26 Април 2024петък06:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Народна медицина

Белият равнец - и "войнишка", и "женска" билка

/ брой: 170

автор:Дума

visibility 2990

Белият равнец (Achillea millefolium) е растение, типично за Северното полукълбо. Среща се по ливадите, както и в планинските и горските райони. Навремето го наричали мъжка или войнишка билка, хайдушко биле. Войниците задължително носели със себе си бял равнец заради свойството му да спира вътрешни и външни кръвоизливи, а хайдутите предимно с него са налагали раните. Други го наричали женска билка, защото помага при маточни кръвотечения, менструални болки и др. Основното свойство на белия равнец е кръвопречистващото.
В билколечението се използва цялото растение или само цветовете (Flores Millefolii), които се берат малко преди пълното им разцъфтяване, като се режат близо до горното им разклонение, без стъблената част. Стръковете (Herba Millefolii) се берат в началото или по време на цъфтенето (юли-септември). Наземната част се отрязва на 20 см от върха на стъблото, като вдървенелите стари части се изхвърлят. Сушат се 4-5 часа на слънце, а след това се доизсушават на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса по Целзий. Изсушените цветове са бели или слабожълтеникави, а стеблената част е зелена с характерна миризма и горчив вкус. Билката се опакова в торби или бали. Съхранява се на сенчесто, проветриво и сухо място.
Прилага се като ароматно и горчиво средство за възбуждане на апетита и за засилване на секретите на стомашните жлези при диспепсии и аторфичен гастрит. Повишава съсиреваемостта на кръвта, действа кръвоспиращо при кръвоизливи (маточни и бъбречни), хемороиди, кървене от носа и венците, при лечение на рани.
Извлеците от белия равнец активизират действието на фибрина, но никога не водят до образуването на тромби. Влиянието върху процеса на хемокоагулацията е умерено изразено и се проявява само при продължително приемане. В основата на кръвоспиращия ефект стои увеличаването броя на тромбоцитите и скъсяването на времето на съсирване.
Билката действа противовъзпалително при гастрит, колит с диария и колики, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, ревматизъм. Засилва съкращенията на матката (при недостатъчна и нередовна менструация), повишава пикочоотделянето при хипертония, противодейства на причинителите на малария и при глисти.

Начин на употреба
Отвара: 1-2 супени лъжици се заливат с 400 мл кипяща вода и се вари в продължение на 3 мин. Оставя се да кисне 30 мин. Извлекът от бял равнец се прецежда и от него се приема 3 пъти дневно по 60-120 мл (според възрастта) след хранене.

Забележка
Лечението трябва да трае не по-малко от 3-4 месеца. След почивка от 15 дни курсът може да се повтори.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ