25 Април 2024четвъртък14:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Мръсните ръце - причина за една четвърт от болестите

Сушенето със сешоар удвоява микробите

/ брой: 164

автор:Дума

visibility 5901

Редица проучвания показват, че до 1/4 от заболяванията идват от... немиене на ръцете - преди хранене, след посещение в тоалетната и пр. Опасните бактерии под ноктите са причина за болестите при 25% от мъжете и 15% от жените. Болестите, свързани с нередовното измиване на ръцете при децата, може да доведат до понижаване устойчивостта на организма към други инфекции и заболявания.
Най-голямо количество вредни бактерии се съдържат върху дръжките на количките в супермаркетите, ръкохватките в градския транспорт, бутоните на асансьора, банкнотите и стотинките. Сред

бактериите

които може да попаднат в организма при ядене или пушене с мръсни ръце, са стафилококите (Staphylococci) - микроорганизми, които могат да причинят стомашно-чревни смущения, висока температура, гадене, повръщане, диария, кожни инфекции или усложнения от страна на дихателната система. Например 3/4 от тестерите на гримове са заразени със стрептококи, стафилококи и е.коли.
Други бактерии са салмонелата (Salmonella), която причинява диарии или салмонелоза, шигелата (Shigella), която причинява дизентерия (поява на кръв и слуз в изпражненията, болки в корема), както и някои щамове на е.коли (E.coli), които предизвикват диариен синдром. Достатъчно е човек да поеме между 10 и 100 микроба е.коли, за да получи дизентерия.
Жиардиазата е друга болест, причинявана от мръсни ръце. Представлява диарийна инфекция на тънките черва, причиняваща се от едноклетъчен организъм Giardia lamblia. Заболяването е разпространено по целия свят, като засяга 20-30% от хората, но за страдащите от СПИН или други имунодефицитни заболявания жиардиазата може да е смъртоносна. Заразяването с това заболяване става след поглъщане на цисти. Има няколко начина на предаване на заболяването: от човек на човек, с водата или при полов контакт. Цистите на ламблиите са устойчиви и на ниски температури, и на киселини и алкали, и дори на белина. Напълно загиват само във вряща вода и при термична обработка на продуктите при температура над 50 градуса.
Мръсните ръце са преносители и на

остри респираторни заболявания

и грип посредством микробите от групата на рино- и аденовирусите, вируса на грипа. Известно време те са устойчиви във външна среда и могат да полепнат по ръце, предмети и др. През последните години се доказа, че грипът се предава и от повърхности.
Сред най-известните болести, причинявани от мръсни ръце, е хепатит А. "Хепатит" е общо понятие, което означава възпаление на черния дроб. Инфекцията на хепатит А обикновено се предава чрез заразена вода или храна, както и при ниска хигиена. Симптомите при всички остри хепатити са сходни, независимо от конкретния причинител (вирусите на хепатит А, В, С, D и E). Мнозина, заразени с хепатит А, страдат от загуба на апетит, гадене, повръщане и световъртеж, отпадналост, пожълтяване на очите и кожата. Симптомите може да продължат до 6 месеца. Немалка част от болните обаче не проявяват никакви симптоми, поради което инфекцията може да се разпространи много бързо. За разлика от другите форми на вирусен хепатит, хепатит А обикновено протича леко и продължителността му не е голяма, по правило не хронифицира (не продължава дълго във времето и не остава постоянно с периоди на обостряне и отшумяване). Въпреки че черният дроб е възпален, в огромния брой от случаите болният оздравява и се възстановява напълно без трайни последствия. Вирусът на хепатит А не преминава през плацентата и затова не съществува риск за плода по време на бременност. След преболедуване се развива траен, доживотен имунитет срещу заболяването.
Може да звучи странно, но мнозина

не мият правилно ръцете си

Със сапун трябва да се обтриват добре дланите и пръстите в продължение поне на 15 секунди, след което да се изплакнат. Подсушаването с текстилни ролки намалява микробите с 4%, с хартиени кърпи за ръце - с 24%, но със сешоар се удвоява количеството микроби по ръцете!

За една от трите големи стъпки в историята на съвременната хирургия се смята откритието на унгарския лекар Игнац Филип Земелвайс - дезинфекция на ръцете на медицинския персонал. Като млад лекар той работел в акушерска клиника във Виена, в която се обучавали студенти по медицина. Смъртността от родилна треска в клиниката била много висока, по-висока от съседната, в която не се обучавали студенти. Скоро Земелвайс установил, че треската се пренася от студентите, които последователно извършвали аутопсии на починали от родилна треска жени и прегледи на родилки. Но когато представил теорията си през 1847 г. пред Виенското медицинско дружество, тя била отхвърлена като оскърбителна, а лекарят - осмиван. Все пак Земелвайс въвел предварително измиване на ръцете с вода, сапун и калциев хлорид, като за 2 години смъртността в клиниката му намалява от 15% на 1,27%. Днес Земелвайс е наречен "спасителят на майките", а през 1906 г. в Будапеща му е издигнат паметник.


Синдром на лейди Макбет

Измиването на ръцете преди хранене, след ползване на тоалетна или преди и след манипулация (за медицинските работници) и пр. е част от добрата хигиена. Но когато се мият ръцете прекомерно и без видима причина, става въпрос за психологически феномен, свързан с менталната и физическата чистота в човешката психика или за човек, който изпитва срам и се опитва да "отмие" от себе си въображаем грях. В науката това състояние се нарича верминофобия. Прекомерното миене на ръцете може да е признак и на друго натрапчиво състояние - патологичен страх пред болестотворни микроби. Смята се, че желанието за миене на ръце възниква и при спомен за собствени аморални постъпки - както при героинята на Шекспир лейди Макбет след убийството на крал Дънкан. Затова се нарича синдром на лейди Макбет.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ