29 Март 2024петък00:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Неизвестно за известните

Вазов в Русе или премеждия и женитба на поета в крайдунавския град

Как чиновничество, творчество и семеен живот се събират под един покрив

/ брой: 164

автор:Огнян Стамболиев

visibility 8265

През 1878 г., непосредствено след Освобождението от турско робство, Иван Вазов е преместен от Свищов, където работи като преводач при губернатора Найден Геров, в Русе - на същата длъжност при руския генерал Акимов.
- Живота си в Русе - разказва Вазов на проф. Иван Шишманов - съм описал подробно в романа "Нова земя", по-точно във втората му част. Цялата ми работа в канцеларията на губернатора Акимов се състоеше в това да давам в края на месеца общ отчет за произшествията в Русенската губерния. Но тая деятелност не ме задоволяваше, защото желаех да напредна по служба в някаква по-сериозна работа. Когато загатнах това на генерала, който много благоволеше към мене, той се усмихна и ми каза: "Батюшка, защо ви е повече работа? Та вие сте поет и аз ви оставям време да пишете!"
Като щатен преводач Вазов придружава генерал Акимов при редовните му обиколки из Русе и Русенската губерния. По това време руската дипломация работи активно по проекта "Задунайска губерния", според който България трябвало да стане част от Русия, но Вазов, разбира се, не е бил посветен в този план на руснаците, които харесвал и обичал...
Според признанията на самия поет той водел в този най-цивилизован и европейски български град "доста шумен и весел живот". А по онова време в Русе има много ресторанти, клубове и богати домове, в които редовно се дават приеми, салонни концерти и балове. Заплатата му стигала не само да поддържа майка си, Съба Вазова, но и да се облича много елегантно, по последната европейска мода. По сведения на старите русенци Р. Върбанов и Ц. Доганов, той живеел под наем в къщата на богатия търговец Андон Златев на улица "Икономов", днешната "Духовно възраждане", (зад Съдебната палата) № 23. Там допреди няколко години имаше скромна паметна плоча, но Общината не се погрижи за нея и след построяването на НЗОК-Русе, тя беше изхвърлена!
Въпреки "разгулния живот" обаче, Вазов се занимава усърдно с литература. В крайдунавската ни столица той завършва започнатата в Свищов стихосбирка "Избавление", съчинява цикъл епиграми, отпечатани за първи път в "Майска китка", издание на Христо Г. Данов. Написва и комедията "Михалаки чорбаджи". И най-главното: замисля големия си роман "Нова земя"(1896).
Поетът се включва много активно в обществения  и културния живот на града - изнася сказки в руско-българския културен клуб, посещава репетициите и премиерите на театъра, става един от учредителите на Македонския благотворителен комитет в Русе, създаден след Кресненското въстание.
В Русе Вазов е вече на двадесет и девет години и се замисля сериозно за женитба. Роден е под знака на Рака и смята, че е създаден за семейство, да има съпруга, дом, да бъде баща... Русенци от неговия кръг решават да му помогнат в това начинание. Запознават го с госпожица Атина Болярска. Тя е красива, умна, образована, от много добро и богато семейство, с вкус към поезията и музиката, с жив темперамент. При това е учила в Петербург. Тази млада светска дама от елита на Русе изглеждала много подходяща партия за поета с неговите високи културни изисквания и социалното му положение в обществото...
Но, за съжаление, големите очаквания не биват оправдани. Между характера и понятията за живота на Атина Болярска и тези на Вазов постепенно изпъква непримирима противоположност. Поетът предпочита семейния уют пред шумните светски забавления (които привличат силно младата му и доста суетна съпруга!), и решава да се посвети изцяло на работата си. При това бракът бил сключен повече по съвест, не и по чувство. Още нещо: майка му Съба съвсем не можела да приеме еманципираната си снаха.
- Тая женитба - свидетелства Борис Вазов като добре посветен в братовите си семейни работи - не беше по любов. Брат ми беше, тъй да се каже, оженен доста набързо от своите добри приятели Михалаки Георгиев и Атанас Илиев, които очевидно му желаеха доброто. Той съвсем не е имал възможност да опознае бъдещата си жена.
Накратко казано: идват куп недоразумения, конфликти, скандали, които бързо слагат край на съпружеските отношения.
Сам Вазов признава пред Иван Шишманов: "В епохата на "Денница" пада и моята женитба (4 ноември 1890)... За жалост бракът ми излезе нещастен. Неудовлетвореността ми от брачния живот се вижда вече в стихотворението "Трънкосливката" от "Денница". След тринайсет месеца аз се разделих с жена си..."
Но тук трябва да споменем, че Атина Болярска, все пак, е вдъхновила Вазов да напише един от най-хубавите си разкази - "Коледен дар". Била е и първият читател и критик на неговите съчинения по онова време.
Престоят на Иван Вазов в Русе е около една година. От началото на май 1879-а той е назначен по предложение на министъра на просветата Марин Дринов за председател на окръжния съд в малкото балканско градче Берковица,    в което отива, за да укрепи здравето си.
През 1920 г., по случай 70-годишния му юбилей, отбелязан изключително тържествено и мащабно в цялата страна, русенската делегация му донесла хубав подарък - халат от скъпа материя с оригинална красива бродерия, кепе и домашни везани пантофи, изработени от ученичките от Русенското девическо професионално училище. Не само пред делегацията, но и малко по-късно със специално писмо народният поет изразил дълбоката си благодарност за "...милия подарък, изработен от русенци", за чийто град бил запазил "най-хубави, най-светли спомени"...

Голямото семейство на народния поет

Венчавката на Атина Болярска и Иван Вазов на 4 ноември 1890 г. в черквата "Свети Крал"


Предложен за Нобелова награда, но...

Може би не знаете, че на 20 септември 1916 г. проф. Иван Шишманов издига кандидатурата на Иван Вазов за Нобелова награда за литература за 1917 г.
Наградата обаче не е връчена на Иван Вазов, а на напълно забравения днес шведски писател Вернер фон Хайденщам.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ