29 Март 2024петък03:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Киев иска "братска дружба" със САЩ

Порошенко обмислял възможността да стане главен съюзник на Америка извън структурите на НАТО

/ брой: 167

автор:Дума

visibility 21

Украйна може да се обърне към САЩ с молба да й бъде даден специален статут на главен съюзник извън структурата на НАТО, заяви президентът Петро Порошенко в интервю за СиЕнЕн. "Трябва да се използват всички възможни методи за деескалация на ситуацията и ако санкциите ще помогнат за това, те трябва да бъдат наложени.  А ако те не работят, може би трябва да се обърнем към Конгреса на САЩ, за да ни предостави статут на основен съюзник извън НАТО, какъвто сега имат Израел, Япония, Южна Корея, Филипините и други партньори на САЩ", каза Порошенко, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Статутът на "главен съюзник" предполага наличието между страните на тесни стратегически и военни връзки, но не подразбира задължителни гаранции за оказване от страна на САЩ на помощ в областта на отбраната и сигурността, както е предвидено в отношенията на Вашингтон с партньорите от НАТО. Това пък пояснява агенция КРОСС.
Агенция Ройтерс пък предаде, че президентите на САЩ и на Полша са обсъдили в телефонен разговор необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана в Европа и засилване на трансатлантическото единство след свалянето на малайзийския пътнически самолет в Украйна. Според съобщението Обама и Коморовски са били единодушни за важността на увеличаването на отбранителните разходи сред европейските членове на НАТО, както и на важността на всички членове на НАТО за укрепване на сигурността в Централна и Източна Европа.
По-късно през вчерашния ден на среща на президентите на 9 бивши комунистически страни във Варшава полският държавен глава Бронислав Коморовски отново заяви, че засилването на източния фланг на НАТО е от съществено значение. Коморовски каза още, че американският президент Барак Обама е потвърдил обещанието си за военно финансиране в размер на 1 млрд. долара за американските съюзници по източната граница на НАТО.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ