29 Март 2024петък12:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За година 13 млрд. лв. достигнали до 4 млн. българи

Правителството изпълни в най-голяма степен програмата на БСП в областта на социалната политика, заяви Корнелия Нинова

/ брой: 168

автор:Юлия Кулинска

visibility 32

За година управление на кабинета "Орешарски" 13 млрд. лв. достигнаха до 4 млн. българи под различна форма на подпомагане на техния живот и всекидневие. Това обяви председателят на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова в отчет пред медиите за дейността на комисията в мандата на 42-то НС. Тя уточни, че парите са дадени за деца, за млади семейства, за безработни младежи, за хора с увреждания, за военноинвалиди и пострадали от войните, за работещи, които не са получили обезщетение от фалирали фирми. По думите на Нинова през миналата година бюджетът за социална политика е актуализиран с 40 млн. лв., с които допълнително са подпомогнати социални дейности. Нинова уточни, че бюджетът за 2014 г. е най-силният в социално отношение от 2000 г. насам както във финансово отношение, така и като обхванати групи хора. Тя подчерта, че правителството на Орешарски в най-голяма степен е изпълнило програмата на БСП в областта на социалната политика. "Увеличи се майчинството за отглеждане на дете от 1 до 2 години от 270 на 340 лв., максималният осигурителен доход от 2000 стана 2400 лв., замрази се стажът за възрастта и пенсиониране, увеличи се прагът на максималната пенсия. През изминалата година се възстанови  швейцарското правило и се актуализираха пенсиите от 1 юни,  бяха дадени коледни и великденски надбавки на пенсионерите", напомни Нинова. Тя призна, че  остават 2 несвършени неща. Остава неприет законът за възрастните хора, както и пълният модел на пенсионната реформа, която ще се прави от 1 януари догодина, поясни тя.
Приехме изменения в Закона за социалното осигуряване, като възвърнахме една справедливост за военните и премахнахме изискването за възраст и оставихме само осигурителния стаж, което беше наш предизборен ангажимент, отбеляза депутатът от БСП Георги Гьоков. Съпартийката му Валентина Богданова обърна внимание на промените в Закона за насърчаване на заетостта, които са дали възможност на работодателите да назначават млади хора, като държавата поема част от техните осигуровки за време от 6 до 18 месеца с ангажимент за продължаване на трудовия договор. Важни са и решенията, които позволяват на работодатели да назначават млади хора за обучение срещу изплащане на стипендия, като за сметка на това получават данъчни облекчения и също са ангажирани да назначат младите хора на работа след края на срока за изплащане на стипендията, подчерта Богданова. По думите й почти двойно е увеличен броят на хората, които ползват възможностите на субсидираната заетост в сравнение с 2013 г. Законът за професионалното образование и обучение, който приехме, дава възможност на българските професионални училища да се въведе обучение чрез работа, известно като дуално обучение, и заедно с това да се валидират знания и умения, придоби извън образователния институт, обясни Богданова. Това законодателство не е кризисно и конюнктурно, а очертава картина на начина, по който може и трябва да се преодолява младежката безработица, коментира Богданова.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ