацията на общината. От 1929 г. до началото на 60-те г. на XX в. в Дечковата къща е разположена градската амбулатория.
В края на XX в. сградата е възстановена в оригиналния й вид след реставрация при спазване на старите технологии на градеж. Тя е обявена за архитектурен паметник на културата, а през 1998 г. Историческият музей открива в нея експозицията "Градски бит и култура от края на XIX и началото на XX в.". Сега новата постоянна изложба е допълнена от ретро дрогерия и ретро фотоателие, които истински забавляват гостите на старинната къща.
Днес миналото е на ръка разстояние в ретро ателието, разположено на първия етаж. Тук всеки може за броени минути да се пренесе обратно в отминалата епоха от края на XIX и началото на XX в. Старинните мебели - реплики на маси, столове, гардероб и скрин, съхранили дискретния чар на българската градска къща от онова време и европейското влияние в обзавеждането, пренасят старовременната стилистика в наши дни.
Истинско пътешествие

през времето и пространството

Богат избор от костюми предоставя възможност за превъплъщаване в различни образи и роли. На разположение на дамите, господата, както и на най-малките посетители на Дечковата къща, са разнообразни рокли и костюми в различни размери. Скринът съхранява ветрила, шапки, бастуни, слънчобрани, ръкавици, играчки, бутафорни оръжия,  панделки, диадеми, бомбета и монокли, които допълват цялостното усещане за разходка в миналото.
Ателието е оборудвано с автентична ретро фотокамера. Снимки, поставени в изящно резбовани рамки, подсещат за старите габровци и представят майсторлъка на някогашните фотографи. Всеки е в състояние да развихри въображението си не само при съчетаването на облекла и аксесоари, а и при избора на фон, на който може да бъде направена снимката.
Емблематични за старо Габрово сгради оживяват върху платна на стената на фотоателието. Ретро градски пейзажи пренасят днешния човек из кафенетата, уличките, дюкяните и градските градини. Нисък парапет, разположен непосредствено пред фона, напомня за специфичните особености на моментната снимка от зората на фотографията. Тогава се налага фотографираният да остане поне минута в една и съща поза, за да може образът му да бъде увековечен за поколенията.
Пак на първия етаж, събрал вече доста впечатления от някогашните обичаи и нрави, посетителят с усмивка ще открие автентична дрогерия. Дъхави снопове билки висят по каменните стени, сред дървени шкафове, рафтове, масивна маса и специални витрини съхраняват богата фармацевтична посуда. Разноцветни стъкленици, колби и бутилки, пълни със загадъчни течности и прахове, привличат вниманието на прекрачилия прага на билкопродавницата. И още любопитният гост ще узнае на Габровския балкан лечебните билки, стари вълшебни рецепти и каква е била ролята на фармацевта едно време.
Новата експозиция "Градски бит от края на XIX в. до 40-те г. на XX в.", която се намира на втория етаж, показва промените, настъпили в градската култура на България след Освобождението. Романтиката, която габровци  пренасят през годините чрез своите пътувания в чужбина, още очарова в майсторски изработените виенски мебели, красивите декоративни предмети от близки и далечни страни. Посетителят може да проследи
 
промените в бита

замяната на огнището с метална печка за отопление и готвене, в кухнята атракция е скарата за печене на кебапчета, кюфтета и пържоли с водна тяга "Су-кебап". В трапезарията, изпълняваща и ролята на салон за гости, е показан уникален комплект луксозна мебел. Като допълнение към мебелите от масивното орехово дърво, са изработените от сребро и кристал жардениери, бонбониери, свещници, корубчета и др. Котленски килим, картини с европейска тематика и позлатени рамки и кристален полилей от епохата организират пространството в автентична среда. На кьошка е показана и оригинална музикална кутия от средата на ХIХ в. Собата-спалня демонстрира уредбата на интимното пространство на габровеца през 30-те г. на ХХ в.
Впечатлява характерната дървена спалня, гардероб с венецианско огледало и параван. Тук може да се види и несесер, подарен от цар Фердинанд на Тодорица Хаджиберова, съпруга на габровския индустриалец Иван Хаджиберов. В последната стая от втория етаж е обособен Салон на габровската мода с оригинални ценности - костюми, аксесоари и бижута от края на ХIХ до 40-те г. на ХХ в.
По думите на директорката на Регионалния исторически музей Красимира Чолакова, в Дечковата къща е представен домът на богатия търговец, на индустриалеца, на чиновника, на дарителя, на носителя на европейското влияние, живял преди век в Габрово. След обновяването на Дечковата къща тя ще бъде използвана като салон за изложби, музикални празници, театрални постановки и други градски събития, свързани с културата.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ