25 Април 2024четвъртък20:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Какво стои зад побеждаващите слогани

Д-р Франк Лунц споделя прозренията си как да намерим и използваме точните думи, за да получим онова, което искаме

/ брой: 164

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1217

Защо някои хора дори не допускат проблемите да се появят, и ако все пак това се случи - се справят с лекота с тях? Какво стои зад побеждаващите слогани или зад грубите политически грешки, предвестници на края на кариерата на някои политици? Защо някои реклами веднага ни пленяват, а други предизвикват единствено досада? Гуруто по формиране на общественото мнение д-р Франк Лунц отговаря на тези и много други въпроси, свързани с това, което казваме, в книгата "Думите, които работят" (ИК "Изток-Запад").
Ако има още нещо освен езика, което ни отличава наистина от животните, това е подсъзнанието ни. То определя в голяма степен нашия живот - това, което (не) харесваме, изборът, който (не) правим, решенията, които (не) взимаме. Колко често се замисляме обаче дали подбираме правилно - и най-вече ефективно - думите, с които боравим? Д-р Франк Лунц не само повдига завесата, за да видим как се създава истински ефективен език, но и споделя безценните си прозрения как да намерим и използваме точните думи, за да получим онова, което искаме.
Лунц разглежда в единство науката за думите, които работят, и изкуството да ги използваме пълноценно. Той изследва стратегическата и тактическата употреба на езика в политиката, бизнеса и всекидневието, за да ни покаже как можем да постигнем по-добри резултати, като елиминираме разстоянието между онова, което възнамеряваме да съобщим, и онова, което слушателите ни реално възприемат. Основната задача на "Думите, които работят" (с подзаглавие "Важно е не какво казваш, а какво чуват хората") е да ни отведе отвъд собственото ни разбиране, за да видим света през очите на нашия слушател. Именно на слушателите: техните възприятия са решаващи за това какво отношение ще имат те към казаното от нас. "Може да имаш най-доброто послание в света, но човекът отсреща винаги ще го възприема през призмата на собствените си емоции, нагласи, предубеждения и предварителни представи. Не е достатъчно да бъдеш точен, разумен или дори блестящ. Ключът към успешната комуникация е да направиш въображаем скок и "да се напъхаш в обувките" на твоя слушател, за да разбереш какво мисли и чувства той в най-дълбоките кътчета на своя ум и сърце. Начинът, по който той възприема онова, което казваш, е по-реален, поне в практическия смисъл, отколкото начинът, по който ти възприемаш себе си", допълва авторът.
Франк Лунц е известен архитект на езика и гуру по въпросите на общественото мнение. Работи като pollster - проучващ общественото мнение посредством анкетни допитвания. Фирмата на Лунц за проучване на общественото мнение е работила за повече от двадесет от топ 100 компании на сп. "Форчън". Отговарял е два пъти за подготовката на лидерите на Републиканската партия в Конгреса за техните дебати по телевизията в САЩ от Public Broadcasting Service.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ