25 Април 2024четвъртък23:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Априлов ще се обърне в гроба

/ брой: 164

автор:Борис Данков

visibility 7771

След броени дни се навършват 225 години от рождението на мецената и попечителя на Габровското училище, създателя на новобългарското светско образование, учения и родолюбеца Васил Априлов. Един юбилей, който по всяка вероятност ще бъде подминат от родните ни медии или забутан някъде из ъглите на вестникарските хроники. Е, днес не е време за възрожденски носталгии и мухлясали емоции! Къде по-важно е да се пише (и чете) за интимните въжделения на холивудските кралици и крале на филмови екшъни; за щенията и терзанията на родните поп-фолк звезди и съзвездия; за подвизите на нашенските мутри и мутреси, олигарси и банкери... Най-паче за родните банкери, за техните шашми и далавери, за профуканите милиарди и сърцераздирателния хленч на бедните ни милионери.
Горкият Васил Априлов с неговия мижав капитал  от 60 000 сребърни рубли! Да му се начуди човек как е могъл да се занимава с подобна смешна сума и да съчинява своите "Завети..." и завещания, според които "капиталът остава небутан". Вече от лихвите щяло да се издържа Габровското училище; да се дават ежегодно стипендии на четирима българи семинаристи в Одеса и за един бъдещ учител. Чак след 60 години от същите лихви в Габрово да се откриело "заведение на високите науки" (висше учебно заведение) и "печатня" (печатница). На племенника Николай Априлов пък са завещани само лихвите от 15 000 рубли, при условие, че той ще се грижи за "габровското учебно заведение" и ще се "ожени за българка (габровка), за да могат децата му да научават най-напред български език".
Та същият този Васил Априлов вместо да вложи парите си в някоя офшорка или да припише лъвския пай от капитала си на своите роднини, ни е оставил и следното завещание: "Имайте за свята длъжност да обичате Отечеството си! Не оставяйте тази мисъл, защото инак не ще се наречете благодетели, а предатели народни. Народното проклятие ще ви дири, където и да сте!"
Ако благодетелят на Габровското училище можеше да ни види днес отнякъде, да ни съзре как и докъде сме се докарали и каква сме я забъркали с нашите банки, капитали и мафиоти сигурно щеше да се обърне в гроба... 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ