19 Април 2024петък10:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Генщабът на Русия:

До "Боинг"-а е летял украински изтребител

По данни на руското министерство на отбраната разстоянието между двата самолета било до 5 км

/ брой: 166

автор:Дума

visibility 10

Малко преди катастрофата на "Боинг"-а в Югоизточна Украйна в небето редом с него е летял и украински Су-25. Това съобщи на пресконференция началникът на главното оперативно управление на Генералния щаб на въздушните сили на Русия генерал-лейтенант Андрей Картополов, където бяха представени видеокадри, получени от Ростовския център за наблюдение.
"Фиксирахме наличието на три граждански самолета, включително "Боинг" 777 на малайзийските авиолинии. В същото време бе регистриран и набиращ височина самолет на украинските военновъздушни сили, Су-25, на около 3-5 км от "Боинг"-а", в рамките на които ракети "въздух-въздух", с каквито са оборудвани такива самолети, унищожават целта си. Защо е бил този самолет в същия коридор и на същото ниво с гражданския?", пита Картополов.
От представените данни става ясно, че, прелитайки над Донецк, "Боинг"-ът се е отклонил с 14 км, попадайки в радиуса на действие на украинските ВВС. Опитал да се върне в границите на коридора, но не успял. "Каква е причината за това - дали грешка на екипажа или изпълнение на команда на украински диспечер, контролиращи въздушния трафик над Днепропетровск, може да се отговори едва след разчитането на "черните кутии", заяви генерал-лейтенант Картополов.
Русия разполага със сателитни снимки на украинска ПВО в района на катастрофата. В деня на катастрофата близо до Донецк е разположена ПВО на Украйна, съставена от 3 или 4 дивизии на зенитно-ракетни комплекси "Бук-М1". Тези установки са способни да поразяват цели на височина до 22 км. Защо и срещу кого са били разположени, след като, както е известно, опълченците нямат самолети, пита Картополов. Картополов заяви, че Русия разполага с космически снимки на украински ПВО в района на катастрофата.
Падането на "Боинг"-а съвпада, случайно или не, с преминаването над украинска територия на американска експериментална спътникова система, проследяваща ракетни устройства, заяви Картополов и призова САЩ да покажат снимките, за които твърдят, че показват съпричастността на опълченците към катастрофата.
Междувременно сътрудници на мисията на ОССЕ пристигнаха в град Торез, където се подготвя за отпътуване влакът с телата на загиналите от малайзийския самолет "Боинг" 777, предаде LifeNews. Представителят на ОССЕ Майкъл Бочюркив заяви, че мисията не е срещнала препятствия при изследването на мястото, където е паднал самолетът. По същото време холандски следователи са извършили проверка на откритите тела от полет МН17.
По-рано излезе информация, че хладилните вагони с телата на жертвите от катастрофата на малайзийския самолет са били блокирани от бунтовници. Украинското правителство съобщи, че първият влак с тела е бил блокиран от "терористи". Спасителите са открили 251 тела от общо 298 жертви в района, където се разби "Боинг"-ът.
Президентът на Украйна Петро Порошенко по-рано нареди на украинските военнослужещи да прекратят бойните действия в радиус от 40 км от мястото на падане на самолета. Украинският президент поиска и изпращането на гражданска полицейска мисия на ООН в Украйна, която би помогнала значително на международното разследване на обстоятелствата около катастрофата.
В същото време в специално изявление президентът на Русия Владимир Путин призова всички враждуващи страни в Украйна да осигурят условия за провеждане на пълно разследване на катастрофата на самолета. Той определи случилото се като ужасна трагедия и напомни, че Русия "нееднократно е призовавала всички противостоящи страни незабавно да прекратят кръвопролитията и да седнат на масата за преговори". "С увереност може да се каже, че ако бойните действия на 28 юни в източната част на Украйна не бяха възобновени, то и тази трагедия навярно нямаше да се случи", отбеляза руският президент. "Същевременно никой не трябва и няма право да използва тази трагедия за постигане на користни политически цели", подчерта Путин и добави, че такива събития трябва да обединяват, а не да разединяват хората.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 579

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 537

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 515

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 602

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 496

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ